Suomen Harmonikkaliitto

Paul Norrback

Aloittaja olli, 23-03-2016, 15:38:50

« edellinen - seuraava »

olli

Luin juuri kirjan "Paul Norrback - Harmonikan Segovia", Matti A. Pohjola, Librum Helsinki 1980.  Kiitokset "pietrodeirolle" ;)  Päällimmäinen mielikuva kirjasta oli "juosten k...." toimittajan 100-sivuinen opus.  Faktat kerrottiin kuitenkin riittävästi.  Ilmeisimmin Norrback eli "väärään aikaan".  Harmonikkaa ei arvostettu klassisen musiikin soittimeksi (lisäksi oli vielä suomalaisten aliarvostama pianopeli).  Sitä klassista musiikkiahan Paul soitti ja sävelsi.  Kansa muistaa hänet kuitenkin vain siitä nuorukaisena säveltämästään kappaleesta "Varisevat lehdet".  Amerikkalainen "manageri" rahasti jne.  Näin lienee käynyt myös Onni Laihaselle ja Toivo Manniselle amerikanreissuillaan?

Nämä mestarit ansaitsevat syvällisemmän tutkimuksen ja historiankirjat, kuten on jo tehty Vili Vesterisestä.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

maestro

Onhan Norrback mestari säveltänyt hyviä tangoja:Onnen päivät,kuiskauksia,kevätunelmia,valoisat päivät ym.. Samboja... muutama polkka ja valssi varisevien lehtien lisäksi...
"kouvolanpeli" Cassotto 50,"kultahäkki"maestro-58,roland fr-3sw

pietrodeiro

Niin, hyvän ja sujuvasti luettavan kirjan kirjoittaminen ei ole mikään ihan helppo juttu, olkoon sitten kyseessä romaani, muistelmateos tai tietokirja. Vaikka aihe olisikin mielenkiintoinen ja asiat selvillä, niin moni juttu voi pilata lopputuloksen. Samoin käy usein myös opinnäytetöissä tai sitten niistä muokatuissa "kansanversioissa".

Kyllä Norrbackilta löytyy iso kasa erilaisia teoksia ja osa taitaa olla vieläkin julkaisematta. Ohessa kuvasetti noista "tunnetuimmista" sävellyksistä minkä löysin pikaselailulla.

waltsu

Aika suppeahan tuo kirja kieltämättä on. Antaa se kuitenkin yhden kuvauksen taiteilijaelämästä, joka hänen kohdallaan oli monilta osin vaikeaa ja sairauksien täyttämää. Valitettavasti hänkin on saamassa laajempaa arvostusta vasta nyt, yli 20 vuotta kuolemansa jälkeen.
Tuo Norrbackilla ollut kaupallisen ajattelutavan vierastaminen ja itsensä kehumisen/korostamisen vastenmielisyys on ollut monien muidenkin taiteilijoiden menestymisen esteenä.

olli

Lainaus käyttäjältä: maestro - 23-03-2016, 22:02:15
Onhan Norrback mestari säveltänyt hyviä tangoja:Onnen päivät,kuiskauksia,kevätunelmia,valoisat päivät ym.. Samboja... muutama polkka ja valssi varisevien lehtien lisäksi...
Totta on tuokin.  Kirjasen perusteella hän oli kuitenkin enemmän mieltynyt klassiseen musiikkiin ja sen säveltämiseen sekä esittämiseen.  Mm. hänen sanomakseen mainitaan kirjassa nuo suomalaiset konserttikiertueet.  Aluksi sai soittaa mieltymystensä mukaisen konsertin, mutta lopuksi oli soitettava kansanomaiset tanssit :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Tetopa

Sinänsä hauska, sain saman kirjan Suomessa käydessäni käsiini myös pääsiäisen aikoihin ja luonnostelin vähän sen pohjalta lisätekstiä Wikipediaan, jossa yritän tuota (toki vähän suppeahkoa) juttua saada nostettua ns. "hyväksi artikkeliksi". (https://fi.wikipedia.org/wiki/Paul_Norrback) - Onkohan missään julkaistu Norrbackin kokonaista discografiaa? (Esim. listaa Amerikoissa äänitetyistä levyistä?) -> jota voisi käyttää lisätiedon lähteenä...

pietrodeiro

Niin, kyllä noista Paul Norrbackan Amerikan vaiheista on ilmestynyt myös toinen "elämänkerta" (noin 450 sivua), joka pohjana ovat hänen rapakon takaa kirjoittamat kirjeensä. Laitetaanpas tähän vaikka aiheeseen liittyvä kysymys, miltä vuodelta oheinen valokuva on?

olli

Kuvaa en tunnista.  Kiinnostaa tuo kirja, mistähän senkin löytäisi? ;)
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

pietrodeiro


Kyseisen kirjan painosmäärä taisi jäädä pieneksi, joten saattaa olla vaikeampi tapaus.

Tetopa

Ahaa! Taitaa olla kyseessä Lauri Järvisen: Soitin ja voitin: Paul Norrback ja hänen maailmansa, Late-Media (ilmeisesti omakust.), vuodelta 2004, ISBN: 9519797874 --- olisipa mainio saada tuo käsiin.

Giulietti

Suomen harmonikkainstituutti myy tuota Lauri Järvisen kirjaa Paul Norrbackista, hintaa 42€ joten ei kun tilaukseen.