Vapaalehdykkä

Mekaniikkahuone => Harmonikkapöytä => Aiheen aloitti: olli - 03-03-2010, 23:05:39

Otsikko: Kravatin huolto
Kirjoitti: olli - 03-03-2010, 23:05:39
On aikomus laittaa 1939-mallin antiikkihanuri, Kouvolan Kravatti huoltoon.  Mitä minimissään kannattaisi teettää.  Ei ole tarkoitus entisöidä, vaan parantaa soitettavuutta.  Kaikki äänet soi, mutta voi olla osin epävireessä.  Siis sellainen "perushuolto"!  Mitä suositellaan? ;)
Otsikko: Vs: Kravatin huolto
Kirjoitti: olli - 07-06-2010, 21:27:13
Kravatti on sitten perushuollettu.  Vein sen artesaani Raino Siuvatille Vihantiin 9.3.2010.  Sain sen huollettuna sovittuun hintaan ja sovitussa ajassa 5.6.2010.  Oli sen verran töitä, että aikaakin kului.  Raino oli ottanut myös kuvia sisäkaluista, mutta niitä en ole vielä saanut.  Panen niitä myöhemmin nähtäville.  Koneistoihin ei tässä vaiheessa koskettu.

Se mitä tehtiin:  kaikki kielet (sekä diskantti että basso) liuotinpestiin sekä joissakin esiintyneet ruosteisuudet poistettiin, uudet vahaukset (paljon fiinimmin kuin alkuperäiset eli vähemmän vahaa), uudet nahat (myös nahkojen jäykistysjouset), lopuksi viritys 441 hertsiin.  Tässä Kravatissa oli ollut myös kuudes äänikerta bassossa, mutta se oli poistettu myöhemmin.  Oli naulattu vanerilevy tilalle.  No sekin poistettiin ja korvattiin viilulla.  Äänikertaa ei pantu tilalle.  Se oli ollut ylimmäinen äänikerta (sirkkeli).  Joku "kyläseppä" oli ilmeisesti joskus sotien aikaan yrittänyt virittääkin, sillä ammattilainen huomasi viilauksien väärät sijainnit.

Nyt Kravatti soi ilmeisen alkuperäisellä äänellä, on mahtavaa vedellä esimerkiksi vanhoja mollivalsseja, tai sitten jenkkaa/polkkaa.

Liitteenä kuva bassopuolelta.