Suomen Harmonikkaliitto

Hagström Granesson vaihto suomi järjestelmälle

Aloittaja oh8jep, 22-04-2020, 07:42:37

« edellinen - seuraava »

oh8jep

Hei taas,

Täytyy kokeneemmilta kysyä onko mitään järkeä alkaa vaihtamaan Granessoa ruotsalaisesta näppäinjärjestyksestä suomalaiseksi?

Se olis varmaan mielenkiintoinen projekti mutta miten se pitäisi tehdä noin pääpiirteittäin , onko mitään vinkkejä asian suhteen kenelläkään täällä?

Terv. Aatos

Periskooppi

#1
Projektin voi tehdä nopeastikin, jolloin laatu ei välttämättä ole ammattilaisen silmin katsottaessa kelvollista, mutta soittamaan sillä pääsee kyllä. Soittimen arvo / käyttöarvo saattaa lisääntyä, mutta ei tällä operaatiolla rikastumaan pääse, koska ko. soitin ei ole kovin kysyttyä/ haluttua tavaraa.

Toinen vaihtoehto on tehdä se perusteellisesti ja hyvin (laattojen järjestyksen vaihtamisen yhteydessä myös vahaus ja kielinahat uusitaan + soitin viritetään. Projekti on työläs, eikä tälläkään operaatiolla rikastumaan pääse, koska ko. soitin ei ole kovin kysyttyä/ haluttua tavaraa, mutta arvo ja käytettävyys lienee kuitenkin hieman korkeammalla tasolla kuin 1. vaihtoehdossa?

Kolmas vaihtoehto, joka saattaa joissakin tapauksissa onnistua, on vaihtaa kielipenkkien järjestystä, MUTTA penkkejä joutuisi joka tapauksessa jatkamaan jommasta kummasta päästä tai lyhentämään niitä?

-------------------------------------------------------------------------

Tässä pikaohjeet (en kanna vastuuta millään muotoa) kolmannelle eli yksinkertaisemmalle vaihtoehdolle eli penkkien järjestyksen vaihtamiselle:


Tarkastele, onko kielipenkkejä 1/rivi (3 perusriviä, jolloin yhdelle diskantin näppäin riville kohdistuisi äänikertamäärästä riippuen 1, 1,5 tai 2 kielipenkkiä) vai meneekö kielipenkkijako toisin. Jos oletettaisiin, että pelissä on 2 äänikertaa, ja kielipenkkijako olisi tuo penkki/rivi, niin kannattaisi ehkä vielä tarkistaa, josko kielipenkkijärjestystä muuttamalla (saatat joutua lyhentämään tai pidentämään jotakin tai kaikkia penkkejä?) tuo järjestelmävaihdos onnistuisi. Se on silloin nopeampaa, yksinkertaisempaa, helpompaa, vaikka yhden äänen menettäisitkin. Jotta kielipenkkivaihdos olisi mahdollinen, niin penkin sivukallistuskulmaa ei saisi olla, eli päästä kielipenkkiä katsottaessa sen (kaikkien) pitäisi näyttää A:lta ei kursivoidulta A:lta. Jos penkki on kallellaan jompaan kumpaan suuntaan unohda tämä. Sama pätee, jos penkeissä olevat ilma-aukot eivät osu ollenkaan välikannessa oleviin aukkoihin penkkijärjestystä muutettaessa. Tämän vaihtoehdon toteuttaminen vaatisi siis 3:n eri ominaisuuden toteutumista haitarissa: penkkirakenne 1/rivi, ilma-aukot tasaisesti ja yhteensopivaksi kaikissa penkeissä ja kannessa, penkeissä ei sivukallistumaa - hyväksyt, että menetät jonkun tai pari soivaa ääntä. Tutki ensin, mikä penkki olisi menossa minkäkin penkin paikalle! Tämä toimii myös ns. venäläisen järjestelmän suomalaistamiselle. Jos sen tekee siististi, kelevannee kenelle tahansa.

------------------------------------------------------------------

Vaihtoehto 1. eli kielten vaihtaminen:


Tutki, mikä kieli (ääni) olisi menossa minkäkin äänen paikalle. Irroita ensin se kieli, jonka paikalle olet toista asentamassa. Aloita matalimmasta äänestä, koska korkeampi (=pienempi laatta) mahtuu aina? suuremman paikalle. Jos olet vähemmän tottunut kurtunrakentaja, etene kieli kerrallaan. Jos pelin matalin ääni olisi esim. H, niin irroita H, etsi sen paikalle tuleva C, kiinnitä C. Etsi irroittamasi  C:n paikalle tuleva C#, irroita ja kiinnitä se. Etene näin kieli kerrallaan. Homma on helpompi tehdä pöydällä kuin kurtun sisällä. Kokeile välillä, että kiinnittämäsi kielet toimivat! Niitä ei tarvitse vielä kiinnittää lopullisesti, eli vahata umpeen, tässä vaiheessa, sillä riittää, että painat ne napakasti kiinni. Huomioi, että tämä on vaihe, jolloin on helpointa uusia vialliset kielinahat. Huomioi, että et väännä laattoja kieroiksi niitä irroittaessasi! Huomioi, että voit irrottaa kaikki kielet kerrallaan, jos luulet ja tiedät onnistuvasi latomaan ne oikeaan järjestykseen. Huomioi, ettet käännää laattaa toisinpäin, jolloin veto ja työntö menisivät sekaisin! Huomioi, että jos soittimesi vahaus on vanha, sen joutunee joka tapauksessa uusimaan kokonaan, koska vanha vaha rapisee kieliä irroittaessa irti, etkä saa jo irrotettua kieltä tarttumaan uuteen paikkaan. Huomioi, että jos kielet on entuudestaan naulattu kiinni, joutunet uusimaan naulauksen mahdollisesti eri paikkaan?, jotta naulaus pitäisi tai vaihtamaan naulauksen ruuveihin, joita on hankalampi ja kalliimpi hankkia - ja kummassakin tapauksessa tulee varautua (varoa)  penkin halkeamiseen! Tarkista lopuksi, että kaikki kielet toimivat yhtä hyvin vetäen ja työntäen + sitten viritä pahasti pieleen menneet kielet.

------------------------------------------------------------------------

Jos sinulla on lisäkysymyksiä, tai et ymmärtänyt edellämainituista vinkeistä mitään, ÄLÄ RYHDY KOKO PUUHAAN !!!

Ammattikorjaajilta olen kuullut, että silloin tällöin heille tuodaan pussillinen irrallaan olevia osia, kun omatoimikorjaaja ei olekaan sitten selviytynyt hommasta. Lopullisesta korjauksesta tullee näin paljon kalliimpi, joten jos et varmasti tiedä, mitä teet, ÄLÄ TEE!

oh8jep

Suurkiitos,

Olipa perusteelliset ohjeet, itse ajattelin että kielilaattoja pitää vaihdella eri paikkoihin
ja sitten vielä nappuloita vaihdella siten että ne värit, vaalea ja musta ovat suomalaisen mukaan.
Onhan siinä sitten lisäksi nuo vahaukset ym. lisähommat.

Tuo on projekti haitari, siistikuntoinen ja toimii,on ns. huollettu haitari ja maksoin siitä 80e ja rahalla ei ole merkitystä tässä projektissa. Ei vain viitsis alkaa harjoitella soittamaan vielä ruotsalaisella järjestelmällä :)

Terv. Aatos

Periskooppi

Todellakin, kielilaattoja pitää siirtää paikasta toiseen, jos tuo mainitsemani penkkien vaihtaminen ei onnistu (todennäköisesti ei onnistu).

Jos haluaa, että näppäimet on suomalaisessa järjestyksessä, nekin pitää irroittaa ja siirtää oikeille paikoilleen. Näppäimien kiinnitystapojakin on useita:

A) liimattu
- irroita niin, että pidät pihdeillä diskanttivarresta kiinni, ettei se väänny. Hio varteen jäävän liimattu osa ja näppäimen pohja - liimaa uudelleen oikeille paikoilleen.

B) ruuvikiinnitys
- ruuvaa auki, ja jos tiukat, niin pidä diskanttivarsista pihdeillä kiinni, etteivät ne väänny. Ruuvaa oikeille paikoille takaisin.

C) hitsattu / juotettu - ei irroitettavissa
- Pura koko diskanttikoneisto ja lado varret takaisin siinä järjestyksessä, että näppäinvärit menee oikein. Joudut jonkun ja pari näppäintä maalaamaan.
TAI
Värjäät eli maalaat kaikki näppäimet oikean värisiksi.


Tässä yhteydessä kannattaa uusia ainakin näppäinalushuovat, kun se olisi nyt helppoa, ja tällainen perusparannustoimenpide parantaisi samalla näppäimistö koituvaa melua.


Kaikenkaikkiaan ideana järjestelmän vaihtaminen kuulostaa paljon helpommalla kuin se, miten työläs projekti se kaikkinensa on. Jos soittimella ei ole kovin paljon arvoa/ käyttöarvoa, kannattaa miettiä, onko homma tuon kaiken vaivan ja rahan (tarvikkeet = vaha, huopa, nahat, ruuvit, naulat maksavat) arvoista. Jos siis sattuisi löytämään Ruotsista esim. puoli-ilmaisen italialaisen harmonikan sikäläisellä järjestelmällä varustettuna, niin saadakseen sen soimaan suomalaisissa näpeissä, pitää joko nähdä paljon vaivaa tai teettää homma ammattilaisella. Veikkaan, ettei työ teetettynä ole alle 1000€:n suuruinen.

Periskooppi

Suomalaisella järjestelmällä olevia kurttuja on Tori.fi-sivustolla melkein aina hintaluokassa 100-200€, tänäänkin, joten halvasta "vääräjärjestelmällisestä" pelistä kannattaa mielummin hankkiutua muuten eroon, kuin lähteä järjestelmää muuttamaan, varsinkin jos ei osaa projektia itse varmuudella viedä kunnialla loppuun.

Harmonikoissa, kuten muissakin asioissa, on usein niin, ettei ilmaiseksi saa mitään, halvalla kun vain heikkolaatuista. Sijoittamalla enemmän soittimensa saa usein paremman soittimen, jolla on mukava soitella ja josta saa luopuessaankin takaisin jotain. Itse suosisin italialaisia harmonikkoja, Kouvolan pelejä ja Hohnereita (länsisaksalaisia). Ranskalaisia laatupelejä ei Härmän markkinoilla juuri liiku, ja nuo muut valmistajamaat eivät juurikaan ole onnistuneet tavallisen Pelimannin käyttöön loihtimaan kestäviä helposti soitettavia hyviä harmonikkoja. Jos harrastuksena on siis enemmänkin soittaminen kuin pennin venyttäminen tai vanhojen romujen ropaaminen siinä toivossa, että tekisi jonkinlaisen superlöydön, niin paree olis kuitenkin marssia luotettavan harmonikkakauppiaan luo, ja ostaa tai vuokrata sieltä omaan käyttötarpeeseen ja omalle kukkarolle sopiva peli.

pianohessu

Tunnen erään vanhemman herrasmiehen jolle ei ole mitenkään hankalaa soittaa ruotsalaisella järjestelmällä suomalaisen lisäksi. Eikö ruotsalainen ole vain "rivillä siirretty"? Tuntematta asiaa sen kummemmin luulisi olevan "helppoakin" soittaa kummalla tahansa. Eri asia on sitten venäläinen järjestelmä. No, kunhan kyselen.

Giulietti

Sisemmät rivithän vastaavat tuossa eurooppalaisessa järjestelmässä, jota myös meillä ruotsalaiseksi kutsutaan, suomalaisen järjestelmän keskimmäisiä päärivejä, joten kyllähän tuolla pystyy helposti soittamaan.

oh8jep

Hei,

Tutkin tilannetta ja luovuin ajatuksesta,kun nappulatkin olivat liimattu kiinni  laitoin vain muutaman venttiilinahan ja aloin testaamaan miten sillä ruottalaisella näppiksellä soitetaan. Ei ollut kummonen homma puolessa tunnissa alkoivat melodiat menemään melko kohdalleen.

Ei tuossa kauan menee kun se menee kohtuu putkeen, en sitten tiedä miten sotkii tuon Zero Setten soittoa joka on suomalaisella järjestelmällä.

En ole kovin hyvä näppylähaitarilla soittamaan, paremmin soitan pianohaitarilla, on vähän enemmän ollut harjoitusta sen kanssa. Onhan tässä aika näin eläkkeellä ja korona aikana, meneepähän aika talteen.

Ei ollut kaksinen sisältä tuo Granesso työn laatu oli mielestäni surkeaa, mutta aivan tiivis peli kuitenkin
mutta pianohaitari joka on Klingenthalin tuotetta on sisältä aivan eri luokkaa ja hinta oli sen 100 euroa kun ostin sen joskus vuosi sitten. Ei voi puhua samana päivänä työn laadusta noiden välillä vaikka saksalaisia haitareita haukutaan.

Jatketaan harjoituksia..

Terv. Aatos

Teme

Lainaus käyttäjältä: oh8jep - 22-04-2020, 09:15:57Ei vain viitsis alkaa harjoitella soittamaan vielä ruotsalaisella järjestelmällä :)
Jos näppäinhaitarilla olet soitellut ja suomalaisella järjestelmällä, niin ruottalainenpa ei poikkea kun siinä että siirryt rivin lähemmäs paljetta. Eli palkeesta lukien neljä ensimmäistä riviä ruottalaisessa on vastaavat kun suomijärjestelmän keskirivit + ala-apurivi. Ruotsalaisessa vaan se suomijärjestelmästä tuttu yläapurivi on siirretty sinne uloimmaksi riviksi.

Eli jos siis ei käytä yläapuriviä soittaessa muutenkaan, on aivan sama soittaako ruotsalaisella vai suomalaisella järjestelmällä.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49