17-10-2021, 17:36:27

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Nahkaliima kokemuksia

Aloittaja Johan, 07-02-2019, 23:53:40

« edellinen - seuraava »

Johan

Onko jollakin kokemusta tästä Titebond nahkaliimasta harmonikan korjauksessa?
Tarkoitus on liimata muutama uusittava diskantin kamman välipala paikoilleen.

https://www.facebook.com/nettiverstas/photos/a.493888220641176/493888260641172/?type=3&theater

Johan

ftamt

Nahkaliimasta ei ole kokemuksia, mutta vanhanajan luuliimalla olen tehnyt lujia liimauksia.
Toivo

Viljo

Olisikohan se ollut niin, että nahkaliima on liitoksena heikompi kuin luuliiman liitos. Eli kun liimaa nahkaa kiinni, niin se saa myös irti kohtuu helposti. En nyt muista tarkkaan, kun tuo yksi pussi luuliimaa on ollut sangen riittoisa paketti. Ei ole ollut tarvetta palata asiaan, kuten sanotaan.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Pepelis

Ymmärränköhän nyt oikein, että tämä liima on keitetty nahkan sideaineista samoin kuin luuliima on keitetty luun sideaineista? Siis ei ole tarkoitettu erityisesti nahan liimaukseen, vaan kummankin käyttöalue olisi samanlainen?

Periskooppi

Minulla on kokemusta Sighbond-liimasta, jonka soitinrakennusopettajani kertoi olevan vastaavaa, kuin Titebond-liima. Jos oikein muistan? Jälkimmäistä käyttävät kitaranrakentajat (?) ja edellistä lennokinrakentajat. Jos oikein muistan näitä 30 vuoden takaisia liimakeskustelujani, niin kumpikaan ei olisi ns. nahkaliima eli nahan sideaineista valmistettu, vaan kyseessä on lujuudeltaan nahkaliiman kaltainen mutta Erikeeperin tapaan käytettävä (helppokäyttöinen - ei vaadi lämmittämistä - kuivuu ja kovettuu nopeahkosti) akustisesti "oikeaoppinen" liima puuta varten. Jos oikein muistan, niin Kouvolan tehtailla vastaavaa tai samaa (?) liimaa otettiin ainakin koekäyttöön bassopää edellä viimeisissä mallleissa.

Nahkaliiman tässä yhteydessä tarkoitan liimaa, jolla viulut jne. kootaan. Perinteisessä nahkaliimassa, luuliimasta en tiedä, on ns. peruutusvaihde, eli sauman saa lämmittämällä uudelleen auki, joten Stradivariukseen voi tehdä "koneremontin" kannen alle viulun puuosissa vahingoittamatta.

Sighbond piti puusaumat erittäin hyvin kiinni toisissaan. Liimasauma on kova, joten se johtaa myös ääntä eikä toimi samalla tavalla "eristeenä" kuin pehmeämpi Erikeeper-tyyppinen liima. Sighbond ei mielestäni tarttunut yhtä hyvin muihin materiaaleihin kuin puuhun, kun taas Erikeeper-tyyppinen liima on enemmän yleiskäyttöinen. Yksikään liimaamani sauma ei ole auennut, joskin kun liima säilyi juoksevaa uudelleenavattavassa pullossa vuosia, niin 20 vuotta seisottuaan vaikutti menettäneensä pitokykyään aika lailla. Mutta liimasaumat siis pysyneet kiinni, vaikka aine vanhenisikin pullossa.

Titebondin sijasta päädyin Sighbondiin, koska sitä oli tuohon aikaan helpommin saatavissa pieniä määriä lennokkiaskarteluliikkeistä, ja siis soitinrakennusopettajani mukaan samaa tai lähes vastaavaa ainetta.

ftamt

Kyllä viulunrakentajatkin käyttävät luuliimaa. Sain pussillisen sitä Vetelistä viulunrakentaja Jussi Laasaselta, joka oli siihen aikaan serkkuni kanssa naimisissa. Luuliima on nahkaliiman tavoin myös irroitettavissa, mutta tosiaan liimasauma on luunkova.
Toivo

Johan

Kiitoksia kommenteista!

Päädyin kyselmään tätä siksi, että tiedän viulunrakentajien käyttävän  myös nahkaliimaa, mutta oletin, että tämä kyselemäni ei ole noissa yhteyksissä käyetty laatu.

Johan