Suomen Harmonikkaliitto

Kielilaattojen vahaus kun laattojen väliin ei jää rakoa

Aloittaja mahu, 21-03-2024, 10:17:00

« edellinen - seuraava »

mahu

Tutkiskelin tässä taannoin ongelmaa jossa haitarin äänessä soi vaimeasti toinen ääni. Syyksy selvisi että kielilaattojen välissä ei ole riittävää rakoa ja vaha ei ollut juokseentunut raon pohjalle ja estäen ilman vuotamisen laatan alta viereisen laatan alle.

Mietin miten nämä ahtaat kielilaatat "oikeasti" vahataan estäen tämä ongelma?

Katselin Viljon videota vahauksesta ja mielestäni pelkästään päältä vahaamalla ei vahaa saa raon pohjalle kiinnittäen kielilaatat puuhun ja näin estää vuodon. Laatat on näin oikeastaan kiinni penkissä vain päistä? Oli myös toinen tapa levittää vaha aina yksi laatta kerrallaan.

Viljo

Jos ei ole riittävästi tilaa kiinnityksille, niin itse pitäisin sitä vähän niinku suunnitteluvirheenä. Tarkoituksenahan siinä on saada soittimen kokoa pienemmäksi. Jos ei vahaa saa laitettua päältä, niin sitten pitää yksi kerrallaan laittaa kiinni. Ei tämäkään mikään ongelmaton tapa ole, sillä tällä tekniikalla jää vahaa helposti kielilaatan alle.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

mahu

Ehkä jos on todella pieni kärki niin pystyy vahaa painamaan raon pohjalle. Omassa kolvissa on joku 0.8mm reikä, mutta kärki ei ole kovin terävä. Videosta ei ihan näe millainen kärki sulla tuossa on.

Viljo

Oli vahauskolvi minkälainen tahansa, ei sillä saa vahaa kapeisiin väleihin ollenkaan. Pitää käyttää vahaveistä. Ja siinäkin tapauksessa tulee vastaan vahan pintajännitys, joka käytännössä estää vahan menemisen näihin tosi pieniin väleihin.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!