Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - mlut

#1
Nuottiteline / Sininen uni
09-05-2019, 17:40:29
Olisin otettu yksiäänisestä pianosovituksesta lauluun 'Sininen uni', sävel T.Rautavaara, sanat P. Mustapää.
Minulla on kolmiääninen Godzinskyn sovitus, mutta se on liian kryptinen minulle. Haitarilla soittelen.
#2
Minulla on myynnissä kaksi hyväkuntoista kirjaa.
Marko Tikka: Harmonikan kuningas Vili Vesterinen
Sakari Warsell: Noiduttu Hanuri, Lasse Pihlajamaan elämänvaiheet ja elämäntyö

Yhteishintaan 10€, lisänä postikulut, jos nouto ei ole mahdollinen.
Jos ilmenee useita halukkaita ostajia, myydään vaikka vuorokauden huutokaupalla.
#3
Nuottiteline / Tanssi loppuun rakkauden.
13-09-2018, 15:51:57
Olisiko mahdollista saada lukijoilta nuottia Leonard Cohenin kappaleeseen Dance me to the end of love (Tanssi loppuun rakkauden)? On alkanut soida päässä. Hyvästä sovituksesta saisi soittoon herkut mukaan.
#4
Musiikin teoria / Sointumerkinnän lisuke
14-02-2018, 18:48:03
Sovituksissa esiintyy usein/toisinaan  sointumerkin alla arabialainen numero. Onkohan se komppaajaa varten ja tarkoittaa sointukäännöstä? On myös sovituksia, joissa em. merkintää ei esiinny lainkaan. Tarkoittaneeko se sitä, että käännöksiä ei aina merkitä vai sitä, että niitä ei kaikissa sovituksissa ole.
Olenkohan oikeilla jäljilläkään.
#5
Kirjautuessani väpaalehdykkään saan nykyään otsikon mukaisen ilmoituksen ja selventävissä tiedoissa sanotaan, ettei yhteyttä ole suojattu. Onkohan tämä minun henkilökohtainen ongelma?
#6
Sabeline (Dm) sävelmän b-osassa tulee parissa kohtaa vastaan sointu, joka merkitään kuten joskus dim-sointu eli E ja oikealla ylhäällä pieni pallo(Eo), mutta sen halkoo vielä pystysuora viiva. Mikähän sointu on kysessä?
#7
Musiikin teoria / Sointujen käyttö
24-04-2016, 09:07:47
Keskustelu alkoi 'Kromaattisten harmonikkojen soittorinki' palstalla/aktivointi ja toivottavasti jatkuu täällä.

mlut:Hieno puheenvuoro Pietrodeirolta.

Minua kiinnostaisi kovasti opastus 'sointujen käytön maailmaan'. Perusteoria, kuten leposointu, subdominantti, dominantti, sävellajin muut soinnut on kutakuinkin hallussa. Samoin sävellajista toiseen siirtyminen eli modulointi. Mutta. Kappaleissa kuitenkin soinnut esiintyvät pääsääntöisesti monenlaisina käännöksinä ja jo siitä syntyy selainen soppa, että ei millään meinaa päästä kärryille. 
Olen elämässäni opetellut kaikenlaista ja useamminkin huomannut, että jokin ihan mitättömältäkin tuntuva esitys tai lausahdus voi niin sanotusti avata lukon. Oisikohan sellainen mahdollista tässäkin asiassa. Työstämistä toki riittäneee mahdollisen ahaa-elämyksenkin jälkeen.

Täällä oli jokin aika sitten lyhyt keskustelu palkeen käytöstä, jossa muutama kokenut 'virkaveli' sanoi mielestäni paljon olennaista.

htoyryla:
Sointukäännösten käyttöä voi lähestyä ainakin semmoisen ajatuksen pohjalta, että peräkkäiset soinnut eivät ole kokonaan erillisiä vaan äänet siirtyvät soinnusta seuraavaan mahdollisimman luontevasti. Sävelet liikkuvat mahdollisimman vähän tai pysyvät jopa paikallaan jos mahdollista. C -> F siirtymä kuulostaa erilaiselta jos kaikki sävelet siirtyvät (c-e-g -> f-a-c) tai jos c pysyy paikallaan (c-e-g -> c-f-a) jolloin muutkin sävelet siirtyvät vain yhden asteikon sävelen verran. Tätä kutsutaan äänenkuljetukseksi, siis että katsotaan sointuharmoniassa myös sitä miten se toimii yksittäisinä ääninä.

Sointujen käyttö on varmasti olennainen osa  äänenkuljetusta. Ja onhan se mahtavaa, miten paljon melodiaäänen (yleensä) alapuolella olevat sävelet vaikuttavat soiton sisältöön.
Semmoinenkin juttu on päätä vaivannut, kun sovituksessa on soinnuksi merkitty esimerkiksi Gm7 tai Cmaj7, vaikka soivien sävelten perusteella sointu voisi hyvin olla Gm ta C7, vastaavasti. Liekkö tässä syynä jotain sointujen käytön teoreettisiin perusteisiin liittyvää?
#8
Nuottiteline / Kulkuri veljeni Jan
14-01-2016, 19:55:03
Ilahtuisin kovasti tuon otsikossa mainitun laulelman soinnukkaista nuoteista tai tiedosta, mistä ne löytäisi. Tapio Rautavaarahan tämän laulelman on tehnyt, ainakin tunnetuksi.
S-postiosoitteeni on profiilissani. :)
#9
Hankin viime vuonna Kimmo Mattilan (KM) toimittaman ' Joulu on taas, 24 joululaulua harmonikalle sovitettuna'. 
KM on tehnyt sovitukset, jotka diskantin osalta ovat ihan pelkistetyt, lähes aina vain melodiaäänen varassa. Mikä sekin on ihan käypänen valinta noille tutuille ja kauniille joululauluille. Mutta standardibassolle tehdyt sovitukset ovat varsin monipuoliset ja mielestäni oikein onnistuneita.
Mukava tapa poiketa bassopuolella mukavuusalueelta.
Kirjasen saa, kauppojen lisäksi, Harmonikkainstituutista tilaamalla.
#10
Olisi mielenkiintoista saada mielipiteitä siitä, mitä asioita tulisi ottaa huomioon ja millä tavalla niitä kokeilla uutta soitinta valittaessa. Jos tästä aiheesta saisi suht kattavan luettelon, olisi siitä varmasti hyötyä niin aloittelijoille kuin pidemmällekin ehtineille.
Itse ajattelen tässä käytettyä viisirivistä harmonikkaa standardibassoilla.
#11
Nyt käynnissä olevassa virityskeskustelussa vilahti käsite 'keski a'. Minulla on käsitys, että ns. yksiviivaisen oktaavialan c, jonka paikka on ensimmäisellä ala-apuviivalla siinä viivastossa, jossa g on toisella viivalla, on keski c. Ovatko kaikki yksiviivaisen oktaavialan sävelet (c1-h1 eli 1. ala-apuviivasta 3. viivaan) keskisäveliä?http://www.vapaalehdykka.net/forum/Smileys/default/huh.gif
#12
Musiikin teoria / Bassokulku.
01-08-2012, 15:08:57
Olen pähkäillyt harmonikan tavallisen bassosäestyksen periajatuksen kanssa, mutta en kenties ole päässyt puusta pitkään ja olisin vastaanottavainen valistuneempien neuvoista ja bassokulkuun liittyvistä mielipiteistä yleensä. Ymmärrän  ajatuksen 'mikä kuulostaa hyvältä', kuten esimerkiksi perusbasso-sointubasso-vaihtobasso-sointubasso. Tai esimerkiksi f-Fm, c-Fm, g-Cm tai toisaalta gis-E7, a-Am ja muuta tommosta. Ymmärrän myös perusbasson diskantin soinnun täydentäjänä. Mutta esimerkiksi F-mollista voidaan siirtyä C-molliin monella tavalla. Eli, liittyykö tähän kaikkeen jotain syvällisempää logiikkaa saati musiikillista teoriaa?
#13
Nuottiteline / Mä ruusun tumman
03-11-2011, 15:11:17
Kivasti liikkuu nuotit tällä palstalla. Löytyisiköhän keltään harmonikkasovitusta Tauno Palon Dallapenkin kanssa laulamasta legendaarisesta tangosta 'Mä ruusun tumman'?
Kiitollinen olisin siitä.