Suomen Harmonikkaliitto

Menu

Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Näytä viestit Menu

Aiheet - TLinden

#1
Ajattelin tehdä tähän uuden aiheen. Eli löytyykö lisäkseni muita B-järjestelmän näppäinhaitarilla soittelijoita? Jos löytyy, niin tähän voisi viritellä vähän keskustelua aiheesta.
#2
Löytyisiköhän tähän sovitukseen tai suunnilleen vastaavaan nuotteja keltään?

https://youtu.be/PEIc1lHf6Gc

Voi toki olla ihan yleisesti käytetty sovitus, olen niin vähän päässyt aitojen harmonikkanuottien kanssa olemaan tekemisissä, etten asiasta tiedä.
#3
Toisaalle kirjoitinkin, että menin ostamaan ehkä ylihintaankin pianoliikkeestä itä-saksalaisen Royal standardin pikkuharmonikan. Liekö alunperin lasten malli vai vain kevyeksi ja helposti kuljetettavaksi tehty.

Ongelmana oli, että perusbassoista C ei soinut lähes ollenkaan. Oletin, että todennäköisesti pikkuhomma tuo korjata. Toisin kävi. En ole ikinä aiemmin harmonikkaa purkanut, mutta sen verran tein tutkimustyötä, että sellaiset pyöreäpäiset nupinaulat irti vetämällä pitäisi saada palkeet irroitettua. Nauloissa oli jälkiä, että oli ne oli joskus aiemminkin irroitettu ja todennäköisesti vasaran kanssa naputeltu takaisin paikoilleen. Ne nepä olivat todella kovassa. Sain lopulta kaikki irti ja huomasin niissä olevan jopa ruostetta! Tästä eteenpäin homma ei ollut myöskään helppoa. Palkeet eivät ottaneet irrotakseen....

En tunne lainkaan alan termejä, mutta rakenne tuntuisi olevan sellainen, että itse palkeet on tehty jonkinlaisesta pahvista ja niiden päät on liimattu puisiin kehyksiin, jotka sitten pysyvät paikoillaa noiden sokkina toimivien nupinaulojen avulla. Tiiveyden varmistamiseksi välissä pitäisi olla myös jonkinlainen tiiviste. Soittimen edellisen kerran purkanut oli kuitenkin liimannut nuo palkeiden päissä olevat puukehikot kiinni, joten nupien irroittamisesta ei ollut hyötyä ja soitin purkeni niin, että repesi pahvin ja tuon puukehyksen välisestä liimasaumasta. Tämän jälkeen vielä varmistin kehikon toden totta olevan liimalla kiinni, rikkomatta ei irtoa.

C:n vika johtui siitä, että kieli oli kokonaan irti kielipenkistä, vahaus oli pettänyt ja L:n muotoinen naula, jolla se vahan lisäksi oli penkissä kiinni, oli irronnut. Tämä kyseinen penkki on myös liimalla kiinni paikoilleen (liekö jo tehtaan jäljiltä), viereinen penkki oli irroitettavissa. Jossain muissa kohdissa vahausta oli myös halkeamia, eli vaha lienee vuosien saatossa kovettunut ja vaatisi uusimista. Edellinen remontintekijä on ilmeisesti vaihtanut niitä "nahkalappuja", koska niitä on kahdesta erivärisestä ja eri tavoin martinoidusta nahkasta ja mitoissakin on eroja.

Vire soittimessa on yllättäen ihan ok, ennen tätä purkua palkeet eivät vuotaneet ja tämä oli kevyt soittaa. Keveyden selittää myös se, että tämä on täysin puuta ja vaneria. Tai toki joukossa rautalankoja, mutta venäläisiin haitareihin verrattuna niissä käytetyt alumiiniosat on tässä tehty vanerista. Ja koska äänikertoja on vain kaksi ja bassopuolella yksi, niin kieliä on suhteellisen vähän.

Maksoin tästä todennäköisesti moninkertaisen hinnan oikeaan arvoon verrattuna, kun myyjä ei ymmärtänyt harmonikoista sitäkään vähää mitä minä itse ja oli tästä vaihdossa hyvittänyt asiakkaallekin todennäköisesti aivan liikaa. Ei tätä roskikseen tohdi heittää ja toimiessaan olisi ihan hauska keksintö, sanokoot toiset mitä sanovat. Nyt on vain hyvät neuvot tarpeen eli:

1) Onko minun järkevintä jtkaa tällä "sutta ja sekundaa korjaten" -linjalla ja liimata tuosta revenneestä kohtaa palkeet kiinni, kun olen kieliongelmat saanut korjattua? Vai pitäisikö jotenkin saada se liimattu kehikko-osa irti ja vaikka vaihtaa koko palkeet, jos sattuu jostain sopivat löytymään? Ehjänä tuo ei tule irtoamaan. Vai pitäisikö askarrella uusikehikko?

2) Miten tuon mehiläisvahan kanssa toimitaan? Miten sulatetaan, millainen määrä, miten "levitetään paikalleen"? Käykö ihan tutulta mehiläishoitajalta haettu vaha, vai pitäisikö tähän käyttöön hankkia jotain erikoiskäsiteltyä vahaa?

3) Kun tämä kerran on auki, niin pitäisikö noita nahkalappujakin uusia? Osa niistä repsottaa ikävännäköisesti- ovat siis kiinni, mutta kääntyneet sillä tavalla kieroon (kuva varmaan auttaisi asiaa, en nyt saa liitettyä). Mitä vaatimuksia tuolle nahalle on? Martinoinnista päätellen edellinen korjaaja on käyttänyt ihan jotain huonekalujen verhoilunahkaa.