Suomen Harmonikkaliitto

Pitäjien parhaat

Aloittaja mahu, 06-05-2015, 13:59:54

« edellinen - seuraava »

mahu

Tietääkö kukaan tälläisestä kilpailusta kun Pitäjien parhaat? Oma kotikuntani Jalasjärvi on sen voittanut joskus ja tullut ihan televisiostakin. Mutta en tiedä ketään jolla sattuisi se nauhalla olemaan. YLE:kin huhujen mukaan ei ole arkistoinut vielä tuolloin kaikkia nauhoituksiaan. Vuosi on jotain 1963.

ftamt

Käsitykseni mukaan YLE ei vielä tuohon aikaan nauhoittanut kaikkia lähetyksiään, koska kuvanauhat
olivat  erittäin kalliita. Todennäköisempää on, että sitä ei ole nauhoitettu tai elokuvattu filmille. Joitakin TV-ohjelmia tehtiin alkuvuosina myös filmille.
Toivo

mahu

TV:stä se on kuitenkin aikoinaan tullu. Liekö silloin kotitalouksissa ollut nauhoituslaitteita?

poikkikulma

Minäkin aloin miettimään noita pelimannimestaruuskilpailuja, en kyllä muista sellaisia pidetyn mutta oliko Kaustisella Festivaalien alkuaikoina muistaakseni vuodesta 1967 alkaen jonkunlaisia kilpailujakin minulla on sellainen muistikuva että sielä jotain kilpailujakin pidettiin varma en ole kyllä , arvonimiä sielä ainakin myönnettiin mestaripelimanneille musiikkiahan sielä siihen aikaan soitettiin kaikenlaisilla soittimilla , kaksirivisten soittajat ovat parhaiten jääneet mieleen Teppo Välimäkikin on ollut Kaustisella mukana ihan alusta saakka ja Tepon isäkin Jalasjärven pelimannit ovat jääneet mieleen hyvin myös eteläpohjanmaalaisia oli paljon muitakin tosi hyviä soittajia , olin silloin vielä sen verran nuori ettei kaikki ole mieleeni jääneet parhaiten muistan Haitarien soittajat . Olisi noista mukava tietää enemmänkin taitavia soittajia kun oli mahdottoman paljon joita kuunneltiin mielellään ja musiikissa oli tempoa  :)Ja onhan niitä vieläkin nykyaikanakin soitetaan vielä paljon kaksirivisillä . Kuuntelen niitä usein tuolta juutuupista hienoa musiikkia ja mukavaa kuunneltavaa  :)
Mauno  :)

waltsu

Pitäjien parhaat, oli telkussa 1962-63 pyörinyt musiikki ja kulttuuriohjelma. Siinä laulajat, viulistit, runonlausujat, tanhuajat, kamman, sahan, hanurin ym. soittajat kilpailivat sekasarjoissa keskenään.  Hanurinsoittajia ko. ohjelmassa en muista muuta kuin tanhujensäestäjinä, paitsi yhden. Kolmeäänikert. La melodiosa paianohanurilla, (kultahäkki 7/3 rek.) nuorisoittaja esitti Oliivien kukkiessa ja nätisti soittikin. Ei jäänyt valitettavasti nimi mieleen, (nyt olisi kiva tietää kuka) mutta esitys muuten jäi, varmaan siksikin, että meillä oli kotona juuri samanlainen melodiosa. Ei ollut tuolloin tallentimia laajemmin käytössä, nyt on tyydyttävä pelkkiin muistikuviin.

ftamt

Myös Kauko Käyhköllä oli aiheeseen liittyviä TV-ohjelmia Suvisattumia ja Syyssattumia 1960-luvun
alussa. Ohjelmassa esiintyi Dallapé, Kipparikvartetti, tunnettuja helsinkiläisiä muusikoita, laulajia ja näyttelijöitä. Ohjelmissa esiiintyi myös eri puolilta Suomea olevia pelimanneja, laulajia, yhtyeitä, kuoroja. Joskus näitä ohjelmia tehtiin myös maakunnissa, joista ohjelmat lähtivät suorina maailmalle.
Ei tuohon aikaan kellään yksityisellä ollut kuvanauhureita, sillä niiden hinta lähenteli silloista vanhaa
miljoonaa. Niitä valmistettiin pienessä mittakaavassa TV-yhtiöille, joten hinta pysyi korkeana. Tuon
ajan lähetykset eivät näkyneet joka paikkaan ja kuvan laatu saattoi olla melkoista lumisadetta, joten
lähettimien katvealueilla nauhoittamisesta ei olisi muutenkaan tullut mitään. Silloin oli vain kaksi TV-
kanavaa ja ohjelmat erittäin hyviä, joita vieläkin kaiholla muistellaan. Nyt on paljon kanavia, mutta
hyviä musiikki- ja viihdeohjelmia liian vähän. Ohjelman teko uutisia, ajankohtaisohjelmia ja puheoh-
jelmia lukuunottamatta ei ole enää TV-yhtiöiden omissa käsissä, vaan ne ostetaan eri tuotantoyhtiöiltä. Laatuun ei haluta panostaa. Käyhkönkään ohjelmista ei ole juuri mitään tallella, mutta on sentään hänen pitämänsä leikekirjat, joten ihan muistikuviin ei tarvitse tyytyä. Niissä on jonkin verran valokuvia ja lehtileikkeitä eri TV-ohjelmista. Sain kopioida ne muutama vuosi sitten.
Tässä kuva Takapajulan Tii-Vii-Töllötin ohjelman lähetyksestä 4.2.1963.
Toivo 

pianohessu

Muistaakseni meidän nykyaikaisten ja muotitietoisten piitlespoikien mielestä Pitäjien parhaat oli juuri sitä tuohivirsu-talkkuna-tanhu -ohjelmaa jolle naurettiin. Vanhempi väki piti koska näki helposti oman maan sisältä muutakin kuin oman kylän väkeä. Taisi olla merkittävä ohjelma koska muistan ainakin nämä kaksi mielipidettä. Tylsistä TV -ohjelmista ei kiistellä.

Näin ensimmäisen "videonauhurin" keväällä 1973. Musitikuvia sen verran että laite oli ehkä viitisentoista senttiä korkea mutta muita mittoja en osaa oikein arvioida. Muistaakseni se oli jossakin kirjahyllyn lovessa kuten siihen aikaan TV:kin. Hintaa oli ollut seitsemisentuhatta.

Kahdeksankymmenluvulla alkoivat nauhoituslaitteet yleistyä.

Kuten tuossa aiemmin mainitaan olivat ohjelmat erittäin hyviä. Ne olivat ohjelmia, eivät ns. viihdettä jota silloin taidettiin kutsua ajanvietteeksi.