Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikan mikityksestä

Aloittaja michel, 01-02-2016, 15:37:29

« edellinen - seuraava »

michel

Morjensta! Onko kokemuksia Mabelin ja musictechin sisäisistä mikrofoneista? Oon tähän asti käyttänyt AKG:n joutsenkaulamikrofonia, mutta kohdallani parempi ratkaisu olisi sisäinen mikrofonijärjestelmä. Limexillä olisi toki hyvät ja laadukkaat mikrofonisysteemit, mutten tarvitse kaikuja enkä midejä.

Tatu Kantomaa

#1
Tämä vastaus tulee varmaan liian myöhään, mutta jos joku muu on miettinyt samaa, niin tuleepahan samalla infoa.

Itse en ole tykännyt sisäisistä mikrofoneista niiden laatikkomaisen soundin takia. Siksipä seuraavanlainen ratkaisu.

MicroVox mikki. Se on tikku, joka kiinnitetään tarranauhalla haitarin kopan päälle. Mikissä on todella luonnollinen soundi. Lähes poikkeuksetta äänimiehen kysymys on oman kokemukseni mukaan ollut tämän tyylinen:" onko se mikki päällä?", kun mitään ei tunnu tapahtuvan soundin luonnollisuudesta johtuen.
* Diskanttiin Microvox M420
* Bassoon M400
* Sitten tarvii virtalähteen Microvox standard PSU.

Koko homma näyttäisi kustantavan Power-sound.fi verkkokaupassa 290€.

Jos joku tuollaisen hankkii, niin kannattaa kiinnittää ne tarrat ensin siihen tikkuun etteivät mene "mikkireikien" päälle ja "painaa" sitten vasta kiinnitys haitariin.

Toinen vinkki... sitä diskantin tikkua ei tarvitse laittaa niin, että piuha lähtee alaspäin, vaan mieluummin ylöspäin ja ohjata sitä kautta virtalähteeseen. Näin se ei pyöri tiellä vaikka soittaisi istuen haitari sylissä.

Ja kolmas vinkki... teattereissa käytetään Gafferiteippiä esim. piuhojen teippaamiseen. Itse teippaan mikin piuhan olkaremmiin kiinni. Gafferiteippi on periaatteessa ilmastointiteipin tapaista, mutta se lähtee monesta materiaalista helposti pois, mutta pitää silti hyvin. Se ei myöskään heijasta valoa niin kuin roudari, jos sellaista ominaisuutta sattuu tarvitsemaan. Ainakin Clas Ohlson on myynyt gafferiteippiä.

mahu

Kuinkahan tällänen mikrofoni sopii noihin vähärivisiin?


Mites CD-levyn tasoinen äänitys? Tai onko parempi vaihtoehto kuin esim. 2kpl isokalvoisia konkkamikkejä?

Viljo

Minun tietämys mikrofoneista on kohtalaisen rajattu, kun en niitä työssäni asenna. Tiedän kuitenkin, että mitä enemmän mikrofoneja haitariin laitetaan, niin lopputulos ei aina ole paras. Jos on vaikka kolme mikrofonia verrattuna viiteen mikrofoniin diskantissa, niin ongelmaksi saattaa tulla ääniaaltojen vaiheiden kääntyminen. Tämä tarkoittaa siis sitä, että äänen edetessä kopassa, se päätyy joka tapauksessa kaikkiin siellä oleviin mikrofoneihin hieman eri aikaisesti - ja pahimmillaan äänestä osa mikrofoneista ottaa äänen vastaan juuri vääränvaiheisesti. Tämän takia ensimmäisen mikrofoniin saatu ääni "pienenee" PA:n toisessa päässä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Tatu Kantomaa

En osaa sanoa vähärivisistä. Nelljän mikrofonin "tikku" on noin 30cm pitkä, Microvoxilta löytyy myös 3 mikin tikku, joka on vähän lyhyempi, mutta näyttää olevan vähän paksumpi kun siinä on paristot sisällä. Voi olla vähän hölmö pienessä soittimessa.  ::)

Äänitykseen en käyttäisi mitään näistä sisäisistä tai soittimessa kiinni olevista mikeistä, jos tarkoituksena on hakea luonnollista korkeatasoista soittimen soundia. Jos ääni prosessoidaan tai ajetaan efektien (esim. chorus tai raju EQ  jne.)kautta niin saattaisi toimia, mutta en äkkiseltään keksi miksi niin kannattaisi studiossa tehdä. Soittimessa kiinni oleva mikki saattaa ottaa myös haitarin mekaanisia ääniä mukaan, mitkä eivät kuulu niin selvästi tai häiritsevästi kun äänitetään ulkoisilla mikeillä vähän kauempaa. Laadukkaasti tavara sisään, niin siitä saa laadukkaan lopputuloksen CD-formaattiin konvertoitaessa.

Jos on tarkoitus äänittää soolo-haitaria, niin mikkejä voi olla enemmänkin kuin kaksi. Esim. stereopari ja sen lisäksi eri mikit diskantille ja bassolle. Bassolla toimii täytteenä hienosti myös vähemmän käytetyt nauhamikit. Siis vain täytteenä.  :)

Viljon mainitsemat vaihevirheet voidaan äänityksissä korjata, live-hommissa se on vaikeampaa.
Noissa "tikuissa" en ole ikinä törmännyt vaiheongelmiin, siinä on siis neljä mikkiä. Ja jos haitarin sisälle asennetaan mikit, niin siinäkin tapauksessa niitä pitänee olla ainakin kolme.