26-10-2021, 20:37:01

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - ftamt

1
Nuottia pitää etsiä nimellä Keltapaviljonki tai aluperäisenä ruotsalaisena nuottina Gula paviljongen.Levyjen keräilijänä nämä nimet on kyseisestä sävelmästä tullut vastaan.
2
Ylläpito tiedottaa / Myyntilistaus
02-10-2021, 12:16:45
Onkohan vika yleinen vai vain minun koneessa, koska myytäviä harmonikkoja ei ole näkynyt muutamaan päivään?
Toivo
3
Näihin historiallisesti arvokkaisiin soittimiin kannattaa suhtautua pieteetillä ja tehdä entisöinti ja korjaustyö huolellisesti. Onittelut Viljolle työvoitosta! Harva näihin Suomen maassa pystyy ja uskaltaa ryhtyä. Kunnon palkoille tässä ei pääse, mutta mielihyvä onnistuneesta työstä palkitsee.
Toivo
4
Lainaus käyttäjältä: samppa.matias - 08-08-2021, 19:01:44Onko netissä missään kuvaa että mikä napeista on mikäkin kieli?


Harmonikkakoulu oppaissa on kaaviokuvat diskantin ja basson näppäimistöistä.
Toivo
5
Mielestäni ovat yhtä hyviä kuin näppäinpelien soittajat.
Toivo
6
Jos soittaa kolmella rivillä 5-rivisellä haitarilla, niin kaikkiin sävellajeihin ei tarvitse vaihtaa eri sormitusta. Vaihtaa vain keskiriveiltä kolmeen laitimmaiseen tai sisimmäiseen, niin samalla sormituskuviolla pääsee eri sävellajeihin. Jos on jo pidempään soittanut pianokahvalla, niin ei ehkä kannatakaan vaihtaa järjestelmää. On ollut hyviä pianisteja, jotka ovat kuitenkin opetelleet soittamaan 5-rivivistä. Loistavin esimerkki on Onni Laihanen, joka vaihtoi pianoharmonikan 5-riviseen, jolla voitti neljä Suomen mestaruutta. Tämän lisäksi hän soitti edelleen pianoa mm. Dallapéssa. Muista tulee mieleen Aarno Valli, jonka 5-rivisen Kouvolan Kravattimallin olisin kerran saanut ostaa.
Toivo
7
Mikä ihmeen hinku sinulla on saada soittajat vaihtamaan toiseen järjestelmään. Tällä järjestelmällä on voitettu monta maailmanmestaruuttta, joten järjestelmässä ei voi olla mitään vikaa. Harmonikan rakennuksessa on ihan sama tehdäänkö suomalainen tai ruotsalainen (eurooppalainen) järjestelmä. Nappuloiden värit tulevat eri paikkaan ja kielet eri paikkaan penkeissä. Venäläisessä järjestelmässä joutuu 5-rivisen näppäinvarsien koneiston tekemään eri tavalla. Kaikkia järjestelmiä saa soittaa vapaasti. Eihän 1- ja 2-rivisiäkään ole hylätty, vaan niillä soitetaan edelleen. Näin tulee myös jatkumaan standardibassoistenkin harmonikkojen käyttö. Monenlaisia järjestelmiä on diskanttiin ja bassoon keksitty, mutta vain osa jää elämään.
Toivo
 
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 01-08-2021, 00:08:54jos järjestelmä päätettäisiin vaihaa, niin nk. suomalaisen järjestelmän hinta putoaisi jälleenmyyjillä.

Mutta eikö nyt ole jo sekin ilmiö, että musiikkiopistossa aloittavat nuoret soittajat ostavat melodiabassoharmonikkoja ja stradella-soitinten arvo on romahtanut siksikin? Samalla kertaahan olisi järkevää vaihtaa myös diskantti yleisemmin käytettyyn, kun soitinkanta joka tapauksessa on tällaisessa murrostilassa.
[/quote]
8
Harmonikkapöytä / Vs: Ballone Burini
11-07-2021, 00:40:09
Aha! Tämä tuli sinulle, kun halvalla sai. Ostin samalta myyjältä rappukahva Cooperativan samaan hintaan varaosiksi, koska pinnat on heikossa kunnossa. Siitä saa kuitenkin tärkeitä varaosia toiseen Cooperativaan. Mukava pelata näiden vanhojen soittimien kanssa
Toivo
9
Valitettavasti vanhat keltaiset bassonäppäimet alkavat murenemaan monissa Kouvolan peleissä. Uusia samanlaisia ei enää tehdä, koska ne ovat selluloidia. Pitää ostaa jostain romuhaitari, josta saa samanlaisia, mutta ehkä nekin murenevat myöhemmin. Ainoa realistinen vaihtoehto on korvata ne valkoisilla muovinäppäimillä, vaikka se vaikuttaa ulkonäköön. Mustat näppäimet ilmeisesti kestävät vielä pitkään. Kouvolan bassonäppäimet on ihan omilla mitoillaan pituudeltaan ja paksuudeltaan, joten uusiakin joutuisi sorvaamaan sopivan kokoiseksi, jos likimain samanlaisia onnistuisi löytämään. Varaosiksi hankituista romuhaitareista voisi näitäkin saada. Valitettavasti mikään muovilaatu ei ole ikuista, vaan hajoaa atomeiksi ajan kanssa.
Toivo
Toivo
10
Osittainen tuho on käynyt vanhoissa haitareissa, kun ei ymmärretä korjata oikein. Ei tuo Viipurin kravattikaan alkuperäisessä kunnossa ole. Siihen on tehty Kouvolan Kravatin häkkiä muistuttava häkki. Musta värikin tuntuu omituiselta, että onkohan jälkeenpäin maalattu.
Toivo
11
Tuossa pelissä voi olla hyvin mittatarkat kielet, jotka ovat herkkiä ilman lämpövaihtelulle. Itselläni oli aikoinaan Kouvolan Nuolimalli 1939, jossa oli Italialaiset tarkkuuskielet. Kun sen toi kylmästä sisään, niin jotkut kielet eivät lähteneet soimaan ollenkaan. Kun haitarin lämpötila vähitellen tasaantui, niin kielet lähtivät soimaan taas normaaliin tapaan. Testaapa tuo asia ennen, kuin alat tehdä mitään.
Toivo
12
Diskantti kuulostaa mukavalta. Basson kanssa on vielä tehtävä työtä, vaikka viritys silläkin puolella on kunnossa. Basso ottaa liikaa ilmaa, joten sen puolen näppäimistö täytyy säätää hiukan alemmaksi, ettei kansiläpät aukea liian paljon. Kun soitin ei "vuoda", niin pääsee paremmin kuuntelemaan sointia mieluummin toisen soittamana.
Toivo
13
Harmonikkapöytä / Vesterisen harmonikka
29-04-2021, 12:27:07
Sain monen vuoden tuskan jälkeen huonokuntoisen Vesterisen pelin entisöityä. Tämä kuva tulee myös galleriaan, kunhan saan sen mukaan soittimen historiasta kertovaa tekstiä.
14
Lainaus käyttäjältä: Teme - 01-04-2021, 20:43:36Kiitos Toivo vastauksesta! Sen vissiin oppii vaan yrityksen ja erehdyksen kautta mikä varsi kestää minkäkin verran taivuttaa.
Näinhän se menee. Kannattaa harjoitella myrkynvihreillä tuistipeleillä. Niiden alumiini todella velttoa ja pehmeää.
Toivo
15
Taivuttelen useimmiten sormilla ilman työkaluja. Pahemmissa paikoissa käytän sileitä kärkipihtejä, joista ei jää mitään jälkiä. Sormituntumalla tietää alumiinin laadunkin, että kestääkö se kuinka paljon taivuttelua. Eri hamonikkamerkeissä on alumiinivarsien kestävyydessä suuriakin eroja. Oikein vanhoissa italialaisissa on messinkivarret, jotka eivät ole antaneet periksi missään vaiheessa, ellei joku torvi ole mennyt vääntelemään niitä tietämättä tekojensa seurauksia.
Toivo
16
Jos tämä on vaihdettu venäläisestä järjestelmästä suomalaiseksi, niin voi olla, että sisimmäisten kahden  apurivin varret on jätetty siirtämättä oikeisiin reikiin.Silloin näppäimien värit eivät pidä paikkaansa. Kolme ulkoriviä voi olla oikeinkin, kun niissä ei tarvitse taivutella näppäinvarsia mihinkään suuntaan. Apuvarsien vääntö uusiin paikkoihin onkin amatöörille vaikeampi juttu. Näissä halvoissa haitareissa osassa on muoviset varret, jolloin apuvarsien siirto on tekemätön paikka ja soittaa voi vain kolmella ulkorivillä kolmirivisesti. Amattimiehelle ei kannata viedä korjattavaksi, sillä täydellinen järjestelmän vaihto vie niin paljon työtunteja, että remontti maksaa enemmän kuin haitari. Olen kerran tehnyt Hyvinkään Soitin-Aitalle Itä-Saksalaiseen 5-riviseen täydellisen järjestelmän vaihdon. Se onnistui itseltäni hyvin, mutta ikinä en enää haaskaa aikaani tällaiseen, sillä siinä kului paljon työtunteja. Taisi muuten sekin olla Welmeister.
Toivo
17
Kyllä tuossa Kouvolan pianoharmonikassa on hinta kohdallaan, jos se on myyjän kertomassa hyvässä kunnossa. Kouvolan pelit on tehty kestämään ja tuolla soittimella voi elämänkaari olla vaikka 100 vuotta, jos sitä pidetään hyvin ja huolletaan välillä.
Toivo
18
Historiankirjat / Vs: Tunnistustehtävä
30-11-2020, 23:44:04
Menee täysin arvauksen puolelle. Kolme tunnetuinta Cooperativa-miestä olivat Viljo Vesterinen, Paavo Raivonen ja Martti Jäppilä. Vesterisen voi heti pudottaa eri järjestelmän takia pois. Veikkaan Raivosta, vaikka pieleen meni. Jollakin nimellä arvausleikki kuitenkin täytyy aloittaa.
Toivo
19
Paljenauhojen vaihto voisi auttaa, mutta haju on voinut tarttua myös alla olevaan paljekankaaseen. Harmillisia nämä hajuhaitat.
Toivo
20
Vignonin mitat ovat niin erikoiset, että tuskin paljetta löytyy muusta kuin samanlaisesta purkuhaitarista. Vanhoja pystyy jonkin verran korjaamaan, jos palkeen pahvit ovat vielä ehjät. Muussa tapauksessa kannattaa teettää uudet palkeet vaikkapa Viljolla. Mitat otetaan itse haitarin rungon mukaan ja myös kulmaraudan tarkka muoto on tiedettävä. Parhaiten onnistuu, kun palkeet raameineen lähettää tekijälle.
Toivo