18-09-2021, 00:43:42

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Onko melodiabasso ainoa opiskelusoitin?

Aloittaja kitsasHuoltaja, 18-06-2018, 22:02:01

« edellinen - seuraava »

kitsasHuoltaja

Lapseni aloitti harmonikan soiton musiikkiopistossa vuosi sitten. Lukuvuoden lopuksi sain opettajalta tehtäväksi isomman haitarin hankkimisen. Tarvittavan soittimen kuvailu oli lyhykäisyydessään "samanlainen käy." Ensimmäisenä vuonna vuokralla oli melodiabassoharmoniikka.

Olen yrittänyt googlailemalla ymmärtää millaisia erilaisia soittimia on olemassa ja mitä eroa näillä on, mutta en oikein saa selkeää kuvaa.

Näyttäisi siltä, että tavallisia näppäinharmonikkoja saisi liikkeestäkin käytettynä jopa noin tuhannella eurolla, kun taas melodiabasso, jos riittävän isokokoista edes on, pyörii neljän tuhannen hintaluokassa.

Opettajalta en voi kysyä näin kesäaikaan etenkään kun hänen jatkonsa musiikkiopiston leivissä oli epäselvä.

Mahtaako olla mahdollisuutta selvitä tästä halvemmalla tai onko jotain tiettyä haitarityyppiä jota kohti musiikkiopistolla oltaisiin luultavasti menossa, jos sellaisen hankkisikin vähän etuajassa? Kolmen tuhannen euron hintaero on paljon rahaa, ja olen valmis ottamaan siitä hyvästä hieman paheksuntaa vastaan opettajan taholta, kunhan opetus jotenkin onnistuu eikä hän sentään heitä minua harmonikalla.  ;) (Haluan toki lapselleni onnellisen lapsuuden, mutta hän kasvaa vielä enkä usko että onnellisuutta lisää liian kalliista väliaikaisesta haitarista välittyvät suorituspaineet.)

Onko siis olemassa jotankin muuta haitarityyppiä jolla n. 150cm vuoden soittanut lapsi pystyisi realistisesti opiskelemaan? Muitakin asiaan liittyviä vinkkejä otetaan ilolla vastaan.

tumasava

Olipa asiallinen ja perusteltu kirjoitus nuorten harmonikansoiton opiskeluun liittyvältä alueelta!

Valitettavasti en itse pysty vastaamaan otsikon kysymykseen, mutta yleisesti ihmettelen tätä nykyajan välinekeskeisyyttä harrastustenkin alueella.

Asia rupesi sen verran puhuttelemaan, että silmäilin hetkisen, löytyisikö tuollaista melodiabassolla varustettua soitinta yksityiseltä myyjältä kohtuuhintaan. Tuloksena löysin seuraavan kohteen:

https://www.tori.fi/keski-suomi/Harmonikka__Bugari__Armando_Juniorfise__haitari_14947783.htm?ca=17&w=3

Soitin on ollut myynnissä jo jonkin aikaa. Kannattaisikohan tiedustella, vieläkö on myymättä?

Viljo

En ehdi nyt vastata kysymykseen, mutta vastailen illalla tai viimeistään ensi viikolla. Lomalla, kun olen, niin en oikein ole sähkölaitteiden lähellä kauhean paljoa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Noniin! Vaimoke poistaa maalia saunan seinistä ja lapsi nukkuu. Nyt on aikaa kitjoitella.

Tähän hintaeroon vaikuttaa muutama merkittävä seikka. Ensinnäkin maailma on täynnä standardibassoharmonikkoja. Niistä on ylitarjontaa, joten niiden hinnat ovat suhteellisen alhaiset. Melodiabassoharmonikka on kohtalaisen uusi asia. Jos ajatelaan lapsille suunnattuja mb-soittimia, niin sanoisin, että niiden käyttö opetuksessa ja sen myötä myös kysyntä on kasvanut vasta 2000-luvulla. Tämän takia käytettyjä pieniä mb-harmonikkoja on suhteellisen vähän tarjolla. Yhä useammat perikunnat myyvät vanhat sb-jäämistöharmonikat pois, mutta uusi käyttäjäkunta (opiskelijat) käyttää mb-soitinta. On siis kohtaanto-ongelma. Tämän perusteella sanoisin, että MB-soittimille ei ole tulossa "alemyyntejä" vähään aikaan. Toisaalta MB-harmonikoissa on niin melodiabassokoneisto kuin myös standardibassokoneisto. Normaalissa "humppahaitarissa" on vain tämä jälkimmäinen.

Opettajat suosivat mb-harmonikkoja usein sen moninaisuuden vuoksi (täydellisesti polyfoninen soitin, mitä sb-haitarit eivät ole). Minulle on sanottu, että on helpompi opettaa ensin MB-harmonikan käyttö ja sitten vasta SB-puolen käyttö, eikä toisin päin. Toki taitava opettaja kuuntelee, mitä lapsi haluaa oppia ja auttaa sitten tavoitteiden saavuttamisessa; tavoitteet ensin, sitten valitaan haitari tavoitteiden täyttämiseksi.

En suosittele ostamaan lapselle liian isoa soitinta. Siitä voi olla jopa haittaa liikunta- ja tukielinten näkökulmasta. Kun pohdit oikeaa kokoa, mitat menevät tärkeysjärjestyksessä: korkeus, leveys, syvyys. Syvyys on oikeastaan asia, johon ei liikoja tarvitse paneutua, korkeuteen sen sijaan kyllä. Myös paino on oltava kohtuullinen.

Sitten ihan yleisenä huomiona, että halpa soitin voi toimia ihan ok, mutta usein miten ne ovat mekaanisesti huollon tarpeessa tai iän puolesta esim. Vaha- ja viritystyö voi olla ajanohtainen (erit. 1990-lukua vanhemmat soittimet). Jos ostaa halvan ja laittaa sen kuntoon, voi korjauksen hinta ylittää ostohinnan.

Toivottavasti tästä kommentista on jotain iloa.

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

kitsasHuoltaja

Kiitos vastauksista. Etenkin tämä kohtaanto-ongelma toi asiaan uutta valoa. Aluksi katsoin asiaa siitä näkökulmasta, etten ymmärtänyt miksi yksi lisäominaisuus vaikuttaisi tuotteen hintaan moninkertaistavasti. Tämän luettuani kuitenkin ymmärrän ja melodiabasso alkoikin tuntua mahdolliselta vaihtoehdolta.

Lainaus käyttäjältä: tumasava - 19-06-2018, 15:03:28

Asia rupesi sen verran puhuttelemaan, että silmäilin hetkisen, löytyisikö tuollaista melodiabassolla varustettua soitinta yksityiseltä myyjältä kohtuuhintaan. Tuloksena löysin seuraavan kohteen:

https://www.tori.fi/keski-suomi/Harmonikka__Bugari__Armando_Juniorfise__haitari_14947783.htm?ca=17&w=3

Soitin on ollut myynnissä jo jonkin aikaa. Kannattaisikohan tiedustella, vieläkö on myymättä?

En ole tätä (ainakaan vielä) tarkistanut, mutta jos on myymättä, ymmärrän miksi. Kaltaiseni huoltajat, jotka eivät ymmärrä soittimista juuri mitään, hakevat tietysti vain annetulla tunnussanalla. Tässä tapauksessa suomenkielisellä melodiabassolla. Englanninkielistä kukaan tällainen osaa tuskin hakuun laittaa ja jos selatessa näkeekin, ei helposti tartu silmään.

Viljo

Jos lähdet etsimään eri kielillä vaihtoehtoja ja ostamaan esim. saksasta soitinta, niin huomioi, että harmonikoissa käytetään useita eri näppäinjärjestelmiä. Niin diskantissa kuin melodiabassossakin.

MB-soittimet ovat myös huomattavan hienomekaanisia laitteita verrattuna SB-soittimiin. Hintaero ei tule siis tyhjästä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Teme

27-06-2018, 10:25:00 #6 Viimeisin muokkaus: 27-06-2018, 10:49:05 käyttäjältä Teme
Oma lapseni kun soitti musaopistossa niin opettaja suositteli heti melodiabasso harmonikan ostoa mutta sanoi myös että standardibassollakin toki pärjää. Varmaan riippuu siis opettajasta, mutta ainakin oman lapseni opettaja hyväksyi myös standardibassolla varustetun soittimen.

Tutkin silloin paljon hintoja, mutta kun en silloin vielä haitareista niin paljoa ymmärtänyt niin en yksityiseltä uskaltanut ostaa ja liikkeessä olivat niin kalliita että ei ollut varaa hankkia. Ja koska oli pienemmästä lapsesta kyse kuin sinun lapsesi, niin haitarit olisivat vaihtuneet aika tiuhaan lapsen kasvaessa. Siinä kävi lopulta niin, että lapsi soitti vajaan kolme vuotta ja aina löytyi opistolta vuokrasoitin. Kiddy juniorilla aloitettiin ja sen jälkeen oli kaksi erikokoista Pihlajamaata, toinen standardi- ja toinen melodiabassolla. Ei siis tarvinnut lopunperin soitinta ostaa laisinkaan.

Nyt kun noita haitareiden hintoja on tullut useampi vuosi seurattua ja haitareista jonkun verran ymmärtää, niin yksityisiltäkin saa hyviä pelejä, huollettujakin ja paljon kukkaroystävällisempään hintaan kuin liikkeestä. Toki, jos ummikkona lähtee ostamaan niin sitten varmaan se liike on paras vaihtoehto, ellei sitten saa yksityisen myyjän kanssa sovittua niin että käyttää soittimen ammattilaisen (soitonopettaja, harmonikkahuoltaja/-korjaaja) tai jonkun asiaan vihkiytyneen muun henkilön testattavana/tutkittavana. Suosittelen etsimään rauhassa, hintahaitari on laaja ja välillä noita on edullisestikin myynnissä. Mielestäni se 4000e kuulostaa hurjalta.

Tästä kannattaa ehkä kysyä, ei ole mainintaa melodiabassosta, mutta basson näppäinasettelun perusteella voisi olla
https://www.tori.fi/etela-pohjanmaa/5_rivinen_nappainhaitari___laukku_47034881.htm?ca=18&w=3

Huollettu, koon puolesta kuvittelisin sopivaksi, eikä hinta ole paha jos on mb.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Kouvolan 25 maestro -57, Joles Pelle Star -49

ftamt

Soittimiahan myös vuokrataan, mutta onko melodiabassoharmonikkoja ja mihin hintaan? Oma taitaa olla parempi vaihtoehto.
Toivo

mlut


Teme

Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Kouvolan 25 maestro -57, Joles Pelle Star -49