Suomen Harmonikkaliitto

Nettisoitto-opas

Aloittaja Viljo, 10-02-2009, 12:51:08

« edellinen - seuraava »

Viljo

Tein tämän osion riston toiveesta. Ihan hyvä idea.

Ajattelin muistuttaa, että tällaisissa osioissa on erityisen tärkeää, että otsikointi on tarkasti mietitty. Muistaakseni (sormet ristissä) pystyn tekemään erikseen alikansioita, joten jos tarve tulee, niin voidaan tehdä erilliset teoriaosiot sormituksille, sointujen muodostukselle jne.

Alue voisi toimia eräänlaisena projektisivuna. Vapaalehdykästä näet puuttuu kovasti pyydetty nettisoitto-opas harmonikalle. Voisin ottaa yhteyttä Harmonikansoiton opettajat ry:hyn ja kysellä erilaisia kanavia / henkilöitä, jotka voisivat tehdä Vapaalehdykkään soitto-oppaan (sis. kuvia, videoita, ääninäytteitä, tekstiä). Toki tälläkin foorumilla on harmonikansoiton ammattilaisia – miten olisi? Ilman budjetointia (ry:tä tai muuta taustarahoittajaa) homma toimii vapaaehtoisvoimin omalla kustannuksella.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 10-02-2009, 12:51:08
Vapaalehdykästä näet puuttuu kovasti pyydetty nettisoitto-opas harmonikalle. Voisin ottaa yhteyttä Harmonikansoiton opettajat ry:hyn ja kysellä erilaisia kanavia / henkilöitä, jotka voisivat tehdä Vapaalehdykkään soitto-oppaan (sis. kuvia, videoita, ääninäytteitä, tekstiä). Toki tälläkin foorumilla on harmonikansoiton ammattilaisia – miten olisi? Ilman budjetointia (ry:tä tai muuta taustarahoittajaa) homma toimii vapaaehtoisvoimin omalla kustannuksella.

Älyttömän hyvä idea. Mulla on ostettuna mm. diatonisen haitarin DVD soitto-oppaita ja kun ei ole opettajaa ne ovat aika hyvä korvike. Materiaalista voisi myöhemmin tehdä myyntiin CD multimedia version (sekaisin tekstiä, ääntä, videota, html sivu etusivuna.). Varmasti menisi kaupaksi. Siitä vaan tuottajaksi Viljo & Co.

Viljo

Tuo myyntijuttu kiinnostaa. Tekisin kuitenkin siten, että jos jotain joskus saisimme myyntiin, niin täytyy olla jokin y-tunnuksellinen yhteisö. Eli.. Jos tämä idea saa tuulta purjeisiin, niin voitaisiin pohtia myös Vapaalehdykkä.net ry:n perustamisesta rahoituksen ja organisoinnin vahvistamiseksi. Yhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään kolme henkilöä.

Vapaalehdykkä on toimintaidealtaan Wikipedian kaltainen, joten siksi haluan, että tänne tuleva materiaali on vapaasti saatavana ja jos tulee jotain myyntiin, niin se sitten toimisi a) tuotteen valmistuskulujen peittämiseen sekä b) mahdollinen voitto sivuston kehittämiseen (serveritilan lisääminen jne.) Voittoa en ota Vapaalehdykästä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Mielelläni tulen jäseneksi ry:hyn, vaikka perustajajäseneksikin.

Laitan sulle postiin myöhemmin kopioin Derek Hickeyn B/C haitarin multimedia CD:stä, niin näet miten muut ovat sen toteuttaneet.

Viljo

#4
Kirjoittaessanne juttuja merkitkää:

  • Otsikkon perään tarvittaessa [KESKENERÄINEN]
  • Lähteet on merkittävä ja tehkää leipätekstiin juokseva lähdeluettelointi: malli1. Tällä tavalla kirjoituksen tieteellinen arvo nousee sekä mahdolliset tarkistukset ovat helpompia tehdä

1) Amer-yhtymä Oy Weilin + Göös ja Kustannusosakeyhtiö Otava, Suuri musiikkitietosanakirja (1991) ISBN: 951-35-4728-0 (Esimerkkiteksti)
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Hieman väliaikatietoja.

Otin yhteyttä Harmonikansoiton opettajat ry:hyn, mutta mitään ei ole kuulunut. Menneellä viikolla vai toissaviikkona jo laitoin viestiä ja viikko ensimmäisestä mailista lisäviestin yhdistyksen hallituksen jäsenille. Ei vastausta.

Tänään juttelin yhden soitonopettajan kanssa, joka nyt kiinnoistui ideasta. Pallo lensi vähän suuntaan ja toiseen siinä kohtaa: mielestäni nettisoitto-oppaan tekemiseen tarvitsemme yhden pätevän koordinoijan ja pääkirjoittajan samalla, kun me muut autamme tekijää parhaamme mukaan. Jollain oli mm. nuotinnosohjelmia ja jos jotain videokuvaa täytyy ottaa, niin jollain on kameraa ja taitoa kääntää se sopivaan muotoon jollain ohjelmalla tai suhteita henkilöihin, jotka pystyy auttamaan. Me olemme osa projektia! Vielä ei ole kukaan lupautunut tekemään mitään, mutta idea on vireillä edelleen.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Noniin... Potkastaas projektia vähän käyntiin.

Kertokaa mitä haluatte nettisoitto-oppaaseen? Kohderyhmä on mitä ilmeisemmin aikuiset opiskelijat, sillä suurin osa nuorista oppilaista saavat riittävää opetusta omalta opettajaltaan. Nuoria ei siis näy netissä sellaisien asioiden perässä kuin täällä palstalla / palstoilla on ollut.

Ristolta sain mielenkiintoisen dvd:n näytiksi, jossa oli 2-rivisen opetusta. Laitoin tämän eteen päin henkilölle, joka on kiinnostunut projektista. Hänet löytää myös täältä foorumilta. Omasta mielestäni ko. dvd oli hyvin simppeli: nuotteja ja näytetään miten ne soitetaan. Mielestäni teorialle olisi myös selvää tarvetta.

Katsokaa omia nuottioppaitanne ja miettikää, mitä asioita niistä kannattaisi ottaa mukaan ja mitä ei. Olisiko jotain aluetta painotettava? Kertokaa ko. kirjan nimi, josta otatte esimerkkejä, niin voimme sitten tutkailla näitä samoja opuksia.

Omasta takaa tulee vielä se, että voisi olla ihan hyvä, jos soitto-opas sisältäisi myös osion harmonikan itsehoidosta (tarkistus ostotilanteessa jne.) sekä soittoasennosta (asia, jota ei painoteta koskaan liikaa).

Olisiko hyvä painottaa videoiden määrää (esim. teoriatunnit luentoina + soittonäytteitä)? Olisiko hyvä olla samat asiat videoilla ja tekstinä?

Mielipiteitä ja ehdotuksia rohkeasti jokaiselta - tämä tulee teille itsellenne loppupeleissä.

Niin.. ja kyse todellakin 5-rivisen soitosta.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

#7
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 05-03-2009, 11:36:45

sain mielenkiintoisen dvd:n näytiksi, jossa oli 2-rivisen opetusta. Laitoin tämän eteen päin henkilölle, joka on kiinnostunut projektista. Hänet löytää myös täältä foorumilta. Omasta mielestäni ko. dvd oli hyvin simppeli: nuotteja ja näytetään miten ne soitetaan. Mielestäni teorialle olisi myös selvää tarvetta.

Simppeli on hyvä, koska se on simppeliä.

Mainitsemasi pointit ovat hyviä. Omalta kohdaltani sanoisin että se mitä kaipaan ja mitä olen huomannut puutteeksi pelkkään kirjaan (Vesterisen Jokamiehen harmonikkakoulu) nojautuessa.

1. Harjoituksina pitäisi olla etupäässä tunnettuja kappaleita vaikka yksinkertaistettuna (kerääntyy samalla heti repertuaaria). Ei harjoituksia pelkästään harjoituksen vuoksi ellei ihan pakko jonkin hankalan teknisen jutun vuoksi.

2. Jokainen nuotein esitetty harjoitus tai kappale pitää olla DVD:llä soitettuna esimerkin vuoksi.

3. Tanssimusiikki ja sen eri tyylisuunnat ovat minulle vierasta. Harjoitusten pitäisi samalla antaa opetusta mahdollisimman monen eri tyylin soittotapaan eli miltä niiden tulisi kuulostaa rytmillisesti ja tyylilllisesti. Jos on pelkät nuotit, voi itseopiskellen oppia soittamaan vaikka tangoa aivan väärällä tyylillä.

4. Kaikesta nuotit + selitys + soitto

EDIT: Jatkoa

5. Oppilaan kannalta olisi hyvä, jos biisit olisi soitettu hitaasti kaksi kertaa kuvaten ensimmäisellä kerralla diskantti ja toisella basso tai päin vastoin, ja sitten yksi kerta normaalilla esitystempolla.

6. Kuvauksissa on turha yrittää tehdä esityksistä virheettömiä. Minulla on näitä opetus DVD:tä muitakin ja niissä opettajat tekevät kaikenlaisia virheitä yrittämättä niitä peitellä, eikä niillä ole väliä. Päinvastoin, opettajankin tekemistä virheistä oppii.

EDIT: Jatkoa 2

7. DVD:tä voisi tietysti olla kaksikin, joista eka siihen mitä yllä ja toka painottuisi enemmän teoriaan ja muuhun syvällisempään. Voisi olla itse tekemisenkin kannalta parempi, varmaan menee aikaa, että oppii tekemään opetus-DVD:itä, matsun valinta, kuvaaminen jne. jne..


PS. Tämän topikin otsikko ei nyt ihan natsaa aiheeseen.

klezberg


Tämmöinen olisi kyllä hieno juttu.

Tuossa edellä keskustelu tuntui painottuvan kappaleiden opetteluun. Opetus-DVD:t taitavatkin jakautua aivan alkeiden läpikäyntiin tai sitten kappaleiden opetukseen. Varmaan olisi hyödyllistä käsitellä soittamisen tekniikkaa myös sinänsä, kappaleista riippumatta. Silloin pystyy näyttämään läheltä, hitaasti ja yksityiskohtaisesti miten homma menee.

Katselin tuossa jonain iltana millaisia "opetusvideoita" netistä löytyi haitarille. Ne olivat käytännössä kaikki pianomallille, mutta katselin kuitenkin bassoa koskevat osuudet. Niissä käytännössä vain esiteltiin stradellabasson nappulajärjestys ja sitten esittelijä rupesi soittamaan. Soitto meni sen verran vikkelään ettei katsoja pystynyt siitä mitään hahmottamaan. Tuon voisi ehkä tehdä paremminkin.

Tietysti oppimateriaalin kohderyhmä pitää olla kirkkaana: ihan aloittelija, vähän pitemmälle ehtinyt (jolle ei enää tarvitse selittää basson nappulajärjestystä) vaiko jo pitempään soittanut, repertuaaria laajentava ja nyansseja hiova. Muistan kun aloin käydä klarinettitunneilla ja opettaja neuvoi dynamiikan käyttöä käsittelyn alla olevassa kappaleessa. Se tuli siinä kohtaa liian aikaisin, huomioni oli vielä aivan muissa asioissa silloin.

risto

#9
Lainaus käyttäjältä: klezberg - 12-04-2009, 10:21:13

Tämmöinen olisi kyllä hieno juttu.


Joo.

Mites on Viljo & co, onko juttu jotenkin etenemässä?

EDIT: Ja Viljo, kuka on se toinen hlö täältä, joka on videon teosta kiinnostunut? TAA kenties?

Sitten siinä vaiheessa kun rupeatte funtsimaan kappaleita, laittakaa please ajatuksianne tänne, että saadaan mekin ottaa vähän kantaa.

Nyt menee ulkoa Mozartin Flies (Lullaby) tuosta Vesterisen kirjasta hyvin hitaasti soitettuna. Vähän on vanhahko tämä kirja nimenomaan biisivalintojen suhteen. Myös harjoituskappaleissa on tärkeätä, että mielenkiinto säilyy, vaikka olisi lyhyt ja simppeli biisi. No, täytyy vaan ottaa pelkästään harjoituksen kannalta, vähän on tietysti sääli, että tuollaisesta biisistä ei sitten tulevaisuutta ajatellen ole mitään hyötyä paitsi sen harjoittelemisesta tuleva hyöty.

Viljo

Sayryla, eli Säyrylä.. Videohommaan kosiskelin tuota klezbergiä, mutta homma on ollut fiilistelyä tähän asti. Joka tapauksessa materiaali suuntautuu aikuisille, koska netissä ei juurikaan lapset opiskele haitariasioita. Jotain ideaa Säyrylällä oli, mutta ei nyt olla vähään aikaan keskusteltu. Nopeasti tavattiin tuossa haitaripäivän tienoilla. Mitään ei siis olla konkreettisesti tehty vaan tausta-ajatustyötä.

Mattilan Kimmon kanssa keskustelin myös asiasta. Hänellä on se ABC-opas, jota hän on joskus ajatellut laittaa nettiin vähän vastaavasti kuin nyt tässä tämä projekti. Tyyliin hieman näytepaloja sekä koko kirja maksullisena.

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 12-04-2009, 16:36:16
Sayryla, eli Säyrylä.. Videohommaan kosiskelin tuota klezbergiä, mutta homma on ollut fiilistelyä tähän asti. Joka tapauksessa materiaali suuntautuu aikuisille, koska netissä ei juurikaan lapset opiskele haitariasioita. Jotain ideaa Säyrylällä oli, mutta ei nyt olla vähään aikaan keskusteltu. Nopeasti tavattiin tuossa haitaripäivän tienoilla. Mitään ei siis olla konkreettisesti tehty vaan tausta-ajatustyötä.


Ok. Pienestä olisi tietysti hyvä aloittaa esimerkiksi vaikka valitsemalla ensi vaan biisejä. Siitä se sitten urkenee ja kasvaa. Videot voi tehdä viimeiseksi ja joskus myöhemmin jälkikäteen. Jos heti lähtee rakentamaan isoa pakettia, siinä voimat helposti uupuu ja tulee taas ikuisuusprojekti varsinkin jos on muutakin tekemistä kuten esimerkiksi vaikka töissä käymistä.

Viljo

Lainaus käyttäjältä: risto - 12-04-2009, 20:56:52
Jos heti lähtee rakentamaan isoa pakettia, siinä voimat helposti uupuu ja tulee taas ikuisuusprojekti varsinkin jos on muutakin tekemistä kuten esimerkiksi vaikka töissä käymistä.

Kuten lippukunnanjohtajuus, lauman johtaminen, veneen kunnostus, oman firman pyörittäminen, sivuston päivittäminen ja jotain tällaista pientäkö tarkoitit?  ;D

Kuten sanottu, itse en jaksa ko. työn kirjoitusosiota tehdä, vaan voin olla luomassa jonkinasteisia resursseja työlle. Eikä tällaisessa työssä minulla riitä edes ammattitaito, kun en ole opettaja. Mutta se, mitä olen asiaan sivuten tehnyt on se soittoasentojuttu, mikä löytyy pääsivun puolelta myös ladattavana pdf-tiedostona.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 12-04-2009, 21:03:40

Kuten lippukunnanjohtajuus, lauman johtaminen, veneen kunnostus, oman firman pyörittäminen, sivuston päivittäminen ja jotain tällaista pientäkö tarkoitit?  ;D

Jotakin tuollaista pientä juu.  :D


Lainaa
Kuten sanottu, itse en jaksa ko. työn kirjoitusosiota tehdä, vaan voin olla luomassa jonkinasteisia resursseja työlle. Eikä tällaisessa työssä minulla riitä edes ammattitaito, kun en ole opettaja.

Joo, en ajatellutkaan että sinä sitä ainakaan yksin tekisit.

Nettisoitto-oppaan suhteen tulee mieleen, että siinä voisi aivan hyvin teoriapuolen sivuuttaa melkein kokonaan laittamalla vain viittauksia eri teoksiin, joista pitää esmes lukea se ja se kohta ennen seuraavaa harjoitusta. Tässä voisi käyttää hyväksi kirjastoista saatavaa matskua. Aika turhalta tuntuu jos kirjoitetaan taas samoja asioita uudestaan. Pääpaino voisi nimenomaan olla opettajan roolin korvaaminen sillä audiovisuaalisella matskulla. Kyllähän soitonopettajatkin yleensä tukeutuvat joihinkin valmiisiin soiton oppikirjoihin.

klezberg

Lainaus käyttäjältä: risto - 12-04-2009, 21:12:51
Nettisoitto-oppaan suhteen tulee mieleen, että siinä voisi aivan hyvin teoriapuolen sivuuttaa melkein kokonaan laittamalla vain viittauksia eri teoksiin, joista pitää esmes lukea se ja se kohta ennen seuraavaa harjoitusta. Tässä voisi käyttää hyväksi kirjastoista saatavaa matskua. Aika turhalta tuntuu jos kirjoitetaan taas samoja asioita uudestaan. Pääpaino voisi nimenomaan olla opettajan roolin korvaaminen sillä audiovisuaalisella matskulla. Kyllähän soitonopettajatkin yleensä tukeutuvat joihinkin valmiisiin soiton oppikirjoihin.

Mitä se audiovisuaalinen aineisto sitten olisi, jos videon jättäisit myöhemmäksi? Tai lähinnä se visuaalinen: piirroksia tai valokuvia? Tuskin ainakaan pienitöisempi reitti on niin.

Viljo

No mä lähtisin siitä, että tuotos olisi suht kaikenkattava. Eli käytetään sitä visualisointia kun kulloinkin on järkevintä. Ei video sovi kaikkialle ja jos on jokin teoreettinen asia, niin lukeminen / silmäileminen on nopeampaa ja tehokkaampaa kuin videolta vastaavan infon katsominen.

Jollain tavalla olen skeptinen siihen, että olisi paljon kappaleita, joita soitetaan malliksi oppilaalle videolta. Voi olla henkilökohtaiset kokemukset takana, kun sanon näin. Oman soittokoulutieni aikana ei katsottu opettajan näppäimistöä muuta kuin korkeitaan tosi vaikeissa paikoissa (sormitukset, rivien käyttö). Toisekseen olen kokenut tällaisen tavan jotenkin nurinkuriseksi ja oudoksi, koska sylissä olevaa haitaria ymmärtää eri tavoin vs. kun katsoo toisen soittoa. Toisaalta nämä perinteiset pelimannithan ovat juuri oppineet tällä tavoin toisia kopioimalla.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

#16
Lainaus käyttäjältä: klezberg - 12-04-2009, 21:26:38

Mitä se audiovisuaalinen aineisto sitten olisi, jos videon jättäisit myöhemmäksi? Tai lähinnä se visuaalinen: piirroksia tai valokuvia? Tuskin ainakaan pienitöisempi reitti on niin.

Ensinhän joutuu etsimään/päättämään teoriakohdat ja niihin soveltuvat harjoituskappaleet.  Biiseihin pitää tietysti tehdä sormitukset, nuotit jne. Nämä voi aivan hyvin julkaista aiotussa (netti)formaatissa ennen kuin kohdasta on otettu video(t). Eli kuten monien muidenkin julkaisuiden suhteen, ensin tehdään esityksen runko ja sisällysluettelo ja sitä sitten täydennetään materiaalilla vähitellen.

EDIT: typo...

klezberg

Lainaus käyttäjältä: risto - 12-04-2009, 21:36:00
Ensinhän joutuu etsimään/päättämään teoriakohdat ja niihin soveltuvat harjoituskappaleet.  Biiseihin pitää tietysti tehdä sormitukset, nuotit jne. Nämä voi aivan hyvin julkaista aiotussa (netti)formaatissa ennen kuin kohdasta on otettu video(t). Eli kuten monien muidenkin julkaisuiden suhteen, ensin tehdään esityksen runko ja sisällysluettelo ja sitä sitten täydennetään materiaalilla vähitellen.
EDIT: typo...

Eli visuaalinen puoli olisi lähinnä nuotteja. Ehkä jostain sormien sijoittelusta voisi olla sitten valokuvia. Totta on, että soittovideoista on vaikea oppia. Niistä ei ehdi nähdä tarpeeksi. Videolla voisi ehkä enemmän neuvoa perusasioita, asentoa, soittimen käsittelyä ja sellaista. Mutta kyllä jonkin vaihtobasson tms. voisi myös näyttää videona hitaasti tehtynä.

Yksi keino nettiaineistossa on laittaa nuotit ja ääniaineisto jotenkin tähän tapaan: http://freygish.com/soitinwiki/index.php/Klezmerin_teoriaa . Riippuu tietenkin mihin löytyy tukea.


risto

Lainaus käyttäjältä: klezberg - 12-04-2009, 21:46:11

Eli visuaalinen puoli olisi lähinnä nuotteja. Ehkä jostain sormien sijoittelusta voisi olla sitten valokuvia. Totta on, että soittovideoista on vaikea oppia. .

Tärkeintä onkin, että kappaleet kuulee soitettuna sekä oikealla tempolla että hitaasti. Itse olen kyllä saanut paljon vinkkejä ja apua nimeomaan CD oppaista, mutta myös DVD kuvamateriaalista.

klezberg

#19
Lainaus käyttäjältä: risto - 12-04-2009, 21:51:46

Tärkeintä onkin, että kappaleet kuulee soitettuna sekä oikealla tempolla että hitaasti. Itse olen kyllä saanut paljon vinkkejä ja apua nimeomaan CD oppaista, mutta myös DVD kuvamateriaalista.

Joo, mulla meni tässä välillä sekaisin kumpaa tässä lopulta oltiin tekemässä, nettisivuja vai dvd:tä :)

Edit: Kun mietin itse käyttämiäni soitonopetusvideoita, niin enimmäkseen niiden anti on ollut siinä että siinä opettajan selitys ja perään soittama juttu hahmottuu kokonaisuutena, esim. että näinkin tämän voi fraseerata tai koristella, ja sitten näyte (Andy Statmanin klezmervideo). Sama toimisi periaatteessa kuultuna, mutta jotenkin se näkeminen tuntuu luonnolliselta, vaikkei siinä näkisikään tarkkoja sormituksia ja muuta. Ihan aloittelijoille tehdyssä materiaalissa sitten on ollut ihan lähikuvia otteista ENNEN KUIN varsinainen soittonäyte tulee.