Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - mahu

#1
Tutkiskelin tässä taannoin ongelmaa jossa haitarin äänessä soi vaimeasti toinen ääni. Syyksy selvisi että kielilaattojen välissä ei ole riittävää rakoa ja vaha ei ollut juokseentunut raon pohjalle ja estäen ilman vuotamisen laatan alta viereisen laatan alle.

Mietin miten nämä ahtaat kielilaatat "oikeasti" vahataan estäen tämä ongelma?

Katselin Viljon videota vahauksesta ja mielestäni pelkästään päältä vahaamalla ei vahaa saa raon pohjalle kiinnittäen kielilaatat puuhun ja näin estää vuodon. Laatat on näin oikeastaan kiinni penkissä vain päistä? Oli myös toinen tapa levittää vaha aina yksi laatta kerrallaan.
#2
Harmonikkapöytä / Perusvireen nosto
27-12-2021, 15:24:00
~100 vuotias 3-rivinen 2-äänikertainen peli kyseessä. Viritys alkuperäinen eikä näy ylimääräisiä viilausjälkiä.
 
Äänikertojen taajuudet A4 (työntö/veto):
1. äänikerta 433.3 Hz / 431.0 Hz
2. äänikerta 430.5 Hz / 430.6 Hz

Suunnitelma nostaa perusvire 440 Hz. Mutta miten on tuon 2. äänikerran kanssa, pitäisikö se jättää alle vai nostaa yli perusvireen? Tässähän tulee aikamoinen viilausurakka ja siksi haluaisin 1. äänikerran nostaa 440 Hz ja 2. johonki 438 Hz? Tuleeko jotain ongelmia vastaan?
#3
Minkä valmistajan kravattimallin haitaria tää Beiron soittaa? Näyttäis olevan vielä 3-rivinen.
#4
Löytyiskö keneltäkää 5-rivisen sovitusta Ellin polkkaan?
#5
Jokin tiheäkuvioinen diskanttihäkki esimerkiksi Kouvolan kukkamallin, Elomaat, Soitin yms. Käy myös muiden mallien tai merkkien metallinen häkki. Tarjoa kuvan kera.
#6
Harmonikkapöytä / Selluloidisuihkutus
24-09-2017, 08:56:02
Lueskelin 20-luvun Suomen kuvalehtiä ja Kotiliesi lehtiä. Tuli vastaan harmoonin myynti-ilmoitus jossa pinta sanottiin olleen käsitelty selluloidisuihkutuksella, joka on veden ja auringonvalon kestävä.


Onko jollain tarkempaa tietoa tästä maalaustavasta. Varmaan tekniikka sama kuin ruiskumaalauksessa mutta mitä tuo maali on? Selluloidista tehtyä lakkaa?
#7
Kaiutar ja Lumikki nimisten 2-rivisten historiaa puidaan tuola facebookin puolella, olikos täälä kenelläkää faktatietoa näiden valmistusvuosista ja suhteista toisiinsa?


Ensimmäisiä Kaiuttaria on taidettu valmistaa sieltä 20- ja 30-lukujen vaihteesta, mutta onko valmistaja sama kuin Lumikki-haitarilla? Jossain yhteydessä on valmistajaksi Lumikille mainittu HB. Kaiuttaria samoin kuin Lumikkiakin löytyy sitte selluloidipintaisena Firotin näköisenä.



#8
Harmonikkapöytä / Paljekarmin liimaus
03-01-2017, 07:59:49
Olisi oman pelin palkeet liimattavana paljekarmiin. Tutkiskelin vähä tilannetta ja mietin miten olisi järkevin liimaus tehdä jotta puristus palkeen ja karmin välissä olisi tasainen. Jos liiman vain levittää ja asettaa puristuksiin tasaisen pintojen väliin näyttäisi puristus kohdistuvan vain kulmiin ja sivut jäävät auki. Jotain fyllinkiä ehkä pitäisi sivuillekin saada jotta puristus olisi tasainen.


Liimana tulee mieleen puuliima, mutta luuliimaakin olisi käytettävissä.
#9
Sain vihdoin itselleni ristibasso 2-rivisen. En tiedä mitä malibua tai muuta maitopitoista on nautiskeltu ku karjalanpoikia soittaessa unohdettu nielasta ennen huutoa. Aika sotku oli yllätyksenä palkeiden välissä.


Noi vauvapyyheet toimii yllättävän monissa paikoissa ja tässäkin kaikki lika lähti pyyhimällä. Kuvassa vasen väli on koskematon ja oikea puhdistettu. Noin 6-7 väliä piti puhdistaa palkeiden etupuolelta. Palkeen päällä tosin ei ollu ku kissankarvoja ja pölypalloja.


Olkoot tämä vaikka viikon vinkkinä  8)
#10
Nuottiteline / Sininen huivi 2. ääni
17-10-2016, 12:53:52
Löytyykö siniseen huiviin kakkosääntä?
#11
Tuli vastaan pilliurut jonka omaisten mukaan olisi valmistanut S. Elomaa.
http://www.kolmaskerta.fi/myydaan/


Tiedän että Elomaan soitintuvalla on tehty mitä erilaisempia soittimia ja työkaluja mutta pilliuruista en ole kuullut.
#12
Jonkinlaisia malleja olen tälläiseen nähnyt. Siis teline tjms. yksittäiselle kielelle viritystä varten. Tulee tilanteita että kieltä pitää virittää ilman että se on kiinni kielipenkissä. Kielilaattojen vaihteleva pituus ja leveys ei salli mitään vakiokoon systeemiä vaan pitää olla mahdollisuus eri kokoisten laattojen kiinnittämiseen. Onkos kellään hyviä ideoita, kuvia tai linkkejä?
#13
Nuottiteline / Rauli Somerjoki - Valot
17-01-2016, 10:22:55
Olisi hakusessa Rauli Badding Somerjoki kappale Valot. Olisko kellään? Vielä parempi jos olisi piano tai harmonikka sovituksella.
#14
Harmonikkapöytä / Kielien tilaustiedot
12-12-2015, 15:18:16
Olen tilaamassa 2-riviseen kielisarjaa Italiasta.
Ilmoittivat että tarvitsevat täydellisen listauksen jokaisen kielen koosta.

Mitä niille pitäisi siis ilmoittaa?
Kielilaattojen koot? Mistä ne voi tietää jos ei ole väliä?
Ainaki kaikki äänet ja oktaavit pitää ilmoittaa.

Onko täälä joku tilannut sarjoja jotta voisi antaa esimerkin tilauslistasta. Minulla on kyllä tiedossa äänet ja oktaavit mitä haluan, mutta fyysisillä koolla ei ole merkitystä kun teen kielipenkit kuitenkin itse.
#15
Monessa ketjussa tullut ilmi että Kouvolan Harmonikka teki laadukkaita pelejä, mutta onko heillä jotain malli minkä olis voinu jättää tekemättä? Tai mikä on ns. huonoin?

Itsellä on aika vähä kokemusta Kouvolan peleistä, mutta huonokuntoista Kuningas-mallia soittelin harrastuksen alussa enkä oikein pitänyt siitä. Siinä pelissä oli Elomaan jälkeenpäin asentamat koplarit kun ei alkuperäisenä niitä ollut ollenkaan.
#16
Tässä kaksi omaa tekelettä omilla lapsille. Saa soitella vapaasti.


Hienoa olisi kuulla jonkun omakin sovitus näille :)
#17
Nuottiteline / Laulu Dnjeprille
15-06-2015, 07:04:10
LainaaOlli kirjoitti:
Tuolla "metsäkukkaketjussa" tuli puhetta bassosooloista.  Haitarimusiikissahan on yleistä, että lähes jokaisessa kappaleessa bassoilla otetaan tahti tai pari soolona - yleensä esim. valssien loput ovat tavanomaisia.  En malttanut olla aloittamatta uutta keskustelua haitarin basson hyödyntämisestä.  Seuraavassa linkissä on bassoa käytetty mestarillisestihttps://www.youtube.com/watch?v=THy3AVZZ9to


Sattuisko kellään olemaan tähän nuotteja? Kenties harmonikka tai harmoonisovituksella?
#18
Tässä videolla soitetaan ilmeisesti Bugarilla? Soitto on kyllä erittän hyvänkuuloinen ja muistuttaa paljo urkuja. https://www.youtube.com/watch?v=xQhv1j5UZaA

Osaatteko sanoa onko tässä melodiabasso? Välillä kuuluu sellaisia sointuja että en usko oikealla kädellä niitä ottavan.

Jos tässä on standardibasso niin onko diskanttikin "vakio" vai mistä tuollaset urkumaiset äänet tulee?
#19
Olis tuola muutamassa vanhassa pelissä palkeet siinä kunnossa että pitäisi tiiviyttä parannella. Palkeiden nahkainen kulma on kulunut puhki ja vuotaa. Sitä enemmän mitä palje on auki. Ei kaikki mutta muutama per haitari. Mites täälä neuvottaisiin niiden korjaus? Palkeet muuten ovat siinä kunnossa että ei viitsisi paljenauhoja tai edes kulmarautoja irrottaa, mutta taitaa olla välttämätöntä. Onko tähän muuta konstia ku irroittaa paljenauhaa sen verran että saa kulmaraudan irti ja kangasta vähä irrotettua. Sitten uusi nahka vanhan tilalle? Nahka taitaa olla vuohennahkaa ja tilattava ulkomailta?
#20
Historiankirjat / Pitäjien parhaat
06-05-2015, 13:59:54
Tietääkö kukaan tälläisestä kilpailusta kun Pitäjien parhaat? Oma kotikuntani Jalasjärvi on sen voittanut joskus ja tullut ihan televisiostakin. Mutta en tiedä ketään jolla sattuisi se nauhalla olemaan. YLE:kin huhujen mukaan ei ole arkistoinut vielä tuolloin kaikkia nauhoituksiaan. Vuosi on jotain 1963.