Suomen Harmonikkaliitto

B-järjestelmällä soittelijat

Aloittaja TLinden, 01-11-2021, 18:23:24

« edellinen - seuraava »

TLinden

Ajattelin tehdä tähän uuden aiheen. Eli löytyykö lisäkseni muita B-järjestelmän näppäinhaitarilla soittelijoita? Jos löytyy, niin tähän voisi viritellä vähän keskustelua aiheesta.

TLinden

Vähän tuhlasin tänään rahaa ja ostin yhdeltä perikunnalta 3-rivisen ja 3-äänikertaisen neuvostoliittalaisen haitarin, merkki ja malli ovat jo täällä saaneet aiemmin julkisuutta eli uralilainen "ТEМБР". Ja tällähän on kovasti soiteltu, ei ole vain ollut matkamuistona ja koristeena. Yllätyksekseni kielipenkkejäkään ei oltu käännetty, eli myyjän edesmennyt appiukko oli oikeasti soittanut B-järjestelmällä. Ainakin siis vielä 70-luvulla tämän järjestelmän taitajia on Suomessa ollut (soitin on valmistettu 1976).

Bassopuoli on suht hyvänkuuloinen ja toimiva, mutta diskantissa paljon sanomista. Melko puhtaaksi tämän reissussa rähjääntyneen soittimen jo sain, mutta hihnat tarvitsisi uudet ja miltei purettava osiin parempaa puhdistusta varten. Laukku on siistissä kunnossa päältä ja sisältä, eli soitinta on säilytetty ja kuljetettu huolellisesti, mutta likaantunut ja kulunut käytössä se on. Tässä kauhistuttaa, miten virityspuolen kanssa käy. Viljo ei näitä pelejä mielellään viritä, kun takuuta vireessä pysymiselle ei ole ja onhan työn hinta moninkertainen tällaisen arvoon nähden. Jospa venttiilinahkat vaihtamalla sekä vahaukset uusimalla saisin tätä jo soimaan ainakin vähän paremmin. Tietysti on hyvä kohde opetella viritystä itsekin, vaikka tästä aika moisen ylihinnan eli 50 euroa maksoinkin (hintapyynti oli alunperin 150 eli siihen nähden sain lopulta kohtuullisempaan hintaan).

TLinden

Tulipa mielenkiintoinen video vastaan:
https://www.youtube.com/watch?v=XD4NibjcmSQ

Neuvostoliitossa näemmä huippusoittajia oli hyvin erilaisia instrumentteja käyttäviä. Suomessa kun ei Kultaisessa ja Hopeisessa harmonikassa taida näkyä kuin viisirivisiä, niin tuolla videolla näkyy pianokahvaa, kolmirivistä, viisirivistä ja jopa yksi nelirivinen, jollaisen olemassaolosta en tiennytkään. B-järjestelmää sentään taitavat kuitenkin kaikki näppäinharmonikat edustaa.

Mutta miten lienee historiallisesti B-järjestelmä Suomessa? Vesterinenhän sitä käytti, mutta käyttikö kukaan muu tunnettu soittaja? Ja miten tilanne tänä päivänä? Ilmeisesti järjestelmää "turistipelien" aikaan opeteltiin ainakin silloin, kun soittoon lähdetiin korvakuulopohjalta. Mutta liekö tämä sitten jäänyt marginaaliseksi. Tuo ensimmäinen Neuvostoliiton aikainen kolmirivisenihän oli vaihdettu suomalaiseksi keilipenkit kääntämällä. Luonnollisesti käänsin ne takaisin oikeinpäin.