19-09-2021, 17:29:24

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Sävellajin muutos

Aloittaja La Melodiosa, 12-03-2015, 11:25:35

« edellinen - seuraava »

htoyryla

Jos pianon koskettimisto tuntuu epäloogiselta, niin voi vaikka ajatella että jospa ne kaikki koskettimet olisivat yhdessä ja samassa rivissä ja samanvärisiä. Olisi looginen kyllä, koskettimet puolisävelen välein. Sävellajin vaihto sujuisi kättä siirtämällä. Mutta olisiko sitä muuten hyvä soittaa. Olisiko asteikkojen löytäminen helpompaa vai kenties vaikeampaa. Oikean sävelen löytäminen? Hahmottamisen helpottamiseksi voisi toki edelleen käyttää valkoisia ja mustia koskettimia. Mutta silti, vaikkapa sointujen ja intervallien soitto kun koskettimet olisivat joko kauempana toisistaan tai sitten oleellisesti nykyistä kapeampia.

Aloittelijat tuskastelevat niitä mustia koskettimia, ylennyksiä ja alennuksia. Pitempää soittaneiden olen kuullut pitävän että helpoimpia sävellajeja soittaa on vaikka se missä on viisi alennusta. Melkein kaikki mustilta koskettimilta siis. Voin hyvin uskoa tuon. Tavallaan soitetaan pianoa sisäriviltä :)

Kunhan tässä ääneen aprikoin.