Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Viestit - Tetopa

#1
Kiitoksia tiedosta! Postasin sen myös tuonne Sotahistoria-palstalle, ettei sielläkään tarvitse arvailla - ja samalla opin taas jotakin uutta. Tuossahan tosiaan on soittajalla "pianoharmonikkaote" kädessä, vaikka koskettimisto ei näykään.
#2
...kuva Facebookin sotahistoria-ryhmästä, jossa säestäjää veikkaillaan. Lievosta veikattu, mutta tämä soittaja soittaa OY Harmonikan pelillä... Samoin Onni Laihasta, mutta ei tämä näytä Onniltakaan?
#3
Historiankirjat / Vs: Paul Norrback
06-04-2016, 18:03:48
Ahaa! Taitaa olla kyseessä Lauri Järvisen: Soitin ja voitin: Paul Norrback ja hänen maailmansa, Late-Media (ilmeisesti omakust.), vuodelta 2004, ISBN: 9519797874 --- olisipa mainio saada tuo käsiin.
#4
Historiankirjat / Vs: Paul Norrback
05-04-2016, 18:03:47
Sinänsä hauska, sain saman kirjan Suomessa käydessäni käsiini myös pääsiäisen aikoihin ja luonnostelin vähän sen pohjalta lisätekstiä Wikipediaan, jossa yritän tuota (toki vähän suppeahkoa) juttua saada nostettua ns. "hyväksi artikkeliksi". (https://fi.wikipedia.org/wiki/Paul_Norrback) - Onkohan missään julkaistu Norrbackin kokonaista discografiaa? (Esim. listaa Amerikoissa äänitetyistä levyistä?) -> jota voisi käyttää lisätiedon lähteenä...
#5
Olipa suorastaan mukaansatempaavaa tietoa siitäkin, että Arvo olisi kutsuttu soittamaan aikanaan myös itäisen naapurimaamme valtionpäämiehille heidän Suomessa vieraillessaan :-)  En tohtinut sitä tarinaa pistää wikipediaan, kun lähde ei ollut julkaistu, ettei mene kovin "legendaariseksi".--- niin - ja kiitokset Toivon lisäksi myös pianohessulle ja Ollille - tuolla wikipeedia-jutussa ovat nyt mukana nuo teidänkin esiin tuomanne tiedonmuruset - YLEN elävässä arkistossa (linkki tuolla wikipediajutun lopussa) on myös videota siitä, missä Nyström soittaa Pauli Räsäsen taustalla.
#6
No niin - materiaali tuli perille, ja sen pohjalta on nyt tällainen juttu Wikipediassa - https://fi.wikipedia.org/wiki/Arvo_Nystr%C3%B6m. mikäli siinä on virheitä tms., niin korjaan enemmän kuin mielelläni - olisi kiva tietää, missä lehdessä ja milloin tuo muistokirjoitus, joka oli tuossa kirjeenvaihdossa kopioituna, olisi ilmestynyt... mutta toivottavasti eivät rupea Wikipediassa hirveästi niuhottamaan. Toivottavasti tuota kirjeenvaihtoa on lupa käyttää lähteenä... jos ei ole, niin pitänee poistaa - se tuo kyllä esille itse tarinan kohteesta positiivisempaa asiaa, minkä koen hyvin tärkeänä.
#7
Pistin sähköpostiviestin. Kiitokset jo etukäteen!
#8
Jees - elikä televisiohommia ja pientä elokuvarooliakin on myöhemminkin ollut. Mistähän löytyisi elinaikatiedot (syntymäajat & -paikkakunnat jne.) - lähteen kera? -> saisin siten tehtyä pikku jutun. - Onko esim. Hanuri-lehdessä ollut juttua 80-90-luvuilla?
#9
Historiankirjat / Vs: Manninen
21-06-2015, 16:21:48
Joo, olen koettanut laittaa edes perustietoja Wikipediaan sen mukaan kun törmään harmonikkakirjallisuuteen - tässä poistinkin sitten tuon spekuloinnin artikkelista, joten kiitokset vain lisätiedon murusista!
#10
Olen tässä yrittänyt ihan vain internet-lähteistä (+ suhteellisen vähäisestä) kirjallisuudesta etsiä perustietoja Arvo Nyströmistä, joka ilmeisesti teki suhteellisen hedelmällistä yhteistyötä Lasse Pihlajamaan kanssa 1940-luvulla, tosin levyttäen vain nelisen kappaletta aikanaan (mm. Lassen kanssa). Ilmeisesti eräänlaiseksi antikliimaksiksi uralla jäi tuo Olavi Virran suosion romahtamiseen liittynyt tapaus sitten myöhemmin... Mutta mistä löytyisi perustietoja (lähteineen) - tavoitteena olisi edes lyhyehkö wikipedia artikkeli Arvosta, jolla näyttää olevan oma osansa suomalaisen hanurismin historiassa? Jatkuiko Nyströmin ura enää tuon Olavi Virta -tapauksen jälkeen vuonna 1959?
#11
Historiankirjat / David / Davide Anzaghi ?
06-02-2015, 17:54:31
Tervehdys pitkästä aikaa.

Netti ei anna absoluuttista vastausta asiaan, joten jos täällä olisi vaikka enemmän tietoa. Vuosina 1950 ja 1952 Coupe Mondialen voitti, kuvista päätellen hyvin nuorena, italialaisharmonikansoittaja David Anzaghi. Suomalainen wikipedia on hieman rohkeasti (ei vähiten allekirjoittaneen toimesta) yhdistänyt hänet italialaiseen säveltäjään Davide Anzaghiin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Davide_Anzaghi . Netin tarjoamien lähteiden kertoma ei kuitenkaan ole aukoton - Davide Anzaghi ei omilla web-sivuillaan mainitse "harmonikkamenneisyyttä" sanallakaan...

David Anzaghin harmonikkakilpailu oli sikäli merkityksellinen, että Mogens Ellegaard on maininnut hänen esiintymisensä vuoden 1952 vakuuttaneen Ellegaardin melodiabassoharmonikan tärkeydestä - ja sillä puolestaan oli olennainen osa siihen, miltä koko harmonikan koulutus näyttää Skandinaviassa ja Suomessa tänä päivänä. Ks. esim täältä: http://accordions.com/memorials/mem/ellegaard_mogens/index.shtml

Mutta - jos jollakin olisi enemmän tietoa tästä David Anzaghista harmonikansoittajana Coupe Mondialejen jälkeen -  ja josko on sama kuin säveltäjä Davide Anzaghi, kuten wikipedia sanoo, olisin tiedosta hyvin kiitollinen ja etenkin kiinnostunut!

EDIT: Itse itselleni vastaten: italialainen wikipedia kertoo ymmärtääkseni (google translaten avulla), että sama poika olisi kyseessä - on voittanut Coupe Mondialen tosi nuorena, eli ihan ihmelapsi! http://it.wikipedia.org/wiki/Davide_Anzaghi
#12
Otetaan muutamia mm. Wikipediasta ja omasta päästä:

Aarre Lievosta on opastanut alussa hänen kertomansa mukaan viipurilainen Eino Ruoho.

Esko Könöstä puolestaan Viljo Vesterinen ja jonkin verran myös Lasse Pihlajamaa.

Keijo Louna kertoo varhaisena opettajanaan olleen Olavi Ruottu.(http://www.turuntienoo.fi/uutiset/1900/)

Taito Vainion esikuvana ainakin oli Viljo Vesterinen, jonka orkesterissa hän aloitti soittamisen pari vuotta ennen Suomen mestaruuttaan (Wikipedian mukaan). Hän soitti myös Pihlajamaan pelimanneissa vuotta ennen ensimmäistä mestaruuttaan. Tiedä sitten, miten tuo on vaikuttanut asiaan.

Paul Norrbackia opasti alkuun hänen isänsä Leander Norrback, jonka luona myös Unto Jutilan on kerrottu käyneen uransa alkuvaiheissa.

Matti Rantanen aloitti tunnetusti uransa Lasse Pihlajamaan opissa (ennen Suomen mestaruuttaan), samoin Juha Silfverberg ja Sirkka Kelopuro.

Seppo Leinon "Lapin talliin" kuuluivat ainakin:
1986 Jukka Lampela, Kittilä
1987 Seppo Raistakka, Raisio
1988 Jukka Huhtamella, Ivalo
1989 Tapani Tihinen, Rovaniemi
1997 Seija Ylikärppä
2005 Anne Mari Kanniainen (kävi myös Timo Kinnusen opissa)
Leino itse kävi Alpo Pohjan luona tunneilla ennen suomenmestaruuttaan. Pohja puolestaan sai oppia mm. Eino Lajuselta ja Jukka Ollilalta.

Erkki Ihalaisen oppilaita ovat olleet
1991 Ilpo Kärkkäinen
1993 Tero Päivärinta
muistaakseni myös Reijo Kumpulainen 1999; Ihalainen sai oman kertomansa mukaan Esko Könöseltä paljonkin vaikutteita ja oppia.

Erkki Frimanin oppilaita ainakin
Jarno Kuusisto (1992)
Jani Helenius 1998

Tinkalan Jarmo teki yhteistyötä Veikko Ahvenaisen kanssa moneenkin otteeseen ennen voittoaan, mutta lienee opiskellut aihetta jo ennen voittoaan muidenkin opastuksella.

Sami Hopposta (2007) ovat opastaneet Jouni Martikainen, Anne Vasarainen ja Pasi Hirvonen

..pääsisköhän näillä alkuun?

#13
...jossa näkyy hyvin varhainen harmonikkaversio, erään Venäjän tärkeimmän tuon ajan taiteilijan ikuistamana: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Girl_with_accordion_by_Venetsianov.jpeg

Taiteilijasta tietoa tässä (engl.): http://en.wikipedia.org/wiki/Venetsianov
#14
Laitoin tiedon myös hänestä kertovaan wikipedia-artikkeliin (http://fi.wikipedia.org/wiki/Aarre_Lievonen), paremman tiedon puutteessa viitteen tähän avaukseesi. Jos sinulla, Viljo, on käytössä aiheeseen joku lehtilähde (esim. kuolinilmoitus), niin olisi hyvä varmaan tuonne wikipediaankin merkitä se, koska he eivät enimmäkseen hyväksy keskustelufoorumiviestejä tällaisten uutisten lähteeksi noin yleensä (mikä on ihan ymmärrettävää).

Toki asia tullee varmaan esiin Hanuri-lehdessäkin, joka olisi jo hyvä viite. Muistoa kunnioittaen.
#15
Tosi mielenkiintoisia tietoja kyllä Toivolla. Noiden tietojen pohjalta, mikäli Umbriacon jutun kronologia pitää paikkansa, niin hän
a) vieraili Kanadassa, jossa hän esiintyi Walesin prinssille (ilmeisesti myöh. kuningas Edvard VII). Tämä kävi viimeksi Kanadassa 1924, oli käynyt myös 1923:
http://www.suite101.com/article.cfm/life_in_canada/40088
b) sen jälkeen Umbriacoa yritettiin ensi kertaa Columbialle levyttämään "etelä-Amerikkalaista" musiikkia - mutta tämän soittotyyliä yritettiin levy-yhtiön pomojen toimesta muuttaa, ja Umbriaco hermostui ja lähti pois - eikä levytysura lähtenyt käyntiin.
c) Tämän jälkeen Umbriaco alkoi opettaa, ja hän mainitsi eräänä ensimmäisistä oppilaistaan tuon suomalaishanuristin.

...siihen ajankohtaan vuodet 1924-25 sopisivat hyvin. Sopisi myös se, että 1926 levytysura olisi ottanut senkin verran vauhtia, että hän levytti omalla nimellään nuo hyvin suomalaistyyppiset valssitkin... Eli toimiminen Pyykkösen säestäjänä vuosina 1924-25, ainakin yhdellä levyllä (jonka tämä mainitsee eksplisiittisesti, tämä Umbriaco, että teki yhden levyn suom. laulajan kanssa) olisi ehkäpä hyvin mahdollista. Mielenkiintoista.
#16
No olipas mielenkiintoista juttua. Sen verran tarkennan, että tuosta Umbriacon harmonikkaoppilaasta ei kerrottu, että hän olisi välttämättä levyttänyt - mutta Umbriaco sitten levytti tuon suom. laulajan kanssa. Mikäli Umbriacon levytysura alkoi tuon suom. laulajan kanssa, niin silloin tuon paluumuuton olisi pitänyt olla viimeistään 1926 tms., kun nuo ensimmäiset instrumentaalilevyt umbriacolta ovat myös tulleet tuolloin - mikäli hänen kertomuksensa olisi johdonmukainen ja suom. hanuristioppilas olisi juuri silloin muuttanut takaisin Suomeen. Siksi luulisin että tuo mainittu ei välttämättä olisi ollut Emil Hänninen.

Tuo italialaissyntyisten harmonikansoittajien rooli suomalaisten "kouluttamisessa" ja dallape-tyylissä oli minulle uusi asia! Ilmeisesti hommalla olisi oikeasti kyllä merkitystä tulla dokumentoiduksi Suomen harmonikkamusiikin kehityksen historiankirjoissa.

Kukahan mahtoi olla Johan Homanin opettaja hänen ollessaan rapakon takana ?
#17
Lueskelin tuossa amerikkalaista "Golden Age of Accordion" -kirjaa ja sieltä Frank Umbriacon itsestään kirjoittamaa muisteloa - tuli mieleeni Charles Nunzion poismenon yhteydessä (Umbriaco oli Nunzion opettaja). Tein aiheesta myös pienen wikipediajutun:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Frank_Umbriaco

Tuossa Umbriacon muistelussa oli mielenkiintoinen kohta, jossa Umbriaco sanoi itsellään olleen suomalaisen oppilaan (1920-luvun puolen välin jälkeen ilmeisesti) ja hänen säestäneensä suomalaista laulajaa Columbia-yhtiön levyllä. Lainaus wikipediasta:

"Umbriacon aloitettua opetustyön, eräs hänen ensimmäisiä oppilaitaan oli suomalainen harmonikansoittaja, joka säesti suomalaista laulajaa. Harmonikansoittaja oli kuitenkin palaamassa Suomeen, jolloin hän pyysi Umbriacoa kyseisen laulajan säestäjäksi. Umbriaco kieltäytyi aluksi, mutta suostui myöhemmin säestämään laulajaa, jonka kielestä hän ei ymmärtänyt mitään. Umbriaco ja kyseinen laulaja tekivät Columbia-yhtiölle levyn, jonka jälkeen hänen levytysuransa sai muutenkin vauhtia. Umbriacosta tuli useampienkin Skandinaviasta Yhdysvaltoihin tulleiden laulajien säestäjä ja hän teki useita levytyksiä Columbia-yhtiölle. "

Ainakin Kansalliskirjaston artikkelista löytyy myös Umbriaco-trion tekemiä levytyksiä - hyvin suomalaiskansallisia valsseja: https://www.doria.fi/handle/10024/29298/browse?value=Columbia-soittokolmio+%28Frank+Umbriaco+trio%29&type=author

Mutta mutta - olisikohan kenelläkään tietoa näistä kahdesta henkilöstä, elikä
a) Kukahan lienee ollut tuo suomalainen harmonikansoittaja, joka on ollut Umbriacon opissa New Yorkissa ja palannut Suomeen 1920-luvun lopulla?
b) ...ja kukahan on ollut tuo suomalainen New Yorkissa Umbriacon kanssa Columbialle levyttänyt laulaja noihin aikoihin?

...asia jäi kaivelemaan, koska Umbriaco itse ei kerro tuossa kirjoituksissaan noiden suomalaisten nimiä. Tuli vain mieleen myös, että onko tuolla Umbriacon "pedagogiikalla" ollut suomalaisiin muihin hanuristeihin vaikutusta. Nuo hänen levytyksensä ovat aika "Dallape"-maisia...

EDIT: äänitearkistossa on yksi Columbian levy vuodelta 1926, jonka toisella puolella on Willy Larsenin äänite: http://www.aanitearkisto.fi/firs2/levymerkki.php?Id=Columbia+3035-f+%28+78+%29

...mutta Larsen tuo mainittu oppilas lienee tuskin ollut, koska Larsen ei kait palannut Suomeen, vaan oleskeli New Yorkissa 1930-luvulle asti, kunnes kuoli 1935?
#18
...ja itse itselleni vastaten, näyttäisi tuo Galla-Rini tempaisseen säveltämänsä harmonikkakonserton Oklahoma City University Symph. Orchestran kanssa jo marraskuussa 1941. (http://free-reed.net/history/classic2.html)

...eli ei Vili ollutkaan sitten tällä rintamalla eka :-( ... mutta norskit näyttäisi olevan kovimpia mainostamaan (tosin Albert Hall lienee areenana sitten...)
#19
Harmonikka-wikipedia-artikkelia kehitellessäni törmäsin siihen, että Norsk pop- og rockleksikon sanoo norjalaisen Toralf Tollefsenin olleen ensimmäinen sinfoniaorkesterin kanssa konsertoinut harmonikkasolisti (http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006053014053669464408). Konsertti tapahtui maaliskuussa 1947. Weilin + Göösin musiikkitietosanakirjassa puolestaan sanotaan Vili Vesterisen soittaneen Helsingin kaupunginorkesterin solistina jo vuonna 1944! (ilman, että Vilin väitettäisiin olleen ensimmäinen).

Eli hyvä Suomi siinä mielessä, että norjalaiset näyttäisimme päihittäneen tuolla harmonikkarintamalla.

Tuli vain mieleen, että ovatkohan amerikkalaiset tuon ajan suuret nimet soittaneet jopa ennemmin sinfoniaorkesterien solisteina, kuin Vili tai Toralf?
#20
Sama vika toki rahikaisella... se ajan rajallisuus. Samaten etäisyys hanuritalolle osaltani haitannee kiintoisan harrastetutkimuksen tekemistä :-) Mulla on itselläni VV-kilpailuesitteet vuosilta 1987 ja 1988, joissa ovat voittajat VV-kilpailuista vuoteen 1987 asti.. vuonna 1988 kilpailun voitti merkintöjeni mukaan oulaistelainen Jari Rahkonen, vuodesta 1978 voittajat olivat:

1978 Erkki Ihalainen, Pihtipudas
1979 voittajapalkintoa ei jaettu
1980 Arto Kivekäs, Hyvinkää
1981 Veijo Laine, Hässleholm, Ruotsi
1982 Jarmo Tinkala, Kestilä
1983 Ari Myllysaari, Oulu / Jukka Pöllänen, Kuhmo (1. palkinto jaettiin)
1984 Marko Könönen, Lahti
1985 Jukka Lampela, Kittilä
1986 Ari Haatainen, Eskilstuna, Ruotsi
1987 Mika Huusari, Kotka
1988 Jari Rahkonen, Oulainen (perustuu omiin merkintöihin kilpailusta ko. esitteessä)

Lähde: Esitteet 10. ja 11. Valtakunnallinen Viljo Vesterinen -kilpailu harmonikansoittajille, Viljo Vesterinen -kilta ry

...vuoden 1988 jälkeen Viljo Vesterinen -kilta toimi ilmeisesti vuoteen 1994 saakka (http://www.vesterinen.net/valokuvat.htm), joten näiltä osin voittajatiedot loppuvuosilta minulta puuttuvat.

Tatu Kantomaa ilmeisesti voitti kilpailun 1989 (http://www.tatukantomaa.net/curriculum-vitae-finnish)

Näistä voittajista perustiedot olisivat hyvä olla olemassa. Esim. kaikista ei ole vielä lähteistettävissä olevaa tietoa Wikipediaankaan. ...Hienoa, että Jukka Ollila on tallentanut tiedon ja perinteen, josta ainakin pääsisi sitten hienosti liikkeelle. Pitäisi saada vain jonkinlainen projekti aikaan, jolla tietoa ja historiaa saataisiin myös julkaistua nykyistä enemmän - nykyaikanakin arkistojen "kätköt" ovat useimpien ulottumattomissa. Hyvä malli olisi varmasti, että kirjoissa ja lehdissä julkaistaan syvällistä tietoa, jossa asiasta kiinnostuneet voivat rahoittaa toimintaa, mutta perustiedot ja sitten viittaukset tiedon "lähteille" olisi varmaan hyvä saada suuremmankin yleisön ulottuville - joka johtaisi parhaassa tapauksessa enemmän harrastajia aiheen pariin.