Suomen Harmonikkaliitto

Sopiva kaiku

Aloittaja Reppumies, 16-11-2017, 14:42:37

« edellinen - seuraava »

Reppumies

Mikä on sopiva kaiun määrä harmonikalle bändi soitossa, että soitto kuulostaisi yleisölle parhaalta mahdolliselta. Entä äänen kovuus, että se olisi balanssissa muiden soittimien kanssa. Kiitos vastauksista.

maestro

Kaiku on ihan maku asia,jotkut tykkää enemmän,toisille ei saa olla ollenkaan....
Voimakkuus.... Onneksi harmonikan äänen voimakkuutta voi säätää ihan palkeella  :). tietenkin jos on soolo,kuuluvampi.Taas jos on säestys ,vähän taka-alalla joissain kohdin voimistaen.......
"kouvolanpeli" Cassotto 50,"kultahäkki"maestro-58,roland fr-3sw

Periskooppi

Jos oikein ymmärrän kysymystä, niin käytössä on joko oma vahvistimellinen äänentoistolaitteisto tai sitten tilan (talon) PA-järjestelmä?

Noin yleisestiottaen harmonikka tykkää kaiusta, ja lieneekö tuohon asiaan osallinen se seikka, ettei soittimessa itsessään ole oikeastaan minkäänlaista kaikua. Kun sormen irrottaa näppäimeltä, niin äänen soiminen lakkaa jokseenkin heti. Jotkut pidemmät bassokielet saattavat jäädä hieman keläjämään, mutta siinä kaikki. Jos asiaa vertaa vaikkapa pianoon, jonka kielet jäävät resonoimaan pitkäksikin aikaa koskettimen panalluksen jälkeen (vaikka kielillä onkin sammuttajat), niin ero on huomattava.

Leikillisesti sanotaan, että harmonikka kuulostaa paremmalta järven vastarannalta kuunneltuna, mutta tuossa siis toinen puoli totuuttakin. Toinen syy äänen jalostumiseen kaiutuksen seurauksena saattaisi johtua siitä, että monen soittimen ääni itsessään on aika raaka (pätee myös saxofoniin jne.), jolloin kaiun tuoma tila ja etäisyys tuota asiaa hieman rauhoittaa.

Kaikua ei kannata käyttää liikaa, vaan originaalisignaalin osuus pitäisi aina olla pääosassa. Itse en käyttäisi juuri koskaan yli 30% efektiä soundia muokattaessa, koska silloin alkaa jo koneen soundi syödä soittimen ääntä. Olisikohan optimaalinen suhde jotain 12% - 25% välillä tilanteesta, tilasta ja musiikinlajista riippuen.

Savolainen hanuristi osti harmonikkaansa kaikulaitteella varustetun vahvistimen, ja jo heti seuraavalla viikolla olisi sitä kiikuttamassa takaisin kauppaan: "Teema hukkupi soundiin" - oli syynä, eli kohtuus kaikessa - tässäkin.

Kaiun pituus on myös yksi säädettävistä asioista, ja riippuu todellakin tilanteesta, mitä halutaan etsiä ja mitä soitetaan. Yleisestiottaen sellaiset "medium hall" - kohtuullisesti käytettynä kuulostavat ainakin minusta harmonikan kera hyviltä. Kun etsii tilana oikeata tilaa muistuttavan kaiun, niin ei tule vääristäneeksi soittoympäristöänsäkään. Kaikulaitteista löytyy mm. kaikenlaisia tynnyri- ja ns. vedenalaisia kaikuja, ja voi sitten mielessään kuvitella, miltä metsäkukat tuoksuvat, kun niitä on ensin pyöritelty tynnyrissä ;)

humppahanuristi

Kaikulaitteissa on eroja ja melko varmasti jo sanoisin, ettei halvalla saa hyvää. Jos uusien hinnasta puhutaan.
Vanha laatu laite on yleensä laatu laite käytettynäkin.

Kunnon kaiku on semmoinen, että sen ollessa päällä, sitä ei varsinaisesti huomaa mutta kun ottaa pois, niin sen huomaa. Noissa halvoissa multi-vehkeissä on yleensä jotain häiritseviä taajuuksia, ne vaan kuuluu vaikka kuinka ruuvaat. Kovemmat vehkeet on liki valmis ilman ruuvausta.

Lexiconin paremmista malleista lähtisin vaikka katselemaan. Behringerit voi jättää kauppiaan murheeksi.
Yleensä joku suora hallityyppinen on ihan hyvä mutta joskus maltillinen delay/echo passaa kanssa.
Humpasta rautalankaan...
https://youtu.be/kjZPRjxDZOA