16-06-2021, 18:48:55

Uutiset:

1.11.2020 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Mikäli havaitset ongelmia, ole yhteydessä ylläpitoon.


Suomen Harmonikkaliitto

Cantulia / Kantulia

Aloittaja Johan, 30-05-2010, 09:44:59

« edellinen - seuraava »

Johan

30-05-2010, 09:44:59 Viimeisin muokkaus: 16-01-2013, 12:25:13 käyttäjältä Johan
Bongasin gallerian valikosta viisiriviset, sekallaiset, saksalaisia haitareita, Cantulia merkkisen pelin, jonka valmistajaksi oli merkitty Kanht&Uhlman ja mainittiin lisäksi, että merkissä käytetään myös K kirjainta, siis Kantulia.

Olen aktiiviseti kaivanut netistä esille kaikkea mahdollista Kantuliasta, sillä entisöin parhaillaan sellaista peliä.
Muutama kuukausi sitten törmäsin eräällä englanninkielisellä sivustolla tietoihin Kantulian valmistajasta, Kahnt&Uhlman, ja mikäli olen heikolla kielitaidollani saanut asian oikein ymmärrettyä on firma perustettu 1880 Altenbyryssä ja jatkanut toimintaansa vuoteen 1937 valmistaen Kantulia merkkisiä harmonikkoja.
Hohner osti sitten 1937 kilpailevan yrityksen pois markkinoilta ja jatkoi merkin valmistusta oman merkkinsä rinnalla Cantulia nimisenä vuoteen 1957, jonka jälkeen merkki hävisi markkinoilta.
Tästä syystä siis ovat käytössä alkukirjaimet C ja K.

Käytyäni kurkkimassa mahdollisiman monen harmonikkamuseon sivustoilla ympäri maailmaa ja lisäksi hakusanoilla Kantulia ja Cantulia Googlessa, on tulos Kantulian osalta ollut aika laiha.

Espanjalaisen yksityishenlkilön tyylikkäässä kokoelmassa, ANI.PAS harmonikkaplogi, on Kantulia pianoharmonikka noin vuodelta 1927 kohtuullisen edustavassa kunnossa ja hänen kanssaan olemmekin vaihtaneet ajatuksia ja kuvia ko. merkin pelistämme.
Muita merkin edustajia ei netin kautta ole löytynyt, mutta minulle Kantuliansa myynyt henkilö kertoi joskus nähneesä jossain Romanialaisessa sivustossa kuvan saman merkin pelistä.

Mikäli vanhat harmonikat kiinnostavat kannattaa käydä ANI.PAS plogissa katsomassa tyylikästä kokoelmaa.

Itse törmäsin Kantuliaan sattumalta, taisi olla 1996, ollessani keikalla eräässä perhejuhlassa, jossa vieraana oli Paimiolainen kaveri jolla oli II-äänikertainen valkoinen näppäin Kantulia mukanaan, sittemmin tuo sama peli tuli vastaan Savimäen käytettyjen hyllyssä noin parisen vuotta sitten, peli oli käsittääkseni -30 luvulta ja hienossa kunnossa silloin.
Olisi kiva tietää missä se on nyt ja päästä vaikka kuvaamaan se kokoelmaansa.

Cantuliaa on liikkeellä selkeästi enemmän, niitä tulee esille aina silloin tällöin käytettyjen markkinoilla.

Oma Kantuliani on II-äänikertainen pianoharmonikka -20 luvun puolivälin paikkeilta, 41 diskattikosketinta ja 60 bassokosketinta, koplareita ei ole.
Peli on selkeästi hieman karkeammalla kädellä tehty, kuin aikalaisensa italiassa, mutta kiinnostava oman aikansa edustaja leikkauskoristeluineen.

Mikäli jollakin on ko. merkkinen peli, tietoja tai  kuvia niistä olisi mielenkiintoista kuulla siitä.
 

Viljo

Mikäli nuo tietojen lähteet tuntuvat luotettavilta ja käännökset ovat oikein, niin olisi hienoa, jos tämänkin faktat lisäisi tuonne Galleriaan. Tietopankkihan sekin on...
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

Hienoa, Viljo siis kiinnostui Kantuliasta!

Odotan, että joitain tietoja merkistä alkaa kuulua kunhan vain oikea lukija sattuu paikalle.

Yrityksistäni huolimatta en löydä tekstiä, jota joskus koitin kääntää, mutta lisäinfoa englannin kielellä löytyy linkistä WWW.accordionlinks.com/cgi-bin/searc.pl+for=Kantulia, jossa on myös linkki.ANI.pas kokoelmassa olevaan Kantuliaan.

Tämä tarina on hieman toisenlainen, perustamisvuosi täsmää, sitten on muutetttu toiseen kaupunkiin 1937, mukaan on tullut tupakka tehtailiaja ja Hohner, joka sitten on lopettanut tuotannon 1957.

Kuten aikaisemmin mainitsin olematon keilitaitoni on hieman "hapettunnut", mutta alkuperäisteksti on tarkistettavissa.

Jatkan etsiskeleyäni ja otan jatkossa linkit talteen dokumentointia varten, jos bongaan joitain tietoja Kantuliasta.

Perjantaina törmäsin eräässä antiikkiliikkeessä 2-riviseen Carmento harmonikkaan, jossa oli saksankielisiä merkintöjä.
Olen aikaisemmin lähettänyt kuvan sinisestä Carmento merkkisestä painoharmonikassta, jota epäilin hieman fiksatun, koska siinä oli Sonolan logo ja made in Italy merkintä, mutta teksniikka ja muotoilu selkeästi saksalaista alkuperää. ( ko. peli on galleriassa Sonolan valikossa)
Sain luvan kuvata tuon kaksirivisen ja kun olen sen käynyt tekemässä palaan asiaan, sillä uskoan, että silloin saan vahvistuksen myös epäilyilleni tuon sinisen Carmenton valmistajasta.

Kuvattuani tuon kaksirivisen lähettelen siitä kuvia ja sitten myös kuvan Kantuliastani, joka nykyisin on revisionnin kohteena, joskin kesätauolla, ja odottelee mm uutta paljetta.

Viljo

No en minä nyt yleensä kiinnostu vartavasten juuri tietystä merkistä. Katson haitareista teknisiä ratkaisuja ilman malli- ja merkkinimiä. Toki joissain haitareissa on selvästi niin kiintoisia juttuja, että on kannattanut tonkia tiettyä mallia.

Jos tässä päivällä tekis töitä, ni voisin ilalla vilkasta tota linkkiä..
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

Tässä kuva pelistä, jos siitä tulisi joitakian muistikuvia yms.

Viljo

Tässä käännös accordion links -sivustolta olevasta Cantulia-maininnasta. Pieniä oikaisuja tein aikamuodoissa sekä sujuvoitin tekstiä suomalaiseen makuun irrallisista sivulauseista yms. englantilaisista ajatuksenjuoksuista...

LainausCantulia-harmonikkoja ja bandoneoneita valmisti vuodesta 1880 Kahnt & Uhlmann -yritys, joka sijaitsi Altenburgissa / Thüringenissä, Saksassa. 2.1.1937 Cantulia KG muutti Siegburgiin (26 km Colognesta ja 10 km Bonnista) ja vuokrasi sieltä hallin tupakkatehtailija Haus Neuerburgilta. Nykyään halli on Siegwek AG -yrityksen omaisuutta. 1950-luvulla Cantulia / Siegburg kilpaili Hohnerin kanssa ja lopulta Hohner osti yrityksen kilpailun lopettamiseksi. Hohner valmisti vain muutamia Cantulioita ennen tehtaan iäksi sulkemista 31.12.1957. Kantulia-nimeä esiintyy myös.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

26-06-2010, 12:20:18 #6 Viimeisin muokkaus: 26-06-2010, 13:43:41 käyttäjältä Viljo
http://www.siegburg.de/cms124/aktuelles/nachrichten/2007/12/28496/index.html

Cantulian tehtaasta kuvia ja historiaa. Olisko joku saksankielentaitoinen kääntämään teksti? Netin kääntäjäkoneilla pääsee kutakuinkin ymmärrettävään versioon, mutta usein jää juuri tärkeimmät kohdat ymmärtämättä...

Lisätään vielä, että ymmärsin jonkun aiheeseen liittyvän kirjan olevan myynnissä. Ja sotakin oli sotkemassa tuotantoa.

Toinen lisäys: Tuo K ja C -kirjaimien käyttö ei voi johtua Hohnerin ostosta, sillä Cantulia nimeä on käytetty pitkälti ennen 1950-luvun yrityskauppoja. Katsoin noita haitarien kuvia netistä, niin pitkälti 30-luvun peleissä oli C-kirjaimella kirjoitettu. Sen sijaan yritän parhaillaan löytää sitä yhtä vanhaa 1800-luvun Kantulian kuvaa. Eli Voipi olla, että tämä K-merkintä on perua aivan tehtaan alkuajoilta esim. tuohon 1930-luvulle, jolloin yritys muutti uusiin tiloihin.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

26-06-2010, 19:06:01 #7 Viimeisin muokkaus: 26-06-2010, 19:09:27 käyttäjältä Viljo
Meneepäs hankalaksi. Tietoa löytyy, mutta kielitaito uupuu. Apua käännöksiin, kiitos!

http://www.dakapo-pressebuero.de/pdf_broschueren/dakapo_mib_nrw_saarland.pdf

Sivulla 85 (tietokoneen mukaan 84) on koko sivun juttu Cantulian historiasta saksaksi. Nyt olisi sanasta sanaan käännös poikaa.

Lähteissä on eroavaisuuksia, joita pitää selvitellä.

- Yrityksen perustaminen 1880 vai 1912. Kummankin vuosiluvun osalta on puolestapuhujia ja kaikki lähteet vaikuttavat luotettavilta tietolähteiltä.

-Yrityksen siirtyminen vanhaan tehdaskiinteistöön: tupakkatehtailijan liittyminen asiaan? Siirtyivät joidenkin lähteiden mukaan vanhaan puuvillatehtaaseen. Ensimmäisen maailmansodan takia ko. kiinteistön yrityksille tuli ongelmia ja kiinteistöä vapautui muiden tehtailijoiden käyttöön -> cantulia muutti kolmikerroksiseen taloon.

- Cantulia liittyy ainakin nimenä saksalaisen harmonikkakerhon perustamiseen ihan 1950-luvun alussa (http://akkordeonclub-regensburg.de/chronik/chronik/chron61.html) Käännöstä...


http://www.musiker-board.de/akkordeon-forum/232787-loch-im-balg-flicken.html#post2512192 (tästä viestistä alkaen keskustellaan cantulian historiasta. Toimii hyvänä ohjenuorana lähteisiin. Keskustelu jatkuu ainakin kahdessa topicissa.)

Aikaisemmin mainitsemani http://www.siegburg.de/cms124/aktuelles/nachrichten/2007/12/28496/index.html sivu on hyvä lähde.

Cantulia näyttäisi olleen Hohnerille todella kova kilpailija korkean laadun kanssa. Tuotantokin on sangen suurta ollut sotien välissä. Niin ikään cantuliaan liittyy myös yhdet kaikkeista varhaisimmat elektroniset harmonikat http://hemingways-studio.org/dictionary/Entries/S08694.htm

http://www.siegwerk.com/en/company/history/1918-1945.html Täältä löytyy myös maininta tehdastiloista (syy-seuraus, miten kiinteistö vapautui Cantulialle...)

Joopa joo - Nyt olisi apu todella paikallaan!

Lisätään, että http://www.accordionlinks.com/manufacturer.html <- tuolla on cantulia-nimellä pieni pätkä tekstiä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Armando Bugari

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 26-06-2010, 19:06:01
Meneepäs hankalaksi. Tietoa löytyy, mutta kielitaito uupuu. Apua käännöksiin, kiitos!

http://www.dakapo-pressebuero.de/pdf_broschueren/dakapo_mib_nrw_saarland.pdf

Sivulla 85 (tietokoneen mukaan 84) on koko sivun juttu Cantulian historiasta saksaksi. Nyt olisi sanasta sanaan käännös poikaa.

Lähteissä on eroavaisuuksia, joita pitää selvitellä.

- Yrityksen perustaminen 1880 vai 1912. Kummankin vuosiluvun osalta on puolestapuhujia ja kaikki lähteet vaikuttavat luotettavilta tietolähteiltä.

-Yrityksen siirtyminen vanhaan tehdaskiinteistöön: tupakkatehtailijan liittyminen asiaan? Siirtyivät joidenkin lähteiden mukaan vanhaan puuvillatehtaaseen. Ensimmäisen maailmansodan takia ko. kiinteistön yrityksille tuli ongelmia ja kiinteistöä vapautui muiden tehtailijoiden käyttöön -> cantulia muutti kolmikerroksiseen taloon.

- Cantulia liittyy ainakin nimenä saksalaisen harmonikkakerhon perustamiseen ihan 1950-luvun alussa (http://akkordeonclub-regensburg.de/chronik/chronik/chron61.html) Käännöstä...


http://www.musiker-board.de/akkordeon-forum/232787-loch-im-balg-flicken.html#post2512192 (tästä viestistä alkaen keskustellaan cantulian historiasta. Toimii hyvänä ohjenuorana lähteisiin. Keskustelu jatkuu ainakin kahdessa topicissa.)

Aikaisemmin mainitsemani http://www.siegburg.de/cms124/aktuelles/nachrichten/2007/12/28496/index.html sivu on hyvä lähde.

Cantulia näyttäisi olleen Hohnerille todella kova kilpailija korkean laadun kanssa. Tuotantokin on sangen suurta ollut sotien välissä. Niin ikään cantuliaan liittyy myös yhdet kaikkeista varhaisimmat elektroniset harmonikat http://hemingways-studio.org/dictionary/Entries/S08694.htm

http://www.siegwerk.com/en/company/history/1918-1945.html Täältä löytyy myös maininta tehdastiloista (syy-seuraus, miten kiinteistö vapautui Cantulialle...)

Joopa joo - Nyt olisi apu todella paikallaan!

Lisätään, että http://www.accordionlinks.com/manufacturer.html <- tuolla on cantulia-nimellä pieni pätkä tekstiä.

Ihan pienenä pätkänä Cantulia, Kantulia -nimistä.
Cantuliahan viittaa Italian kielen sanaan canta, canto  - laulaa, laulaminen.
Saksaa en osaa, niin kysäisin vaimolta - tuli tuollaisia kommentteja aiheesta:

- C ja K ovat Saksan kielessä vaihtoehtoisia sanan alussa.
- Esim. Cassette ja Kassette (kasetti) ovat molemmat oikein.
- C ei ole kielen "oma kirjain", rakenteesta johtuen.
- C lausutaan Kooksi jos vokaali seuraa.
----
Eli jossain markkinatilanteessa ko. haitarimerkki on brändätty "kotimaisesti" Koolla ja toisaalta markkinoitu "kansainvälisesti" Ceella"?

PS. vaimoni vinkkasi myös, että Saksassa oli ajoittain "tarvetta" hankkiutua eroon vierasmaalaissävytteisistä tuotenimistä.... näistä tarpeistaan ne sitten historiikeissä vieläkin vaikenee.


risto

Viljo, kopioi tänne tarkalleen vain ne tekstinpätkät jotka kiinnostavat, niin katselen jossain vaiheessa.

Viljo

Lainaus käyttäjältä: risto - 26-06-2010, 21:03:42
Viljo, kopioi tänne tarkalleen vain ne tekstinpätkät jotka kiinnostavat, niin katselen jossain vaiheessa.

Tulee tosi pitkä lista... tosi pitkä... Juttuhan on siinä, että yhdessä tai kahdessa tekstipätkässä ei ole samoja asioita ja niissä saattaa olla epätarkkuuksia tai selviä puutteita. Tämän vuoksi käännökset ovat ainakin asiasisällöltään oltava tarkkoja ennen kuin niistä voi lähteä tekemään mitään kokonaista suomenkielistä tekstiä.

Jos laittaisin yksityisviestinä?
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Ai, no siinähän on sitten ehkä paljonkin hommaa, sellaiseen en kyllä lähiaikoina pysty. Mutta kopsaa ne tekstit jonnekin sitellesi ja laita linkki, se on helpointa niille jotka voivat/jaksavat/ehtivät yrittää auttaa.

Viljo

Voisin laittaa vaikka google dokseihin ja jakaa kyseisen tiedoston vapaasti muokattavaksi. Jokainen voisi sitten laittaa tekemänsä jutun perään nimen ja laittaa itselleen oman värin tai jotain... olin helpompi sitten kysellä perään jos tulee kysyttävää... Hetki, lisään tähän linkin, kun pääsen niin pitkälle.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

http://docs.google.com/leaf?id=0BzHU6nweRCi7Nzc2NWNmM2ItZWVkMC00MTZjLThjMTYtYzJlZmQwZGU2ODZj&hl=fi

Tässä tämä linkki, jonka takana on kolme lähdettä kukin erillisenä tiedostona. Jokaisella on luku- ja muokkausoikeudet ilman rekisteröitymistä. Toisin sanoen mitä pitempään tuo on tuolla, sitä suuremmalla todennäköisyydellä joku sen sieltä bongaa ja voi muutella mielihalujensa mukaan. Eli tarkoitettu lähinnä vain tätä projektia varten ja sitten ku homma on ok, niin tiedostostot omille tietokoneille ja yleinen jakaminen seis.

Sitä foorumikeskustelua en sinne laittanut, mutta siellä on oikeasti hyvää ohjenuoraa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Noniin.

Tietolähteissä oli huomattavia epätarkkuuksia, mutta tämän päivän kahden tunnin puristus oli tämän tehtaan pienen historiikin tekeminen saatavilla olleista lähteistä. Kiitokset vielä kerran muuten Risto käännöksen järjestämisestä.

Uskomatonta, miten noissa teksteissä kehutaan niin paljon omia mansikoita. Näitä koristeluja oli pakko poistaa. Katsokaahan teksti läpi ja jos löytyy puutteita, niin korjataan niitä sitten ennen kuin laitetaan galleriaan Cantulia-harmonikkojen kohdalle. Niin ikään ympäripyöreät tunnelmakuvaukset ovat nyt poissa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

Aika mielenkiintoinen ja merkittävä juttu saada tuo historia talteen äidinkilelellään,  koska ko. valmistajan pelit tuntuvan olevan aika harvassa ja tietoakaan ei ole enää tyrkyllä liikaa, ja minulle vielä siksikin, että tuossa omassa hylyssä on entissöintyön kohteena peli, joka herätti kiinnostuksen selvittää siihen liittyvää historiaa.

Merkki ei ehkä kuulu niihin halutuinpiin keräilyharvinaisuuksiin, mutta on kuitenkin yksi osa alan historiaa puolen vuosisadan takaa.
Entisöintiprojektini on soittimena niitä ruminpia ja vaatimattomasti tehty ja siksi ymmärrän hyvin, että se ei välttämättä ole suuren kiinnostuksen kohde.
Minulle on ollut haaste palauttaa peli alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa ja samalla tutustua siihen liittyvään historiaan.
Tuo historiaan liittyvä puoli on tullut nyt selvitettyä melko perusteellisesti ja siksi esitänkin tässä kiitokseni kaikille niille, jotka ovat olleet jotenkin projektissa mukana.

Entisöinti on vielä kesken, sillä torpan korjausprojekti vei siltä kaiken kapasiteetin muutamaksi kuukaudeksi.
Diskantin osat on kunnostettu, mutta kokoamatta, uusi palje odottaa liimaamista kunnostettuihin paljekehyksiin, kunnostettu bassorunko odottaa koneiston kokoamista ja viimeisenä hännän huippuna sitten kielien puhdistus, katkenneen bassokielen uusinta, kieliventtiilit, uudelleen vahaus, ja virityksen tarkistus. Hihnat pitää vielä teettää uusiksi vanhojen mallien mukaan sitten, kun peli alkaa valmistua ja niitä tarvitaan tositoimissa, vaikka ei sillä sitten keikalle lähdetäkkään.

Pistän kuvia liikenteeseen, kun peli joskus on kasassa.

Johan