Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikan bassopuolen mekaniikka koplareille

Aloittaja oh8jep, 30-03-2020, 11:44:44

« edellinen - seuraava »

oh8jep

Hei,

Sain tuollaisen vanhan 4-äänikertaisen Klingenthal SA:n valmistaman haitarin (on erittäin hyvä ääninen harmonikka, mielestäni) Iso, diskanttipuolella 11 koplaria jotka toimivat erittäin hyvin.

Mutta bassopuolen koplarit (5kpl) olivat juuttuneet osittain kiinni, varmaankin käytön puutteesta
olen yrittänyt selvittää tuon mekaniikan logiikkaa kun mielestäni nuo luistimet kielipenkeissä toimivat siten ettei täydellistä sulkua eikä auki-oloa tapahdu missään niistä tuon mekaniikan toiminnan puitteissa. Sain ne liikkumaan, mutta säätö onkin sitten asia erikseen. Osaako kukaan kokemusta omaava sanoa miten noiden pitäis liikkua. Bassossa on 3 kielipenkkiä joissa 2:ssa isommassa on 2kpl sulkulevyjä kummassakin ja pienimmässä vain 1 kpl. Ohessa kuva tuosta bassomekaniikasta ja kielipenkeistä. Tuossa toisessa kuvassa näkyy paremmin tuo mekaniikka.

Terv. Aatos

ftamt

Kyllä tuo on ihan säätöjuttu. Kiristysruuvien alla olevia kolmea teräslankaa vedetään ylös tai alaspäin. Jos vaihtajaliuskat olisivat kannessa, niin olisi helppo juttu ottaa kielipenkit kokonaan pois, jolloin näkisi heti meneekö kaikilla koplareilla liuskat kokonaan kiinni ja auki. Tässä liuskat on kielipenkkien sisällä ja niiden toimintaa ei pääse suoraan näkemään. Kielipenkkien pitää kuitenkin olla kiinni, kun koplauksia kokeillaan. Liuskojen toiminnan pääsee kuitenkin näkemään, jos ottaa kielilaatat irti kielipenkkien päistä, jolloin liuskat tulevat näkyviin. Näiden liuskojen kanssa täytyy olla erittäin varovainen, sillä ne ovat helposti poikki menevää fiiberiä. Normaalisti ne toimivat paremmin kielipenkeissä, kuin yleensä messingistä tai alumiinista tehdyt liuskat, jotka usein hapettumisen takia jäävät jumiin penkkien sisään.
Toivo

oh8jep

Kiitos ohjeista Toivo,

Tuossa näytti siltä että jollain koplari asennolla ei tule täydellistä sulkua vain osittainen
ehkä liikerata on muuttunut ajansaatossa hieman koska tuo varsinainen systeemi joka saa liikkeensä koplarinapeista ei liiku kovin paljon noilla keskellä olevilla nappuloilla. Tai sitten koplarinappuloiden nokat mekaniikan puolelta ovat vähän kuluneet jos hieman väkisin noita on paineltu
jumittelun takia. No jokatapauksessa bassosta lähtee hyvin ääntä ja se muuttuukin nappuloita painellessa.

Terv. Aatos