Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - Tetopa

#1
...kuva Facebookin sotahistoria-ryhmästä, jossa säestäjää veikkaillaan. Lievosta veikattu, mutta tämä soittaja soittaa OY Harmonikan pelillä... Samoin Onni Laihasta, mutta ei tämä näytä Onniltakaan?
#2
Olen tässä yrittänyt ihan vain internet-lähteistä (+ suhteellisen vähäisestä) kirjallisuudesta etsiä perustietoja Arvo Nyströmistä, joka ilmeisesti teki suhteellisen hedelmällistä yhteistyötä Lasse Pihlajamaan kanssa 1940-luvulla, tosin levyttäen vain nelisen kappaletta aikanaan (mm. Lassen kanssa). Ilmeisesti eräänlaiseksi antikliimaksiksi uralla jäi tuo Olavi Virran suosion romahtamiseen liittynyt tapaus sitten myöhemmin... Mutta mistä löytyisi perustietoja (lähteineen) - tavoitteena olisi edes lyhyehkö wikipedia artikkeli Arvosta, jolla näyttää olevan oma osansa suomalaisen hanurismin historiassa? Jatkuiko Nyströmin ura enää tuon Olavi Virta -tapauksen jälkeen vuonna 1959?
#3
Historiankirjat / David / Davide Anzaghi ?
06-02-2015, 17:54:31
Tervehdys pitkästä aikaa.

Netti ei anna absoluuttista vastausta asiaan, joten jos täällä olisi vaikka enemmän tietoa. Vuosina 1950 ja 1952 Coupe Mondialen voitti, kuvista päätellen hyvin nuorena, italialaisharmonikansoittaja David Anzaghi. Suomalainen wikipedia on hieman rohkeasti (ei vähiten allekirjoittaneen toimesta) yhdistänyt hänet italialaiseen säveltäjään Davide Anzaghiin: http://fi.wikipedia.org/wiki/Davide_Anzaghi . Netin tarjoamien lähteiden kertoma ei kuitenkaan ole aukoton - Davide Anzaghi ei omilla web-sivuillaan mainitse "harmonikkamenneisyyttä" sanallakaan...

David Anzaghin harmonikkakilpailu oli sikäli merkityksellinen, että Mogens Ellegaard on maininnut hänen esiintymisensä vuoden 1952 vakuuttaneen Ellegaardin melodiabassoharmonikan tärkeydestä - ja sillä puolestaan oli olennainen osa siihen, miltä koko harmonikan koulutus näyttää Skandinaviassa ja Suomessa tänä päivänä. Ks. esim täältä: http://accordions.com/memorials/mem/ellegaard_mogens/index.shtml

Mutta - jos jollakin olisi enemmän tietoa tästä David Anzaghista harmonikansoittajana Coupe Mondialejen jälkeen -  ja josko on sama kuin säveltäjä Davide Anzaghi, kuten wikipedia sanoo, olisin tiedosta hyvin kiitollinen ja etenkin kiinnostunut!

EDIT: Itse itselleni vastaten: italialainen wikipedia kertoo ymmärtääkseni (google translaten avulla), että sama poika olisi kyseessä - on voittanut Coupe Mondialen tosi nuorena, eli ihan ihmelapsi! http://it.wikipedia.org/wiki/Davide_Anzaghi
#4
...jossa näkyy hyvin varhainen harmonikkaversio, erään Venäjän tärkeimmän tuon ajan taiteilijan ikuistamana: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Girl_with_accordion_by_Venetsianov.jpeg

Taiteilijasta tietoa tässä (engl.): http://en.wikipedia.org/wiki/Venetsianov
#5
Lueskelin tuossa amerikkalaista "Golden Age of Accordion" -kirjaa ja sieltä Frank Umbriacon itsestään kirjoittamaa muisteloa - tuli mieleeni Charles Nunzion poismenon yhteydessä (Umbriaco oli Nunzion opettaja). Tein aiheesta myös pienen wikipediajutun:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Frank_Umbriaco

Tuossa Umbriacon muistelussa oli mielenkiintoinen kohta, jossa Umbriaco sanoi itsellään olleen suomalaisen oppilaan (1920-luvun puolen välin jälkeen ilmeisesti) ja hänen säestäneensä suomalaista laulajaa Columbia-yhtiön levyllä. Lainaus wikipediasta:

"Umbriacon aloitettua opetustyön, eräs hänen ensimmäisiä oppilaitaan oli suomalainen harmonikansoittaja, joka säesti suomalaista laulajaa. Harmonikansoittaja oli kuitenkin palaamassa Suomeen, jolloin hän pyysi Umbriacoa kyseisen laulajan säestäjäksi. Umbriaco kieltäytyi aluksi, mutta suostui myöhemmin säestämään laulajaa, jonka kielestä hän ei ymmärtänyt mitään. Umbriaco ja kyseinen laulaja tekivät Columbia-yhtiölle levyn, jonka jälkeen hänen levytysuransa sai muutenkin vauhtia. Umbriacosta tuli useampienkin Skandinaviasta Yhdysvaltoihin tulleiden laulajien säestäjä ja hän teki useita levytyksiä Columbia-yhtiölle. "

Ainakin Kansalliskirjaston artikkelista löytyy myös Umbriaco-trion tekemiä levytyksiä - hyvin suomalaiskansallisia valsseja: https://www.doria.fi/handle/10024/29298/browse?value=Columbia-soittokolmio+%28Frank+Umbriaco+trio%29&type=author

Mutta mutta - olisikohan kenelläkään tietoa näistä kahdesta henkilöstä, elikä
a) Kukahan lienee ollut tuo suomalainen harmonikansoittaja, joka on ollut Umbriacon opissa New Yorkissa ja palannut Suomeen 1920-luvun lopulla?
b) ...ja kukahan on ollut tuo suomalainen New Yorkissa Umbriacon kanssa Columbialle levyttänyt laulaja noihin aikoihin?

...asia jäi kaivelemaan, koska Umbriaco itse ei kerro tuossa kirjoituksissaan noiden suomalaisten nimiä. Tuli vain mieleen myös, että onko tuolla Umbriacon "pedagogiikalla" ollut suomalaisiin muihin hanuristeihin vaikutusta. Nuo hänen levytyksensä ovat aika "Dallape"-maisia...

EDIT: äänitearkistossa on yksi Columbian levy vuodelta 1926, jonka toisella puolella on Willy Larsenin äänite: http://www.aanitearkisto.fi/firs2/levymerkki.php?Id=Columbia+3035-f+%28+78+%29

...mutta Larsen tuo mainittu oppilas lienee tuskin ollut, koska Larsen ei kait palannut Suomeen, vaan oleskeli New Yorkissa 1930-luvulle asti, kunnes kuoli 1935?
#6
Harmonikka-wikipedia-artikkelia kehitellessäni törmäsin siihen, että Norsk pop- og rockleksikon sanoo norjalaisen Toralf Tollefsenin olleen ensimmäinen sinfoniaorkesterin kanssa konsertoinut harmonikkasolisti (http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006053014053669464408). Konsertti tapahtui maaliskuussa 1947. Weilin + Göösin musiikkitietosanakirjassa puolestaan sanotaan Vili Vesterisen soittaneen Helsingin kaupunginorkesterin solistina jo vuonna 1944! (ilman, että Vilin väitettäisiin olleen ensimmäinen).

Eli hyvä Suomi siinä mielessä, että norjalaiset näyttäisimme päihittäneen tuolla harmonikkarintamalla.

Tuli vain mieleen, että ovatkohan amerikkalaiset tuon ajan suuret nimet soittaneet jopa ennemmin sinfoniaorkesterien solisteina, kuin Vili tai Toralf?
#7
Hei, tämä vapaalehdykkä voisi olla foorumi, jossa voisi julkaista hieman perusasioita, miksei syvällisempiäkin tietoja, suomalaisten harmonikkakilpailujen voittajista. Nyt tieto on hieman pintapuolista. Esimerkiksi Sata-Häme Soi on julkaissut Kultainen harmonikka -voittajista vain nimet ja voittajista on hyvin satunnaisesti ja vähän tietoa esim. Wikipediassa, joka on kuitenkin hyvin näkyvä kanava Internetissä.

Wikipedia ei kuitenkaan julkaise ns. "uutta tutkimusta", joten voisiko Vapaalehdykkä-sivusto toimia tutkimuksen primäärinä julkaisukanavana, ainakin joidenkin perusasioiden osalta?

Esimerkiksi olisi varmaan hyvä koettaa julkaista tiedot kilpailuista ja kattavat listat voittajista:
- Harmonikansoiton suomenmestaruuskilpailut? (ketkä niitä järjestivät jne.)
- Viljo Vesterinen -kilpailu
- Kultainen Harmonikka
- Hopeinen Harmonikka
- Primus Ikaalinen

...kenties joku muukin kotimainen harmonikansoiton "arvokilpailu"?

...jonka jälkeen sitten voisi koettaa yhteistuumin ja eri asiantuntijat omilla nimillään luoda ainakin perusbiografioita ainakin noista voittajista. Täten saataisiin siten myös tietoa esim. Wikipediaan ja kansan ulottuville edelleen. Toistaiseksi tämmöistä tietoa ei juuri ole, tai se on hajallaan, tai se on varsin vajaata. Olennaista olisi, että nämä biografiat olisivat myös lähteistettyjä ja jos ne pohjautuvat haastatteluihin, niin yksilöisivät, kuka on haastatellut ja milloin?

Näistä toki saisi vaikka laajemmankin tutkimuksen aikaan - esim. Kultainen Harmonikka -kilpailu lienee hyvin verrattavissa "amatöörien" kansallisiin urheilukilpailuihin, joista parhaat ja omistautuneimmat ponkaisevat ammattimuusikon saralle kun taas osa koettelee taitojaan vakavassa, mutta silti harrastuksenomaisessa, mielessä. Näinhän käy vaikkapa monelle yleisurheilijallekin tms. Olisi hienoa lukea, mihin eri ihmisten elämä on tällaisten suoritusten jälkeen sitten keskittynyt myöhemmissä vaiheissaan.

Nousisikohan tämmöinen "projekti" pystyyn?
#8
Terve - tiedettäisiinköhän tällä palstalla, että mikä mies on soittajana Esko Koskela, jota Wikipedia (lähteettömänä) sanoo harmonikansoiton maailmanmestariksi 1976
http://fi.wikipedia.org/wiki/Esko_Koskela

... eli olisi mukava todentaa tuommoinen tieto lähteellä, sikäli kun se pitää paikkansa. Äänilevystö YLEssä näyttää tuntevan yhden pitkäsoiton häneltä.

EDIT:
Tämmöisessä lehdessä oli Koskelan muistokirjoitus, jossa tuo maailmanmestaruus vuodelta 1977 mainitaan. http://jps.capnova.com/~alueviesti/lehdet/2010/11/Alueviesti_11_2010.pdf (sivu 9)

...kyse ei kuitenkaan ole mistään Coupe Mondialesta, tosiaankaan, mutta olisi mielenkiintoinen tietää, mistä kilpailusta tuossa olisi kyse?
#9
Hei Viljo, ja onnittelut sivuston parissa aikaansaamastasi saavutuksesta!

Pitäisiköhän yrittää saada tehtyä harmonikka-artikkeli wikipediassa suositelluksi sivuksi, johon voisi olla hyvä käyttää valikoivasti tämänkin sivuston tietoja alkuperäisine lähteineen... Ja vapaalehdykkä.net pitää ilman muuta käydä lisäämässä sinne linkiksi "aiheesta muualle" -osioon.

Sitä tarkoitusta varten olisi varmaan hyvä, jos voimme kysyä sinulta -> kuvien lahjoittajilta oikeuksia ainakin joihinkin kuviin? Toisaaltahan wikimedia commonsin kuvat ovat tällekin sivustolle vapaasti käytettävissä - tosin niihin ei voi pidättää oikeuksia tämän sivuston taholta.

...silloin wikipedia palvelee yhtenä kanavana tänne.