Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - ftamt

#1
Tuossa minun omakuvassa on juuri tuollainen kapeakahvainen Dallape. Se oli Suomen yleisin harmonikkamerkki ennen kotimaisten harmonikkatehtaiden perustamista.
Toivo
#2
Minäkin olen sitä mieltä että tämä voi olla Dallape tai saman tehtaan tekemä Fortuna 1920-1930-lukujen vaihteesta. Kahvan päät ja sen kapeus tuovat mieleen Dallapen. Niitähän tehtiin monen korkuisia. Itselläni on molemmat edellä mainitut merkit. Tasakahvoja muutettiin useimmiten huonolla menestyksellä rappukahvoiksi.
Toivo

Kiitos tiedosta!

Itse arvelin, ettei peli olisi ollut tasakahva, mutta oma kokemukseni niihin onkin 50 vuotta vanhemmasta Dallapestä, joka on kooltaan matalampi ja pienempi.

Valitettavasti kuva tosiaan on epäselvä kaiken kokoisena, sillä kokeilin postimerkkikoosta suurempaan, mutta tuo soittimen epätarkkuus pysyi. Kuva on otettu ulkona ilmeisestikin niin, että aurinko tai muu valo vielä ylivalottaa (aiheuttaa jonkinlaisen heijastuksen) valkoisen soittimen valkoiselle etupinnalle.

Minusta soitin vaikuttaa äänialaltaan ja muutenkin täysikokoiselta 4 äk. haitarilta, jollaisia aikakauden paremmatkin soittajat soittivat - eikö?
[/quote]
#3
Laitoin uuden korjatun tiedotteen, jossa puhelinumeroiden pitäisi olla nyt oikein.
Toivo
#4
Tuttava harmonikkojen entisöijä osti Kouvolasta vuosia sitten laserkielet Viipurin sarvimalliinsa saksalaisten Dixin kielien titalle. Kaveri oli hyvin pettynyt, kun uudet kielet eivät soineetkaan yhtä hyvin ja herkästi kuin sarvimallin alkuperäiset kielet. Kävin tänä kesänä tapaamassa tätä vanhaa ystävää, joka on jo yli 90-vuotias. Nyt hänen kuntonsa ja näkönsä on sen verran huonontunut, että haitarihommat hän on kokonaan lopettanut. Pääsin itse aikoinaan kokeilemaan tuota tuota sarvimallia molemmilla kielisarjoilla ja uskottava se oli. että laserkielet eivät soineet yhtä hyvin tuossa pelissä. Ystäväni Antti laittoikin alkuperäiset takaisin ja myi laserit pois. Nostalgiassa varmaan ne soi eri tavalla.
Toivo
#5
Valitan ystävät kalliit. Palje meni kaupaksi alle aikayksikön, kun halvalla myytiin.
#6
Myyn ylimääräisenä pois Italiassa tehdyn 1ähes uudenveroisen 1920-luvun harmonikkaan tehdyn palkeen hintaan 100 euroa.
Mitat 19 X 38,5 cm
Palkeen kankaan väri perinteinen sininen.
Teetetty alun perin puupintaista 1920-luvun Cooperativaa varten, josta ei huonon kunnon takia koskaan tullut toimivaa soitinta. Palje käy hyvin samoilla mitoilla oleviin muihinkin saman aikakauden puu- ja selluloidipintaisiin harmonikkoihin.
Kuten on tunnettua, niin italialaiset tekevät pyynnöistä välittämättä vanhojen harmonikkojen palkeisiin liian lyhyet paljenauhat. Lisäksi tähän palkeeseen oli laitettu liian loivakulmaiset kulmaraudat. Siksi nauhoitin palkeet uudelleen jättämällä alkuperäiseen tyyliin sentin kulmarautaa näkyviin. Tein tähän haponkestävästä teräksestä harmaanväriset kulmaraudat, jotka sopii paremmin puupintaisten haitareiden metallikulmien värin kanssa yhteen. Uudet niklatusta messingistä tai ruostumattomasta teräksestä tehdyt kulmat erottuvat liian kirkkaina vanhassa soittimessa.
#7
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 01-10-2022, 10:45:44Siis kyllähän mä tästä maksan, että palvelu on pystyssä  ;D
Toivottavasti ei ole kallista. Meille sivustolla vierailijoille kuitenkin ilmainen.
Toivo
#8
Yhteen aikaan kyseltiin kaikenlaista haitareista. Tuli jo hetken ajatus, että olisi hyvä olla maksullinen palvelunumero. Vastailu kysymyksiin vie aikaa ja aika on rahaa. Tuli vaan mieleen tästä Viljon viimeisestä kommentista. Vapaalehdykkä on kuitenkin ilmainen ja me kaikki opimme toisitamme jotakin.
Toivo
#9
Lainaus käyttäjältä: Tommi87 - 01-05-2022, 07:42:30Miten muuten tuo torissa pyöri!nyt Neco Superior Kravatti. Sehän on Viitasen vanha haitari Pirkkalasta. Monesti vain olen ihmettellyt miksi siinä on suomalainen järjestelmä vaikka se on Neco. Kielipenkeistä ei ainakaan näe, että järjestelmää olisi muutettu. Tietääkö kukaan tuosta haitarista enempää?
Asialla on ollut hyvä korjaaja, jonka tekemät muutokset eivät näy. Voihan olla, että joku ruotsinsuomalainen on sen aikoinaan tilannut liikkeen kautta meikäläisellä järjestelmällä.
Toivo
#10
Lainaus käyttäjältä: Teme - 17-03-2022, 13:17:35Jassoo, enpäs tuommoisesta liikkeestä tiennytkään. Kiitos tiedosta.
Olin Voiton kanssa samoilla harmonikan korjauskursseilla Ikaalisissa. Hänkin on jo eläkeiässä, joten on lopettelemassa harmonikkojen myyntiä.
#11
Lainaus käyttäjältä: penav - 16-11-2021, 09:29:40Mikähän olis hyvä viritysmittari sovellus älypuhelimeen olisko riittävän tarkka
Minä ostin pari vuotta sitten Soitin Laineelta alle sadalla eurolla oikean viritysmittarin, johon olen ollut erittäin tyytyväinen. Malli KORG OT-120. Siinä on viisarinäyttö, manuaalinen ja automaattinen sävelkorkeuden haku sekä vertailuääni. Riittävän hyvä myös harmonikanvirittäjän tarpeisiin. Näin Kouvolan tehtaalla käytettävän samanmerkkistä vanhempaa mallia. Parempiakin löytyy, mutta näin edulliseen hintaan ihan hyvälaatuinen.Parasta tässä on automaattinen haku, jos viritys on pahasti metsässä, niin voi heti virittää oikeaan suuntaan. Loput sitten korvalla. Tämä uudempi malli ei oikein tahdo noteerata matalimpia basson kieliä. Vanhempi Korgin malli kuuli nekin tarkasti, jollainen minulla aikaisemmin on ollut käytössä. Electroniikan osalta tämä 30 vuotta vanha mittari on tiensä päässä. Muuten se on samanlainen, kun Kouvolan tehtaalla käytössä ollut. Valmistajia on muitakin ja malleja on tullut uusia. Itse pidän oikeaa mittaria parempana kuin nettisovellusta. Yhdellä virityksellä oikea mittari on jo hintansa tienannut. Hyvän virityksen tekemiseen tarvitaan paljon muutakin tietoa ja toimenpiteitä. Viritysmittari on vain apuväline siinä.
#12
Nuottia pitää etsiä nimellä Keltapaviljonki tai aluperäisenä ruotsalaisena nuottina Gula paviljongen.Levyjen keräilijänä nämä nimet on kyseisestä sävelmästä tullut vastaan.
#13
Ylläpito tiedottaa / Myyntilistaus
02-10-2021, 09:16:45
Onkohan vika yleinen vai vain minun koneessa, koska myytäviä harmonikkoja ei ole näkynyt muutamaan päivään?
Toivo
#14
Näihin historiallisesti arvokkaisiin soittimiin kannattaa suhtautua pieteetillä ja tehdä entisöinti ja korjaustyö huolellisesti. Onittelut Viljolle työvoitosta! Harva näihin Suomen maassa pystyy ja uskaltaa ryhtyä. Kunnon palkoille tässä ei pääse, mutta mielihyvä onnistuneesta työstä palkitsee.
Toivo
#15
Lainaus käyttäjältä: samppa.matias - 08-08-2021, 16:01:44Onko netissä missään kuvaa että mikä napeista on mikäkin kieli?


Harmonikkakoulu oppaissa on kaaviokuvat diskantin ja basson näppäimistöistä.
Toivo
#16
Mielestäni ovat yhtä hyviä kuin näppäinpelien soittajat.
Toivo
#17
Jos soittaa kolmella rivillä 5-rivisellä haitarilla, niin kaikkiin sävellajeihin ei tarvitse vaihtaa eri sormitusta. Vaihtaa vain keskiriveiltä kolmeen laitimmaiseen tai sisimmäiseen, niin samalla sormituskuviolla pääsee eri sävellajeihin. Jos on jo pidempään soittanut pianokahvalla, niin ei ehkä kannatakaan vaihtaa järjestelmää. On ollut hyviä pianisteja, jotka ovat kuitenkin opetelleet soittamaan 5-rivivistä. Loistavin esimerkki on Onni Laihanen, joka vaihtoi pianoharmonikan 5-riviseen, jolla voitti neljä Suomen mestaruutta. Tämän lisäksi hän soitti edelleen pianoa mm. Dallapéssa. Muista tulee mieleen Aarno Valli, jonka 5-rivisen Kouvolan Kravattimallin olisin kerran saanut ostaa.
Toivo
#18
Mikä ihmeen hinku sinulla on saada soittajat vaihtamaan toiseen järjestelmään. Tällä järjestelmällä on voitettu monta maailmanmestaruuttta, joten järjestelmässä ei voi olla mitään vikaa. Harmonikan rakennuksessa on ihan sama tehdäänkö suomalainen tai ruotsalainen (eurooppalainen) järjestelmä. Nappuloiden värit tulevat eri paikkaan ja kielet eri paikkaan penkeissä. Venäläisessä järjestelmässä joutuu 5-rivisen näppäinvarsien koneiston tekemään eri tavalla. Kaikkia järjestelmiä saa soittaa vapaasti. Eihän 1- ja 2-rivisiäkään ole hylätty, vaan niillä soitetaan edelleen. Näin tulee myös jatkumaan standardibassoistenkin harmonikkojen käyttö. Monenlaisia järjestelmiä on diskanttiin ja bassoon keksitty, mutta vain osa jää elämään.
Toivo
 
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 31-07-2021, 21:08:54jos järjestelmä päätettäisiin vaihaa, niin nk. suomalaisen järjestelmän hinta putoaisi jälleenmyyjillä.

Mutta eikö nyt ole jo sekin ilmiö, että musiikkiopistossa aloittavat nuoret soittajat ostavat melodiabassoharmonikkoja ja stradella-soitinten arvo on romahtanut siksikin? Samalla kertaahan olisi järkevää vaihtaa myös diskantti yleisemmin käytettyyn, kun soitinkanta joka tapauksessa on tällaisessa murrostilassa.
[/quote]
#19
Harmonikkapöytä / Vs: Ballone Burini
10-07-2021, 21:40:09
Aha! Tämä tuli sinulle, kun halvalla sai. Ostin samalta myyjältä rappukahva Cooperativan samaan hintaan varaosiksi, koska pinnat on heikossa kunnossa. Siitä saa kuitenkin tärkeitä varaosia toiseen Cooperativaan. Mukava pelata näiden vanhojen soittimien kanssa
Toivo
#20
Valitettavasti vanhat keltaiset bassonäppäimet alkavat murenemaan monissa Kouvolan peleissä. Uusia samanlaisia ei enää tehdä, koska ne ovat selluloidia. Pitää ostaa jostain romuhaitari, josta saa samanlaisia, mutta ehkä nekin murenevat myöhemmin. Ainoa realistinen vaihtoehto on korvata ne valkoisilla muovinäppäimillä, vaikka se vaikuttaa ulkonäköön. Mustat näppäimet ilmeisesti kestävät vielä pitkään. Kouvolan bassonäppäimet on ihan omilla mitoillaan pituudeltaan ja paksuudeltaan, joten uusiakin joutuisi sorvaamaan sopivan kokoiseksi, jos likimain samanlaisia onnistuisi löytämään. Varaosiksi hankituista romuhaitareista voisi näitäkin saada. Valitettavasti mikään muovilaatu ei ole ikuista, vaan hajoaa atomeiksi ajan kanssa.
Toivo
Toivo