Suomen Harmonikkaliitto

Tuntematon peli nurkissa...

Aloittaja Ummikko, 19-12-2016, 14:00:58

« edellinen - seuraava »

Ummikko

Tervehdys teille,

Ajattelin kysyä apua asiantuntijoilta, kun en itse näistä mitään ymmärrä.
Meillä on kuvien kaltainen soittopeli, eikä netistäkään onnistu onkia siitä
mitään tietoa... olisin kiitollinen, jos joku osaisi sanoa jotakin.
Tuo venäjänkielinen lappunen on liimattuna kotelon sisäpuolelle.

Nimikin on varsin outo netissä - Royalstandara (joku myi tällaista saksalaisena Royal Standard merkkinä, mutta merkkihän on ihan erilainen  ;D)

Talvisin terveisin
Ummikko  ;)

Anttiemil

Royal Standard tuo on. On tainnut katketa viimeisen d:n sakara.
Rahat ei riitä mihinkään, kun kaikki menee säästöön

ftamt


Teme

Galleriasta löytyy vastaava soitin, tosin tätä tuunattu (eikä välttämättä kovin onnistuneesti) niinkuin kuvatekstistä ilmenee
http://vapaalehdykka.net/index.php?spgmGal=Viisiriviset_harmonikat/Royal_Standard&spgmPic=20&spgmFilters=&k=galleria&sivu=spgm#pic
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

TLinden

Eli venäjänkielisellä lapulla varustettu salkku ei ole tämän harmonikan alkuperäinen, vaan sinne on oikeasti kuulunut leningradilaisen "Punaisen Partisaanin" tehtaan 9 ruplaa maksanut "turistihaitari". Mitähän lie partisaani paralle käynyt, päätynyt kaatopaikalle... Laukku on sitten otettu ihan toisen soittimen käyttöön.

pianohessu

Ymmärtääkseni vain laukku on maksanut yhdeksän ruplaa ja se on vuodelta 1970.

Pepelis

Pianohessu on oikeassa. Minulla on yhden Voshod 2 -merkkisen, täyskokoisen pelin alkuperätodistus vuodelta 74. Siinä soittimen hinta on 195 ruplaa ja laukun 12.

TLinden

Niin tosiaan. Aika halpa olisi soitin, jos laukun kanssa maksaisi noin vähän. Näemmä sitten soittimilla ja laukuilla ollut omat lappunsa. Liekö laukkuja myös myyty erikseen ja joku ostanut sellaisen ilman haitaria tuolle Wltmeisterille?

Pepelis

Ruplan vaihtokurssi markkaan oli kyllä tuohon aikaan ihan eri luvuissa kuin ruplan nykyarvo euroissa. En sitä enää tarkasti muista, mutta villi arvaus olisi, että Neuvostoliitto olisi pitänyt suljetun ruplansa kurssin jotakuinkin dollarin tuntumassa. Mutta toisaalta, silloin sai vanhoillla farkuilla tukun ruplia katukaupassa. Luultavimmin tuon Weltmeisterin laukku on matkan varrella saanut kipeetä ja tilalle on löytynyt halpa korvaava kotelo.

TLinden

Millainen muuten tuo Vishod 2 on soittimena ja millä tehtaalla tehty? Itsellä kokemusta vain kalugalaisen Akkordin ja tuon leningradilaisen Punaisen partisaanin tuotteista. Tehtaita kuitenkin ilmeisesti oliNevostoliitossa lukuisia, kuten pianotehtaitakin. Yksi Voshod oli kerran myynnissä Tori.fi, mutta en käynyt katsomassa. Kirpputoreilla on enimmäkseen Akkordeja, olleet varmaan suosituimpia turistihsitareista.

Pepelis

Tehdas oli Krasnii Partisan Leningradissa. Soittelin sillä vähän aikaa 34-koskettimisen Borei-merkkisen laitteen jälkeen ja pidin sen sointia selvästi mukavampana. Tämähän on täysikokoinen, joten kaikupohjakin on isompi. Ehkä vähemmän raskas pumpattava kuin se Borei. Siinä oli ostaessani vahat niin kuivaneet, että usea kielilaatta oli irti, mutta kun ne olin sulattanut takaisin kiinni, alkoi soida. Mutta tyypiltään kuitenkin aika tavanomainen turistihaitari. Pitää muistaa, että näitä tehtiin nimenomaan valuuttakaupassa myytäväksi edullisiksi matkamuistoiksi ilman mitään musiikillista tai ammatillista kunnianhimoa. Muistaa kannattaa myös, että samaan aikaan siellä tehtiin ammattikäyttöön myös todellisia laatuharmonikkoja. Mutta jos sellaisen Suomesta löytää, sen hinta saattaa edelleen olla ihan eri sfääreissä kuin jonkin peruspihlajamaan.

TLinden

Löysin Voshodin skannatun aitoustodistuksen venäläiseltä myyntipalstalta ja Punainen partisaanihan siinäkin todella lukee. Eli voisi päätellä, että siinä tapauksessa käytännössä kaikki turistihaitarit tulivat joko tältä tehtaalta Leningradista tai sitten Akkordin tehtaalta Kalugasta.

Huuto.netissä on yksi Voshod myynnissä, menin tarjoamaan huvikseni siitä, katsotaan mihin hintaan nousee. Nyt on 22€ tietämillä.

Näkyy näitä soittimia olevan todella paljon myös Venäjällä myynnissä ja hinnat yhtä halpoja kuin Suomessa. Liekö niitä sitten jäänyt niin paljon myymättä turisteille, että jäivät käyttöön kotimaahansa.

Onkohan myös pianoharmonikkoja olemassa laadukkaampia venäläisiä merkkejä? Itse venäläiset pianoharmonikansoittajat kun tuntuvat käytännössä aina soittavan Weltmeisterilla - jopa Hnsinkiin eksynyt venäläinen katusoittajakin. Muutenhan tuntuvat enemmän suosivan noita kolmirivisiä näppäinpelejä, taitavimmat YouTubesta löytämäni venäläiset soittajat soittavat sellaista.

Ehkä pitäisi itsekin ostaa tuollainen ja opetella , turistipeleinä kun tuntuu löytyvän halvalla myös. Tosin pianomalleja suurin osa kirpputoreilla pyörivistä.