Suomen Harmonikkaliitto

Kukkola & kumppanit

Aloittaja Viljo, 14-03-2009, 14:51:11

« edellinen - seuraava »

Viljo

Kukkolan Lahden tuotannosta ei taida olla mitään sen tarkempaa tietoa kirjoitettuna minnekään. Itselleni Kukkolan pelit ovat hieman outoja - ei niitä niin paljon kuitenkaan ole liikenteessa vs. Kouvolan pelejä. Onko näissä soittimissa jotain mallinimityksiä ja tietoa mallien valmistusvuosista? Galleriassa on nimittäin muutamia Kukkolan pelejä, mutta merkitty vain "näppäinharmonikka". Olisi hyvä, jos ko. tietoja voisi tarkentaa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Seppo

Tulin juuri Sysmästä , jossa soittelin ainakin neljää erilaista Kukkolan hanuria.
Ylösen Taunolla on niistäkin aika paljon tietoa . Kannattaisi kilauttaa hänelle.
Varmasti mielelläänkin kertoisi niistä. Kukkolahan myi Italiaan hanurimallinsa ja
sen perusteella on rakennettu La Melodiosa hanurit .

Viljo

No joo.. Juttelin vastikään Ylösen kanssa.. Jos nyt muistan puhelusta oikein, niin Kukkolan poika myi La Melodiosalle yhden mallin - ei kaikkia malleja. Ko. mallin maskissa on ymmärtääkseni ovaali metalliverkkoalue. Vähän vastaava siis kuin Kouvolan 25-vuotismalli.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

KurttuPaavo

Eikö se nyt olis selvin juttu, jos asia noin kiinnostaa, ottaa tosiaan yhteys Lievosen Akiin Lahdesta, Kukkolan vävypoikaan , eli se " Kumpp" oli hän. Varmaan olis ihan mielissään tuosta .

Viljo

Siinä on vaan se, että Aki on sanonut noin viisi vuotta sitten, että hän ei enää haitariasioihin puutu. Ei puhu, ei koske. Näin kuulin Nikan Jukalta, joka jutteli Ylösen kanssa aiheesta puolisen vuotta sitten.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

KurttuPaavo

Ahaa, vai näin, vielä n. neljä vuotta sitten kanssani kovin innokkaasti haitariasioista jutteli.  Vaan aikansa kutakin , näinhän se on.

Viljo

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

tahvo

Tuli tänään hankittua Kukkolan peli. Saakohan tuon vuosimallia selville mistään käsin? Myyjä epäili että olisi -48. Diskantissa 11 koplaria ja bassossa 1. Kanttiset näppäimet. Galleriasta ei ihan samannäköistä löytynyt. Täytyy huomenna laittaa kuva.  ;)

tahvo

Tämännäköinen peli!  Hyvä ääninen ja mukava soitettava.

Viljo

Enpä ole tuollaista nähnyt. Saisitko kunnon kuvan galleriaa varten?

Oma arvioni näin pikaisesti on, että 1954 tai tämän jälkeen tehty peli. Muistaakseni 1953 oli vielä toisenlaiset rekisterit. Voin tarkastaa tämän jossain kohtaa huomenna. Jos ei kuulu mitään, niin muistuttakaa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Nuo pikakoplarit tulivat häkin päälle tuollaisena 1953. Eli vuodella muistin pieleen.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

tahvo

Tässä paremmat kuvat.  ;)


Viljo

Mahtavuutta! Laitan toisen noista tuonne galleriaan. On muuten mielestäni yksi hienoimmista Kukkolan peleistä. Siis mitä tulee näihin vuoden 1941 jälkeen tehtyihin malleihin. Toinen poikkeuksellisen onnistunut ja säilynyt yksilö on mielestäni http://vapaalehdykka.net/index.php?spgmGal=Viisiriviset_harmonikat/Kukkola_ja_kumppanit&spgmPic=18&spgmFilters=&k=galleria&sivu=spgm#pic Tasapainoinen kokonaisuus ja näppäimistö tulee esiin edukseen.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

ftamt

Jos tarkoitat sota-aikana elokuvissa ja Yölintu-levytyksessä 1942 käytettyä peliä, niin se on täällä odottamassa isoa
remonttia. Se on kuitenkin valmistettu vielä Viipurissa vuonna 1939. Peli on puoreäkulmainen ja musta. Seuraavat
kaksi Vilin peliä olivat Lahdessa valmistettuja Kukkolan Scandalli-malleja, joista nuorempi on Sysmän museossa. Ensimmäinen luultavasti jäi junan alle.Alkuun luultiin, että se olisi ollut tämä viimeinen Viipurissa tehty musta peli, koska se oli kauan kadoksissa.
Toivo

ftamt

#14
Lainaus käyttäjältä: Wäenämöinen - 05-08-2014, 07:13:12
Hyvä..hyvä :D Se peli on siis vihdoin löytynyt. Oikein varovasti Toivolta tiedustelen, saisiko sitä tulla tässä syksyn aikana ihmettelemään?  :D 
Tervetuloa! Täällä on myös Onni Laihasen Kuningasmalli vielä remontissa.Se on enää diskantin viritystä vaille.Tule Matin
kanssa.
Toivo

ftamt

Vilin peli on muuten samanlainen, mutta valkoiset koristelistat erilaiset. Kysyin malliasiaa Lievoselta 2000-luvun alussa, mutta ei sanonut nimeä.Hänen ideansa tämä musta peli oli, vaikka Kukkola itse siinä vaiheessa ei tykännyt tästä väristä ollenkaan. Malli on selvästi tehty ns. H-mallin runkoon.Värikin oli helppo vaihtaa, koska H-mallit pääl-
lystettiin lähes poikkeuketta harmaaloimuselluloidilla, jonka toinen puoli on musta.Tällaisessa selluloidilevyssä on
musta värikerros niin paksu, että se kestää kulutusta.Musta häkki tehtiin samalla tavalla kääntämällä väri toisin
päin. Myöhemmin  tilattiin kokomustaa levyä, kun tämän värisiä harmonikkoja alkoi mennä enemmän
kaupaksi. Tämä on tullut huomattua ensimmäisissä mustissa peleissä, kun polven kohdalta on alkanut kuultaa
kirkas selluloidi ja häkin sisäpuoli on harmaaloimua.Selluloidimuoviset häkit yleistyivät 1930-luvun kopulla, kun
mallit vaihtuivat ja selluloidi oli helpompi työstää, kuin aiemmat peltihäkit. Häkeissä käytetty selluloidi oli samaa,
mitä myös näppäimissä käytettiin.
Toivo

ftamt

On täällä vielä kaikki. Tervetuloa syyskuussa joku viikonloppu.Kutsun sitten myös Väisäsen Markun, jos muitat.
Toivo

ftamt

Olen valitettavasti arkipäivät työssä.
Toivo

Topi hyvä, kun en nyt saanut sinun numeroa käsille, niin kysyn tätä kautta...   ...sopiiko sinulle, että tulisimme 19.9;ttä Perjantaina n. klo.12.00?
[/quote]

Viljo

Oletko Wäinämöinen huomannut, että voit (ja muutkin) voivat olla yhteyksissä toisiin foorumilla ilman julkista keskustelua? Eli tuossa yläpalkissa on linkkejä Etusivu, Ohjeet, haku ja niin edelleen. Sieltä rivistä klikkaa Yksityisviestit, niin pääsee kirjoittelemaan toiselle muiden tietämättä. Kun saat yksityisviestin, kyseisen otsikon viereen tulee merkintä saapuneiden viestien määrästä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!