Suomen Harmonikkaliitto

Nikotiinitöhnä

Aloittaja Armando Bugari, 18-06-2009, 23:37:08

« edellinen - seuraava »

Armando Bugari

Heitän tällaisen kysymyksen tänne vähärivispalstalle - jotta vähän tuhinaa. Toki saattaa koskea isoja laatikkojakin - ennenkuin lähden muutaman päivän vesikkolomalle.

Ostin jokunen aika sitten varahanurikseni (C/G) halvan käytetyn 2 -rivisen. Sisäkalut kun tutkin, niin tahmeata ja pientä karvanukkaa - ilmeisesti nikotiinin liimaamaa kissankarvaa kokohoito? Haju sinnepäin. Intonaatio tuntui korvakuulllolta ihan OK, mutta hitaalta ja potkuttomalta verrattuna paraativehkeeseni.

Mitenköhän tämänkaltainen ongelma setvitään? Viljo ja kumppanit - voiko tehdä mitään? Harjoittuluvehkeenähän tuo käy tietysti -mutta ihan teoriatyyppisesti?

Viljo

Eli haluat


  • kirkkaampaa ääntä,
  • karvat pois sieltä jostain,
  • hajun pois,
  • herkemmät kielet vai
  • näitä kaikkia yhdessä?
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Armando Bugari

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 18-06-2009, 23:45:37
Eli haluat


  • kirkkaampaa ääntä,
  • karvat pois sieltä jostain,
  • hajun pois,
  • herkemmät kielet vai
  • näitä kaikkia yhdessä?

Juu, noita kaikkea yhdessä. Olen hiukan puhdistellut sitä itse ominpäin; mitä nyt autoimurilla, etikkahöyryllä, leivinsoodalla ja hammasharjalla ym. Purkanut vain senverran kuin uskallan - eli nupeilla irtoavat osat + diskantin ja basson grillit. Kieliin, nahkoihin, vahaan, kielilaattoihin ja kielipenkkeihin en tietenkään ole koskenut. Soitin on kyllä vireessä itsensä kanssa, eikä palje vuoda. Näytän sen tällä viikolla kokeneemmalle soittajalle ja tsekataan yhteissoitolla sen saundia verrattuna Bugariini ja hänen Castagnariinsa.

Peli on vanha Sveitsissä valmistettu Hohner Corso. Täytyy sitten päätellä satsaanko siihen rahaa...




Viljo

#3
Nojuu - soundiin en ota sen enempää kantaa, sillä rungon rakenne ja kielien laatu / materiaalit vaikuttavat siihen aika radikaalisti. Yleisesti ottaen kuitenkin pari seikkaa

1) Tupakansavu ei lähde helpolla. Käytännössä se lähtee vain ajan kanssa. Tässäkin kohdassa jos hajuhaitan haluaa minimoida, niin parasta tapa on soittaa ja antaa soittimelle tupakasta raitista ilmaa. Pinttynyt haju lähtee aikanaan, jos on lähteäkseen. Toki, jos venttiilit ja vahat ja huopanahkat vaihtaa, niin osa hajunlähteestä lähtee pois.

2) Jos kielet ovat likaiset, ääni myös tod. näk. tunkkainen. Tuo tupakkaniksaterva on häijyä tavaraa. Kirkkaamman äänen saisi vahat ja venttiilit vaihtamalla. Siinä välissä tietenkin jokainen kieli täytyy putsata. Mitään takeita äänen kirkastumiselle ei kuitenkaan voi antaa. Enhän tiedä edes, että kuinka vanhat vahat tuossa pelissä on. Jos erittäin vanhat, niin uusiksi vaan.

3) Herkkyttä voinee saada kielien intonoimisella. Mikä on sitten toimenpiteen todellinen hyöty verrattuna työmäärään - mene ja tiedä. Monissa vanhoissa soittimissa ei ole nykytavoin taivutettuja kieliä. Helpoin tapa intonoida kieliä on, kun pakka on auki. Onnistuu kuitenkin ilman vahojen poisottamista (työlästä...).

Kattelen, jos tulee jotain uutta mieleen.. ajattelin nyt lähteä rantaan lukemaan kirjaa.

Tuli mieleen ja lisäilin.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Armando Bugari

Tänään aamupaivallä tutkailtiin Corsoa kahdella silmä&korva -parilla, joista puolet oli paljon taitoisempia ja kokeneempia vähärivisten ja varsinkin Hohner -merkkisten suhteen kuin minun.
- Vahvistamaton tarina kertoo, että näitä G/C - viritteisiä tilattiin Suomeen 15-20 vuotta sitten varsin iso erä kertaheitolla "Suomi diskantilla" ja "Suomi-bassoilla". Nyt niitä näyttää lähteneen kiertoon, koska mm. Huuto.netissä ja Muusikoiden.netissä myynnissä - tiedä sitten onko sama haitari.

Tämä ostamani on ihme kyllä ihan toimiva hanuri, 3 -äänikertaisenakin ääntelevänä. Äänihan on raaka, kantaa kauas. Pitsi ei ihan paikallaan, mutta itsensä kanssa vireessä.

Seuraavat puunaukset tein/teimme:
- Palje höyrytettiin kahteen kertaan vuorokauden välein väkiviinaetikalle. Palje oli se suurin hajunlähde. Tuntui auttavan aikamoisesti. Palje pyyhittiin sisältä kevyesti ja varoen n.10% etikkavedellä vain lievästi kostutetulla mikrokuituliinalla. Mitkään liimaukset eivät olleet lauenneet ainakaan 3 tuntia toimenpiteen jälkeen.
- Diskantin maski (ulkoa ja sisältä) hinkattiin ruokasuolaliukseen kostutetulla mikrokuituliinalla. Nyt näyttää melkein uudelta - ei haise.
- Basson maskin sisäpuolen harsokangas (varsinainen hajuhaitta - pientä kissankarvaa täynnä irroitettiin) korvattiin uudella, jota sain palasen kaveriltani. Diskanttipuolella harsoa ei ollutkaan???
- Näppäimet hinkkasin mikrokuituliinalla tipotellulla Accordatan "Keyboard and Casin Cleanerilla". Puhdasta tuli.
- Em. lisäksi olin imuroinut ja hammasharjaa käyttänyt sisäpuuhun, vahingoittamatta "moottoria"
- Hanuri on nyt siedettävän hajuinen ja näköinen.

Käytettyjen autojen jobbari sanoisi nyt että myyntikunnossa! En myy - vastahan ostin - itse haitarin kone toimii myös siten, kuin haluamani "backup" -haitarin kone pitää. Elikkä en satsaa 150 maksaneeseen haitariin senttiäkään enempää - varsinkin kun nämä Corsot ovat rumia kuin mitkä; kahva, maski ja päällyste viestivät vanhalle esteetikolle ihan vääriä asioita.

Muutama mielenkiintoinen aamupäivän tunti kuluikin mukavasti; saipahan tehtyä muutakin kuin työtä. Tuon kanssa on sitten mukava mennä veneeseen tai ulkovessaan. Täytyy joltain kirppikseltä ostaa käytettu, halpa pilottilaukku sille.