17-10-2021, 05:21:20

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

vesterisen fantasia

Aloittaja penav, 31-07-2021, 16:30:51

« edellinen - seuraava »

penav

Laittaiskohan viljo jossain vaiheessa lisää kuvia vilin fantasiasta ja pieni ääninäyte kiitos on hieno juttu että vilin soittimet entisöidään

Viljo

Voin, jos muistan. Soittimen pitäisi valmistua elokuun loppuun mennessä. Joudun tässä tekemään muita töitä välillä. Maanantaina taas töihin loman jälkeen.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Noniin. Fantasia on valmis. Kuvia tulisi sangen paljon, joten jos nyt muutaman valitun kuvan laitan. Lähtötilanteena siis se, että soittimessa on vaihdettu näppäimet pyöreiksi ja diskantissa on suomalainen näppäinjärjestelmä. Vilihän käytti B-järjestelmää eli nk. venäläistä. Soittimessa oli tökerösti laitettu mikrofonit kuten kuvasta Et voi nähdä liitteitä tällä alueella. näkee. Levyä vanhojen reikien päälle ja din-liitännän osalta hajotettu koko ääniaukon kaari. Rajua jälkeä. Tuon levyn alta löytyi seitsemän reikää, joten oletan, että alkuperäisien mikrofonien lisäksi soittimessa on ollut kahdet mikrofonit, eli kolmet kaiken kaikkiaan.

Tein nuo diskantin näppäimet ihan levystä leikkaamalla. Siinä onkin vähän hommaa, kun yli 100 kpl pitää tehdä samanlaisia.

Luonnollisesti soitin putsattiin ja kiillotettiin. Joitain vanhoja korjausia jää näkyviin, kuten tuo diskantin alakulman selluloidikorjaus oli tehty ennen minua.

Valmiista harmonikasta löytyy kuva galleriasta https://vapaalehdykka.net/harmonikkagalleria/fantasia-11/

Tässä työssä käytettiin paljon aikaa yksityiskohtiin ja viimeistelyyn. Paljon enemmän kuin yleensä. Ulkoasun lisäksi kielipenkeistä vaihdettiin vahat ja soitin viritettiin. En nyt tähän videota laita äänestä. Nykyinen omistaja saa sen tehdä, jos haluaa. Mutta kyllä se on ihan kuvauksien mukaisesti vähän tunkkainen soundi.

Jos tulee kysyttävää, niin vastailen kyllä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

pianohessu

Näppäimien askartelu on mielestäni hyvin onnistunut. Siihen kun ei olisi moni edes ryhtynyt.

penav

Erittäin hienoa työtä onko salaisuus kuka on omistaja

Viljo

Tuskin omistaja suuri salaisuus ole, mutta ei ole minun asiani sanoa kenen soitin on kyseessä. Soittaja saa itse kyllä tuoda asian esiin, jos haluaa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

ftamt

Näihin historiallisesti arvokkaisiin soittimiin kannattaa suhtautua pieteetillä ja tehdä entisöinti ja korjaustyö huolellisesti. Onittelut Viljolle työvoitosta! Harva näihin Suomen maassa pystyy ja uskaltaa ryhtyä. Kunnon palkoille tässä ei pääse, mutta mielihyvä onnistuneesta työstä palkitsee.
Toivo