Suomen Harmonikkaliitto

Oy Harmonikan valmistusnumerot

Aloittaja Viljo, 12-12-2009, 01:36:41

« edellinen - seuraava »

Viljo

Olen nyt ollu viimeisen viikon ihan vaihdissa iltaisin, kun olen näitä historiajuttuja mennyt läpi. Galleriaan Oy Harmonikan kohtaa olen tämän illan tehnyt ja soitan tänään yhdelle kaverille ja kysyn, että saanko hänen soittimen kuvan laittaa galleriaan. Sitten päivitän tuon gallerian Kouvolan pelien osalta. Uudessa versiossa olen muuttanut soittimien järjestystä siten, että mallijärjestyksestä siirryn valmistusjärjestykseen. Eli mikäli on jokin valmistusnumero tiedossa, olen sen laittanut järjestykseen muiden valmistusnumeroiden kanssa. Muutoin mallit ovat mallijärjestyksessä.

No - tämän illan pohjalta tein listan Kouvolan peleistä valmistusnumeron perusteella. Katsokaa liite. Jos tiedätte varmaksi jonkun soittimen runkonumeron ja mallin, niin lisätkää listaan ja postatkaa liite takaisin tälle palstalle! Tämä auttaa paljon kaikkia haitari-ihmisiä.

EDIT: luettelo päivitetty 14.12.09
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Päivitin tuota listaa aika urakalla menneenä päivänä. Laitoin listan tuonne pääsivun puolelle ladattavaksi. Sitä voidaan sitten aina tarpeen mukaan täytellä. Tällä listalla voidaan jo aika hyvin arvioida soittimien vuosilukuja. Kiitos Toivo Tammiselle Riihimäelle ja Juka Nikalle Lahteen monista numeroista ja tiedoista. Laajensin tuota omaa listaa Topin muistiinpanojen pohjalta. Voisi vielä jotenkin kehittää, että tulisi vähän selkeämmäksi...

Samalla päivitin Oy Harmonikan galleriasivun. Soittimet ovat nyt numerojärjestyksessä tämän hetkisen tiedon mukaan.

http://www.vapaalehdykka.net/?k=palvelut&sivu=lataukset
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

#2
Uusia päivityksiä on tehty ja nyt on Ikaalisten museon uudet lapsokaiset lisätty listaan. Toki vielä täytyy vielä näitäkin kohtia päivitellä ennen kuin tyrkkään nettiin.

Onko jollain tietoa ihan uusimpien kouvolalaisten sarjanumeroinnista. Esimerkiksi 60-kouvola cassotossa on lukusarja 980 / 935. Tuo jälkimmäinen 935 löytyy myös bassosta kahdesta kohtaa, joten se voipi olla sarjanumero. Toisaalta soittimesta löytyi myös päiväys 27.05.1993 aivan ilmanäppäimen läheltä bassokannen urassa. Tuosta tuli mieleen, että voisiko tuo jälkimmäinen olla 935 luku olla päivämäärä muodossa VVK.

Toisaalta listalla on myös 60-cassotto, jonka numero on 950 / 965. Eipä taida edellä mainittu teoria pitää paikkaansa.

Onko jollain parempaa tietoa?

Lisäys: mielenkiintoista, sillä kummastakin numerosarjasta tulee luku 1915, kun luvut ynnää yhteen :-)
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

PaRisto

Moi,

Kävin vaihtamassa itselleni sen Ylöjärvellä myynnissä olleen Maestro "Hopeahäkin". Sehän on vuodelta -74 (09-09-74) ja löysin siitä on luvut 651293 tuo luku oli nimen omaan niin et kolme ekaa isommalla. Ne löyty diskantti nappien taustalevyn alta. Tuo luku 293 oli leimattuna muistaakseni myös basson sekä diskantti puolen runkoihin johonkin kohtaan.

et jos kiinnostaa...
PaRisto

ftamt

Nyt alkaa olla mukavasti sarjanumeroita peräkkäin. Itsekin olen sitä täydentänyt parhaani mukaan. Toivon, että kaikki jäsenet ilmoittaisivat Kouvolan peliensä numerot ja tekniset
tiedot niistä listalle. Myös ei jäsenet mukaan talkoisiin ja katsokaa myös ystävienne ja
tuttavienne kokoelmat. Vanhimmissa malleissa numero on leimattu sisäpuolelle diskantti- ja bassopuolen runkoon. Valmistusnumerolistasta näette, mitä tietoja harmonikasta tarvitaan.
Tästä listasta on myöhemmin suuri apu tutkimuksessa. Jo nyt vanhimmissa malleissa huo-
mataan, että melkein jokainen soitin on oma yksilönsä. Kahta aivan samanlaista soitinta
ei ole valmistettu peräkkäin. Melkein aina on ollut joku ero samassakin mallissa, väreissä,
kielissä,näppäimissä,rekistereissä, häkeissä tai tekstissä. On ollut sarjatuotantoa, mutta
ei massatuotantoa.
Toivo

Viljo

#5
Lainaus käyttäjältä: Zebzaq - 08-04-2011, 21:59:31
Terve !
Sain viimeinkin tsekattua tuon oman Hopeahäkki Casottoni numerot.
Siis tekstit: Oy Harmonikka Kouvola. Rungossa takana selluloidiin stanssattu 67-1-11
Diskanttilaudan takasuojuksen alla leima isommalla sinisellä 0525 ja pienemmällä mustalla 5574.
Tulikohan perille tämä netti taas pätkii...

Tuo 5574 on sarjanumero. Käy yksiin muiden soittimien kanssa. Tuosta ensimmäisestä numerosta en tiedä, mitä tarkoittaa. Olisin taipuvainen sille kannalle, että kyseessä on 525 hopeahäkki. Ainakin numero 5049 käy täydellisesti yksiin tuon listan kanssa kulta- ja hopeahäkin valmistuksen rajapintaan.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Lisätään: Jos joltain löytyy hopeahäkki, niin avatkaa se ja katsokaa nuo numerot. Mikäli sieltä löytyy takaa jokin 5000 tai isompi luku, niin se on sarjanumero. Jos ko. soittimen sarjanumerosta vähentää soittimesta löytyvän pienemmän luvun, niin tulokseksi pitäisi tulla 5049. Jos tulee, niin olemme juuri todistaneet, että 5049 oli ensimmäinen hopeahäkki.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Lainaus käyttäjältä: waltsu - 14-04-2011, 00:48:07
Sinne bassokoppaan on stanssattu valmistus pv.ko. hanurissa 67-1-11

Niin?

Tämä päivämäärä on kohtuu hyödytön, koska se ei kerro tuotannon määrää, mikä puolestaan kertoo markkinatilanteesta - viivellisesti.. Siksi sarjanumeron löytyminen on tärkeää.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

#8
Olen nyt käynyt kaiken kiireen keskellä Norjaan kirjeenvaihtoa. Näyttää siltä, että Suomessa sangen harvinainen kukkamalli on siellä normaali. Tarkoitan tätä mallia http://www.vapaalehdykka.net/index.php?spgmGal=Viisiriviset_harmonikat/Oy_Harmonikka&spgmPic=23&spgmFilters=&k=galleria&sivu=spgm#pic

Varmistan vielä asian, mutta vaikuttaa siltä, että tämä kukkamalli on nimen omaan ollut vientimallina Ruotsiin ja Norjaan.

Norjassa maahantuotiin Oy Harmonikan soittimia Brillante-nimellä. Maahantuojana oli Hornaas Musik tai Carl M. Iversen, jotka kummatkin toimivat Oslossa. Neco-tuotenimillä ei Norjaan tuotu, vaan ne menivät Ruotsin markkinoille. Idea oli siis täysin sama kuin esimerkiksi Lasse Pihlajamaan tuomat Pigini-soittimet, joiden päälle laitettiin Lasse Pihlajamaan toivomuksen mukaan nimi. Brillante-nimellä tuotiin soittimia Saksasta, Italiasta ja ehkäpä myös Ruotsista. Viimeiseksi Brillante-nimellä Norjan maahantuojana toimi Rank Violence Hornaas.

Soitintehtaan soittimia Norjassa toi maahan Carl M. Iversen.

Hornaas perustettiin 1908 ja on yhä toiminnassa Hornaas Musikk-nimellä. Korjaa ja vaihtaa käytettyjä harmonikkoja yhä.

Carl M. Iversen perustettiin 1913 ja 1960-luvun lopulla vaihtoi nimensä Tonika AS ja vaihtoi fokusoinnin puhallinsoittimiin. Nykyään yritys on nimeltään BA Music ja on spesialisoitunut puhallussoittimiin ja niiden korjaamiseen.

---

Lisäys:
Olen saanut myös näiden soittimien kuvia, joissa on Brillante special -nimi. Kouvolan pelejä ovat sarjanumeroita myöden.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Uutissa on uusi lista.  Olen unohtanut, mistä sen saisin esiin ;)Liekö dementiaa :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Viljo

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Kiitän tiedosta.  Kävin katsomassa, edelleen hankala luettava ;).  Pitäis tuota taulukkoa työstää asiakasystävällisemmäksi!  Tästä olikin jo aiemminkin juttua.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Viljo

Oliko? Mikäs siinä mättää? :D Sen kyllä tiedän, että on jossain kohtiin hieman epälooginen, mutta nyt korjasin hyvin paljon yhtenevämmäksi esim. näppäimien värien ja rungon koristelistojen nimityksien osalta.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Tarkoitin Excel-taulukon muotoiluja; sarakkeiden leveyksiä ym. asetteluja.  Olisi hyvä, jos mahtuisi ruudulle kokonaan.  Saattaa olla hankalaa, mutta tämä on mielipide.  Asiasisältöä en lähde arvioimaan, sillä se lienee kaikki hyvin mietittyä ja tarkistettua. :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Dragspel

Laitoin sähköpostina Viljolle omien Kouvolan harmonikkojen numerot, liitin kuvatkin mukaan. Taulukko, jossa valmistus-/ sarjanumerot ovat, on ilmeisesti suojattu, ainakin minulle tuli sellainen herja, kun yritin tallentaa tietoja sinne.

Viljo

Taulukon lähtökohtainen tavoite on tutkimustyö. Siinä siis täytyy olla tietoa niin pysty- kuin leveyssuunnassa. Itselläni on leveä näyttö ja näkyy ensisilmäyksellä ihan hyvin.

Suojattu tuo taulukko ei ole. Jos haluat lisätä sinne jotain, niin sitten tiedosto pitää tallentaa omalle kovalevylle ja laittaa takaisin serverille muokattuna. Parempi, että saan numerot tietooni vaikka sähköpostissa, niin päivittelen listaa aina silloin tällöin.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Reijo47

Reijo47 kirjoittaa.  Omistan Kouvolan Kuningasmallin , valm.no. 2247 . Olen soitellut sillä vuodesta 1959 asti. Harmonikkani on varustettu kahdella diskantin kahvansivun painettavalla koplarilla sekä yhdellä painettavalla bassokoplarilla joka sijaitsee palkeen ja näppäimistön välissä aivan haitarin kopan tasassa.Vaihtaja joko lisää tai poistaa alemmat bassoäänet . En ole pitänyt sitä mitenkään erikoisena, mutta tässä foorumin kuvien selityksissä on useampi maininta ettei näin alkusarjojen Kuninkaissa ole bassovaihtajaa. Väittäisin alkuperäiseksi rakenteeksi tätä, koska harmonikkaani ei ole rakenneltu tai muuteltu yli viiteenkymmeneen vuoteen ja tunnen myös sen aikaisempaa historiaakin, koska tunsin sen myyjän jo entuudestaan. Onko Kuninkaani erikoiskappale vai onko muut selitykset vastaavan mallin ominaisuuksista vain olettamuksia. Toivoisin tarkennusta asiaan, ja jos joku tietää tämän valmistusnumeroisen Kuninkaan tarkan valmistumisvuoden, niin myös tietoa siitä.

Viljo

En nyt koko viestiketjua viitsinyt uudestaan lukea, mutta täytyy myöntää, että kovin moni asia on muuttunut näiden viime vuosien varrella Kouvolaan viitaten. Yleistäen voidaan sanoa, että mitä varhaisempi soitin Oy Harmonikalta, sitä vähemmän koplareita. Bassokoplareita on ollut jo kukka- ja kravattimalleissa, mutta täytyy mennä Scandalli-malliin ennen kuin bassorekisterikytkimet voidaan sanoa yleistyneen käyttöön. Tämä tarkoittaa alkaen 1944. Kukkamalleihin verrattuna bassorekisterimekanismi oli uutta. Kytkin ei toiminut enää liu'uttamalla vaan painamalla.

Kuningas-malleissa on ollut koplareita ihan joka lähtöön - se oli koneiston kehityksessä läpikulkumalli. Kun puhutaan mallin alkutaipaleesta sarjanumerolistan kautta, niin huomataan, että varsinaista "alkuperäistä" rekisterimallia ei löydy Kuningas-malleista. Se löytyy Scandalli-mallista, jos sieltäkään. Monia soittimia on tehty miten asiakkaat ovat halunneet ja se osaltaan selittää erilaisten koneistojen määrän. Toisaalta täytyy huomata myös, että valmistenumerolista ei ole täydellinen ja tämän hetkinen taulukko jättää aukkoja historiaan.

Mitä tulee tuohon basson rekisterikytkimien määrään, niin Kuningas-malleja on listassa liian vähän varsinaisen tuloksen antamiseen. Soitinta on tehty ilman bassokytkintä ja bassokytkimellä/-illä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Pistetääs tännekin uutta viestiä:

Sarjanumerolista on päivitetty Vapaalehdykän latausosioon. Listaa on muokattu ja tarkennettu huomattavasti edellisiin versioihin verrattuna. Mallinimistönä toimii alkuperäiset nimet ja rinnalla on kansan suussa tulleet nimitykset. Myös vuosiluvut ilmoitetaan kahdella tavalla: Oy Harmonikan historiikkiin perustuvat vuosiluvut ovat omana sarakkeena ja toinen sarake pohjautuu aineistoon. Aineistopohjainen tutkimus on osoittanut, että historiikin vuosiluvuissa on merkittäviä epätarkkuuksia.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Hannu S

Kiitos Viljolle tuosta mittavasta työstä. Selitä mitä tarkoitetaan bombeeratuilla kielillä. Bombeeramisen käsitteenä ymmärrän kyllä. Esim paperikoneen tela voidaan tehdä "tynnyrimäiseksi" eli bombeerata. Jos tästä voi jotain päätellä, niin silloin kieli olisi keskeltä paksumpi kuin päistä. Jos kieli on taasen keskeltä ohuempi, niin silloin kyse olisi negatiivisesta bombeeraamisesta. En ole ennen tavannut kielien osalta käsitettä bombeeraaminen, joten asia jää avoimeksi. Kyse lienee kuitenkin käsityötä tehdystä kielilaatan tietynlaisesta hionnasta?