Suomen Harmonikkaliitto

Kielipenkin ilmakanavan vaikutus kielen sointiin / syttymiseen

Aloittaja Periskooppi, 30-11-2022, 13:52:59

« edellinen - seuraava »

Periskooppi

Jo ihan tavallisessa harmonikassa on usein ainakin kahdenlaisia kielipenkkejä:

välikanteen (tai kielipenkin pohjaan) kohtisuorassa olevia asetelmia, joissa kielen ja kannen välinen kulma on likipitäen 90°. Näitä penkkejä tai asetelmia näkyy usein mm. bassopuolella korkeimmissakin äänissä sekä diskanttipuolella tavallisten kielipenkkien ne matalimmat kielet, jotka eivät mahdu kallistumaan. Diskantin korkeimpiin kieliin siis osuisi kieltä liikuttava ilmapatsas suoremmassa kulmassa kuin matalimpiin kieliin, jollei ilmakanavan pohjaa olisi muotoiltu paremmin ilmaa ohjaavaksi. Edullisemmissa harmonikoissa tätä kielen vastakkaista seinämää ei usein ole muotoiltu ollenkaan, vaan ilmakanava on vain aika pelkistetty suorakaiteen muotoinen tila, mutta kalleimmissa harmonikoissa ilmakanavaa on muotoiltu monin tavoin: mm. vetopalkeen käyttämällä kielelle on joskus kaiverrettu ihan oma ura, jottei kieli soidessaan osuisi penkkiin, ja vielä penkin takaseinää eli kielen vastakkaista seinämää on saatettu muotoilla siten, että ääni toisaalta kulkeutuisi avattua reittiä pitkin hyvin ulos ilma-aukosta, ja toisaalta ilma pääsisi virtaamaan hyvin sisään ja kohdistaisi ilmapaineen kielen kärjessä suotuisaan paikkaan kielen syttymisen nopeuttamiseksi.

Omien havaintojen perusteella ne kielet, jotka ovat kielipenkin pohjaa kohden suorassa kulmassa sellaisessa ilmakanavassa, jota ei ole muotoiltu (mm. Bandoneonin bassopuolen penkit), soivat pehmeämmin ja syttyvät huonommin / hitaammin. Ja vastaavasti: ne kielet, jotka ovat esim. vaakatasossa olevassa kielipenkissä (esim. Bandoneonin korkea ääni kerta) tai muuten siten muotoillussa kielipenkissä, jossa ilma johdetaan hyvin kielien kärkiin, soivat herkemmin ja terävämmin.

Löytyykö tästä takaseinän muotoilusta ja sen vaikutuksesta mitään infoa netistä tai kirjallisuutta?

Kielipenkkitieteilijöille kysymys: mikä liitteenä olevan kuvan takaseinämalleista (A,B,C) mahdollistaa kielen syttymisen mahdollisimman herkästi ja nopeasti?
Mitkä ovat muuttujat ja niiden vaikutukset?

Viljo

Ehkä netistä löytyy huonosti dataa suoraan tähän sovellukseen. Mutta jos kieltä ei oteta huomioon, vaan vain kielipenkin muotoilu, kirkkaimmat äänet saadaan, kun ilmakanavat kapenee kärkeä kohden ja muotoilussa ei ole suoria leikkuita missään. Ilmakanavan tilavuus on suoraan verrannollinen kielen vasteeseen, kunnes ilmakanava menee liian pieneksi joka tällöin kuristaa äänestä tumman kirkkaan sijaan. KP:n ilmakanavan muotoilu vaikuttaa myös ääniaallot etenemiseen, ei vain ilmavirtaan. Ääniaalto leviää kielen kärjestä joka suuntaan välittänättä ilmavirran suunnasta tai määrästä. Äänen kirkkaudesta vastataan ilmakanavan aukeamalla ja välipohjan reiän koolla.

Kuvista mikään ei ole optimi, mutta jos on pakko valita, ottaisin B:n.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Periskooppi

👍
Voisitko piirtää optimin? Tai edes sinnepäin

Viljo

En tällä kertaa optimia kerro julkisesti, kun kyseessä on omien kielipenkkien tuotekehityksestä kyse. Pahoittelut.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!