Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikkakilpailuvisailu

Aloittaja Hannu S, 16-10-2012, 13:35:40

« edellinen - seuraava »

maestro

Ykkönen kyllä kävis osittain unkarilaisen tannsin nro5 ,kakkos ääneks.......
"kouvolanpeli" Cassotto 50,"kultahäkki"maestro-58,roland fr-3sw

ftamt

YouTubeen on ladattu paljon vanhoja kappaleita. Jos on epävarma, niin sieltä saattaa joskus löytyä vahvistus asialle. Voi olla kuitenkin niin, että on eri nimellä siellä. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
Välillä tuntuu olevan monta säveltäjääkin.
Toivo

ftamt

Dallapé-vihkoissa on ulkomaisiin kappaleisiin vain suomenkieliset sanat. Ilmeisesti tekijänoikeuksia ei haluttu loukata ja lupien saaminen esimerkiksi Amerikasta olisi vienyt kuukausia. Ajateltiin varmaan jo silloin, että ainakin osa sävelmistä on vain hetken aikaa muodissa ja sitten se unohdetaan. Osassa
sitten kävikin näin. 1-2 kuukauden välein ilmestyvissä vihkoissa haluttiin pysyä ajan hermolla.
Toivo

ftamt

Älä ainakaan valokuvia hukkaa, sillä ne ovat tärkeää ajankuvaa. Itse olen kerännyt ja tallentanut etenkin vanhinta päätä, sillä niitä aina joskus tarvitaan tutkimuksissa, kirjoissa ja levyissä. Olen myös käynyt paljon skannaamassa kuvia soittajilta ja sukulaisilta.
Toivo

ftamt

Hieno juttu, että ovat tallella!
Toivo

pianohessu

Lainaus käyttäjältä: pietrodeiro - 05-06-2018, 06:46:05
No en nyt sentään kaikkea heitä pois (tai laita maata kiertävälle radalle). Valokuvista vain on joskus vaikea valita ne säästettävät (ainakaan 50 - 100 vuotta vanhoista jutuista) jos ei tunne tai tiedä yhtään ketä siinä on tai mistä se on kuvattu. Pääsääntöisesti olen kyllä yrittänyt säästää sellaiset jotka liittyvät jotenkin musiikkiin, tai johonkin tunnettuun paikkaan/tapahtumaan (vaikkapa sota-aikaan). Eräs muusikkosedistäni oli jo 1930 luvulta alkaen innokas valokuvaaja ja toimi jonkun aikaa myös sodan jälkeen Karhumäen veljeksillä (lento yms.) kuvaajana.

Tässä vielä erään toisen lehden tarkempi analyysi tuosta Coupe Mondiale -75 kisasta, sekä myös sen aikainen "kissanhännänveto" harmonikan soiton tulevaisuuden näkymistä. Keitäs muuten ovat nuo kahden muun kuvan henkilöt?


Luotan intuitioon: Ylemmässä kuvassa ovat Aarno Walli ja Eino Lajunen, alemmassa Esko Könönen.

pianohessu

Katselin samaa kuvaa ja se herätti ajatuksia.

Kitara: Toivo Nuora
Rummut: Eino Lehtinen
Sousafoni: Eero Lauresalo
Hanuri: Kalle Palonen

Tuo viimeinen on arvaus. Molemmat Paloset soittivat noihin aikoihin Dallapessa, mutta on kuvakulma hieman oudon oloinen tunnistamiseen. Arvaan kuvanottovuodeksi 1965.

ftamt

Kuva on vuodelta 1962, jolloin keikkaileva 7-miehinen uusi Dallapé perustettiin. Kalle Palonen oli mukana vain 3 kuukautta ja tilalle tuli useaksi vuodeksi veljensä Olavi Palonen. Kalle tunnettiin särmikkäänä luonteena, joten soittajan vaihdos johtui ehkä siitä. Kalle oli satunnaisesti mukana 1960-1962 isossa yli 10-miehisessä pääasiassa 1930-luvun soittajaista kootussa levytys- ja konserttikokoonpanossa.
Toivo

pianohessu

Kämpin kuvasta tunnistan vasemmalta lukien:

Matti Jurva; pianoharmonikka
Erik Majander
Helge Pahlman
Eero Lindroos (Lauresalo)
Pauli Impivaara (ent. Ivanov t. Ivanoff); pianoharmonikka
Martti Jäppilä
Paavo Raivonen
Eino Katajavuori; pianoharmonikka

Kuvauspaikka voisi olla "Sörkan Vennu" tai Heimola ja ajankohta 30 -luvun puoliväli. Arvataan Vennu ja 1937.

Viljo

Lainaus käyttäjältä: pietrodeiro - 25-10-2018, 09:35:00
Henkilöt taitavat olla suurin piirtein tunnistettu, mutta paikka ja aika eivät taida olla oikein.

Näitä aiheeseen liittyviä vanhoja kuvia (oikeine tai lähes oikeine tietoineen) näyttää olevan latailtu aika paljon eri museoiden ja arkistojen palvelimille. Mitäpä sanotaan seuraavista kuvista; mistä ja miltä vuodelta?

Tuossa on Nestor Kukkolan harmonikkatehdas kesäkuussa 1956. Nestori on tuo, jolla on viikset. Osoite on Anttilankatu 10, ja kuvat ovat otettu talon piharakennuksesta. Alimmainen kuva on käytetty lehtiartikkelissa. Näitä muita kuvia ei ole julkisuudessa aikaisemmin ollut, eikä niitä ole tullut minunkaan arkistoihin. Onko mahdollista, että otat yhteyttä minuun sähköpostitse, niin näitä kuvia voitaisiin käyttää tulevassa julkaisussa (Harmonikanrakentajien historia Suomessa)? Kiitos!
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

pietrodeiro

Näitä harmonikkatehtaan (ja muitakin aiheeseen liittyviä) kuvia löytyy paljon esim. Museoviraston journalistisesta kuva-arkistosta kun vain kirjoittelee hakukenttiin sopivia hakusanoja.

Siksi laitoin nämä tehdaskuvat esille koska minunkaan mielestä noissa kuvissa olevat ja arkistossa esiintyvät tunnistetiedot (Kouvolan tehdas lokakuu 1952) eivät oikein tuntuneet osuvan kohdilleen.

Viljo

Täytyypi tutkailla. Olen näitä palveluja silloin tällöin katsonut läpi, ja näyttäisi siltä, että uusia kuvia ilmestyy sinne jatkuvasti.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Noniin. Tulipas tämäkin asia selvitettyä kunnolla. Kuvat ovat siis vuodelta 1953, mutta niitä on käytetty lehtiartikkelissa 1956. Tämän vuoksi Kukkolan taustalla näkyvä harmonikka on vuoden 1952 mallia (Kuva Haitaritehda3). Haitaritehdas2-kuvassa on Eino Kaplas ja Nestor Kukkola. Haitaritehdas1-kuvan henkilöitä en tunnista, mutta nainen voi olla Vuokko Turkki.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

pietrodeiro

Hienosti selvitetty mysteeri!

pietrodeiro

Laitetaanpas vaihteeksi tuollaiset kuvien tunnistuspähkinät, elikkä pitäisi tietää mitkä orkesterit kuvissa ovat ja mitkä ovat kokoonpanojen vuosiluvut? Kuvat ovat tosin hiukan epäselviä mutta tunnistetaanko myös soittajat?

pianohessu

Tunnistin heti orkesterit! Otokset ovat 1920 -luvun loppupuolelta ja mahd. 1930 -luvun aivan alusta. Soittajien kasvot ovat tutun oloisia, mutta koska vuosiluvut ovat epävarmoja, en lähde enempää arvuuttelemaan.

pianohessu

Ylin on Lasse Pihlajamaa, toinen Matti Viljanen, mutta kolmatta en tiedä. Tuohon aikaan pianoharmonikan soittajia olivat ilmeisesti vain pianistit ja Paul Norrback?

pianohessu

Lainaus käyttäjältä: pietrodeiro - 20-03-2019, 16:46:20
Laitetaanpas vaihteeksi tuollaiset kuvien tunnistuspähkinät, elikkä pitäisi tietää mitkä orkesterit kuvissa ovat ja mitkä ovat kokoonpanojen vuosiluvut? Kuvat ovat tosin hiukan epäselviä mutta tunnistetaanko myös soittajat?

Ylin kuva: Dallape. Vasemmalta Mauno Johansson, Martti Jäppilä, Vilho Alanko, Eino Katajavuori?, Erkki Majander ja Pauli Impivaara.

Keskimmäinen kuva: Dallape. Mauno Johansson, Martti Jäppilä, Pauli Impivaara, jatsaria en tunnista, Erkki Majander ja Eino Katajavuori.

Alin kuva: Dallape. Vilho Alanko, Martti Jäppilä, Helge Pahlman, Pauli Impivaara, Eero Lauresalo (Lindroos), Paavo Raivonen, Eino Katajavuori.

Enkäs sittel luntannu! Olen kyllä "jokusen kerran" selaillut vanhoja Dallape -vihkoja ja muutakin siitä kokoonpanosta julkaistua materiaalia ja kasvot ovat sitä kautta käyneet tutuiksi. Luultavasti en ole juuri noita kuvia aiemmin edes nähnyt, mutta on oletettavaa että samassa kuvaustilaisuudessa on otettu useampiakin otoksia joita olen saattanut nähdäkin. Ja vielä palaute: Olen aina pitänyt kaiken maailman tietokilpailuista, nämä ovat mukavia.

Jaa, vielä yksi: tarkkoja vuosilukuja en tiedä, mutta arvataan 1926, 1928, 1929.

ftamt

Erik Majander ei ole näissä kuvissa ollenkaan, vaan häneksi luultu hanuristi on levyillekin soittanut Aleksander (Sankka) Kallio. Samoissa kuvissa oleva viulisti on Hannes (Hanski) Nurminen. Kaksi ensimmäistä kuvaa on noin vuodelta 1928 ja kolmas vuodelta 1930. Ensimmäinen virallinen kuva nelimiehisestä Dallapésta otettiin vuonna 1927 ja siinä oli toisena hanuristina Erik (Erkki, Erkko) Majander.
Toivo

pianohessu

Ahaa! Sankka Kallion nimi on tullut vastaan useastikin, todennäköisesti ilman kuvaa tai sitten kuvakulma on ollut sellainen etten osannut yhdistää tilannetta tähän. Hannes Nurmisen nimestä en ole aivan varma? Todennäköisesti Dallape -kirjassa on tämäkin nimi, mutta en vielä osaa sitä opusta sanasta sanaan ulkoa :) Asiat, joista vuosilukuja päättelin olivat: Ville Alangon olemassaolo ja villapaidat.

Arvelinkin Toivolta saatavan oikean tai mahdollisimman oikean vastauksen - sattuneesta syystä. Edelleen ilmaisen jyrkän mielipiteeni siitä että tällaisia kilpailuja saa olla lisää.