18-09-2021, 00:42:58

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Äänikerran muuttaminen eri oktaavialaan

Aloittaja Periskooppi, 23-10-2016, 16:46:07

« edellinen - seuraava »

Periskooppi

Onko kenelläkään kokemusta tai tietoa, saisiko oktaavia korkeamman kielisarjan toimimaan kielipenkissä, joka on suunniteltu oktaavia matalammalle kielisarjalle?

Tarkoituksena olisi asentaa 8-jalkainen äänikerta penkkiin, jossa on aiemmin ollut 16-jalkainen kielisarja. Olisiko syytä etsiä tarkoitusta varten hieman kookkaampi kielisarja (samalla korkeudella soivia kielilaattoja on eri mittaisia niin leveydeltään kuin pituudeltaankin), vai voiko pienemmän asentaa pienellä puupalikalla kieliaukkoa pienentämällä suoraan suuremman paikalle? Onko näin jäljelle jääneellä ylimääräisellä "ilmatilalla" vaikutuksia kielen toimintaan, ja jos on, niin minkälaisia? Sen tiedän, että eri kielisarjat eivät toimi keskenään parhaalla mahdollisella tavalla, eikä asia tulisi kyseeseen ns. konserttiharmonikkojen kohdalla, mutta saisiko tuollaisesta toimivan pelin peruspelimannille.

Itselläni on ollut 4-äk. Ramses, jossa puolet diskanttikielistä oli Hohnerista ja puolet Ramseksen omia. Ne pelittivät hyvin yhteen. Siinä oli kuitenkin sopivan kokoiset kielipenkit kieliin, ja nyt siis kysymys olisi kahdesta muuttujasta: eri kielisarja ja "väärän kokoinen" kielipenkki.

Kysytään samalla tilanne toisinpäin, eli jos haluaisi muuttaa 4-jalkaisen äänikerran 8-jalkaiseksi, löytyykö ulkomitoiltaan (pituudeltaan) riittävän lyhyitä kielisarjoja, joilla tuon muutoksen voisi tehdä vanhaan penkkiin? Ja onnistuuko asia noin ylipäätänsä? ;)

olli

Todella mielenkiintoinen ongelma!  En osaa asiaan ottaa kantaa, mutta odottelen asiantuntijoiden mielipiteitä.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Harrastelija

Mielenkiintoinen "ongelma" minkälaisesta pelistä on kysymys? Voisitko laittaa kuvaa kielipenkistä, minulla on kymmeniä erilaisia kielipenkkejä ja myöskin kielilaattoja yimääräisenä jos löytyisi lähelle samanlainen penkki pienemmillä aukoilla niin ei tarvisisi omaa penkkiä muutella. Mutta periaatteessa lisäämällä puuta kovan ja täyttävän liiman kanssa pitäisi onnistua. Toki täytyy viistää ilma-aukon puolelta, että virtaus säilyy edes jokseenkin hyvänä. Paljonko aukot ovat suurempia kuin nykyiset laatat?
"jos jokin ei ole rikki, täytyy tutkia miksi se toimii"

Periskooppi

Hei!

Kiitos jo tähänastisista viesteistä, ne kertoivatkin jo paljon. Parempi olisi etsiä sopiva kielipenkki, kuin veistellä lisäpuutä vanhaan, koska ilmavirta ei ehkä ohjaudu oikealla tavalla... .

Soitinta ei ole vielä hankittu, ja ajattelin selvittää tämänkin asian etukäteen, jotta itselläni olisi vastaukset omiin kysymyksiini valmiina, jos sopiva peli osuisi kohdalle.

Kiitos, Harrastelija, palaan mielelläni asiaan, jos sopiva, tai siis kielipenkeiltään epäsopiva, soitin löytyy.  ;)