Suomen Harmonikkaliitto

Kysymys haitarin läpivuodosta

Aloittaja oh8jep, 25-07-2020, 08:45:05

« edellinen - seuraava »

oh8jep

Hei taas kaikille asiantuntijoille...

Minulla on tuollainen 4-äk Menghinin casotto haitari tällähetkellä
ja siinä ilmenee pientä läpivuotoa.

Näyttäis että hieman tulee bassopuolelta vuotoa koska kun vetää palkeet auki ja painaa sisäänpäin melko voimakkasti enkä paina mitään nappulaa, jossain bassokoplarin asennossa saattaa kuulua pikku vinkaisu
joka minun käsityksen mukaan johtuisi siitä että paineen vuoksi joku basson läppä joko raottuu hieman tai sitten läpät eivät enään ole niin tiiviit kuin uudessa.

Tarkistin äänipenkit, ne näyttäis olevan ok, samoin kuin bassokoplarien mekaniikan toiminta siten että reikälevyn aukot aukeavat oikein. Myös äänipenkit ovat tiiviisti reikälevyä vasten.

Kielet ja nahat näyttäisivät olevan OK ,myös

Voisko olla niin että nuo liuskat jotka liikkuvat äänipenkeissä olevissa hahloissa kun koplarin asentoja muuttaa ovat ajan kuluessa hieman väljiintyneet ja ilma pääsee jostain raosta karkaamaan.


Nuo vinkumiset eivät kuulu soiton aikana, eikä myökään tunnu että palkeissa olisi ylimääräistä väljyyttä.

Eihän tuo mikään vakava juttu ole, mutta olis hauska tietää mistä tarkalleen ottaen tuo voisi johtua.


Terv. Aatos

Teme

Syitä voi olla useampia, mutta jos joku kieli tai useampi soi itsestään kun antaa painetta, niin jokuhan siellä periksi antaa.

Jos saat selville mikä ääni tai äänet siellä soi, niin helpottaa tutkimista. Ota kielipenkit irti ja katso missä kohdassa soiva kieli/kielet on. Painele kevyesti esim. ruuvimeisselillä venttiililäppiä, eron kyllä tuntee jos joku on herkempi painumaan kuin toiset. Jos joku läppä on väljä, eli painuu/heiluu ilman että meisseliä yhtään painaa, on siinä todennäköinen vuotokohta. Huopa voi tällöin olla niin painunut että venttiili ei enää painu tiiviisti. Tai venttiililäppä voi olla heilahtanut, jos vahaus on kovettunut.

Voit myös kielipenkkien irrallaan ollessa tutkia ne rekisterin vaihtajat. Laita se koplari päälle millä vuotoa ilmenee ja katso kaikki reiät. Jos jossain kohtaa rekisteriliuska ei peitä kokonaan reikää, on syyllinen siinä. Sitten vaan rekisterien hienosäätö niin että reiät peittyvät.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

oh8jep

Kiito vinkeistä Teme,

pitää avata ja tutkia vielä...