02-08-2021, 00:34:58

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Munniharppukurssi

Aloittaja Viljo, 15-08-2010, 22:50:27

« edellinen - seuraava »

Viljo

Tällaisen viestin sain. Jos kiinnostaa munniharput, niin mars mars Tampereelle.

-------

Munniharppukurssi 24-25.11.2010 Uulutalolla Tampereella


Munniharppu eli turpajurra eli märistysrauta on raudasta taottu noin kymmensenttinen peli. Itsessään se ei juuri ääntä päästä, mutta asetettaessa hampaita vasten suun toimiessa kaikukoppana jo vain ääni vahvistuu. Kieli soi bordunassa ja suun muodoilla säädellään yläsävelet. Suomen vanhimmat löydökset näistä peleistä ovat keskiajalta, jolloin rautakausi oli valloillaan.

Soittimella on helppo päästä soiton alkuun ja ääni on vouaava ja hypnoottinenkin.

Kurssilla tutustutaan tarkemmin soittotekniikkaan ja etsitään yhdessä yläsävelasteikon säveliä ja melodioita. Opettajana toimii Tapani Varis.

Kurssi sopii aloittelijoillekin, kaikki rohkeasti mukaan. Omaa soitinta ei tarvita, sellaisen saa lainattua Uululta tai ostettua omaksi. Tarpeen vaatiessa ryhmä jaetaan kahteen osaan.


Ajankohta: 26.-27.11.2010 klo 10-16

Paikka: Uulutalo, Pispalan valtatie 26 A 1, Tampere

Hinta: 50e/hlö  tai 150e Metsän ääni -munniharpun kanssa


Ilmoittautumiset: juhana[ät]uulu.fi, 0500 863 922/Juhana Nyrhinen


http://www.myspace.com/tapanivaris

http://etno.net/soitin/munniharppu

http://www.kansanmusiikki.fi/musiikin-muisti/munniharppu

http://www.uulu.fi

http://www.myspace.com/metsanaaniTapani Varis

Vuonna 1996 Sibelius Akatemiasta valmistunut Tapani Varis on soittanut kansanmusiikkia vuodesta 1985. Vuosien aikana on syntynyt kymmeniä levytyksiä eri kokoonpanoissa, mutta tässä yhteydessä erityismaininnan ansaitsee vuonna 1996 julkaistu levy Munniharppuuna, joka on tähän päivään saakka täysin ainutlaatuinen levytys Suomessa. Eikä mies ole rajoittunut pelkkään kansanmusiikkiin. Varis on tehnyt myös teatterimusiikkia, elokuvamusiikkia, tanssisäestyksiä, soittanut modernia ja vanhaa jazzia sekä vieraillut rock ja triphop yhtyeissä sekä kotimaassa että ulkomailla.
Nykyisiä kokoonpanoja ovat Astro Can Caravan, ACO (USA/DK/FIN), Harald Haugaard&Helene Blum with Nordic Wave(SWE/DK/FIN), Erik Hokkanen & Lumisudet (USA/FIN), Helsinki Mandoliners ja Hukletus.

Multi-instrumentalistin käteen käyvät yhtä hyvin kontra ja sähköbasso, saksofonit, klarinetti, kitara, soivat kulhot kuin kotimaiset etnopuhaltimet: munniharppu, pitkähuilu, liru ja mänkeri.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!