Vapaalehdykkä

Mekaniikkahuone => Harmonikkapöytä => Aiheen aloitti: olli - 11-09-2012, 21:09:35

Otsikko: Cassotto
Kirjoitti: olli - 11-09-2012, 21:09:35
Kuka ja milloin keksi harmonikkaan Cassotton eli "kammion"?  Kouvolan historiikissa on sivulla 36 Kultahäkin esittely.  Se oli ensimmäinen kouvolalainen cassottopeli.  Sitä valmistettiin vuosina 1959-1965.  Mutta mistä se cassotto on alkuaan peräisin?  Tällainen kysymys heräsi kerhossamme tämänpäiväisen treenin aikana.  Joku arveli, että olisi jopa Harmonikka Oy:n keksintö.  Minä epäilen :D
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: maestro - 11-09-2012, 22:06:13
Muistelen jollai leirillä tai jossain,jonkun opettajan sanovan samaa....  Kouvolan keksintö.. Korjatkaa jos tiedätte.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: squeeze - 11-09-2012, 22:30:01
Taitaa alkuperäinen keksintö olla kotosin tuolta itä naapurista. En tiedä onko faktaa.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Viljo - 11-09-2012, 22:35:55
En tiedä missä ensimmäiset cassotot ovat tehtyjä, mutta vanhin näkemäni cassotto on 1800-luvun loppupuolelta olevassa venäläisessä pelissä. Jos ajatellaan sitten 5-rivisiä, niin tässä on vanhin tuntemani nyky-cassotto 1910-luvulta.

http://www.vapaalehdykka.net/index.php?spgmGal=Viisiriviset_harmonikat/Iorio%20Accordion%20Co.&spgmPic=0&spgmFilters=&k=galleria&sivu=spgm#pic
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: ftamt - 12-09-2012, 08:17:46
Myös Dallapé teki varhaisessa vaiheessa puukuorisen Casoton. Erkki Ala-Könni näytti sitä minulle vuonna 1982 Hyvinkään harmonikkaviikolla, jossa oli meidän muutamien harrasta-
jien vanhoja pelejä näytteillä. En tiedä missä Ala-Könnin kokoelma tällä hetkellä on, mutta
siellä tuo mainitsemani vanha Dallapé on.
Toivo
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Hannu S - 12-09-2012, 11:32:19
Tuo Viljon osoittama soitin ja Toivon kommentti ovat erinomaisia todisteita siitä, miten vanha keksintö harmonikan äänikammio on. Harmonikan kehityksessä näyttää usein olevan niin, että halutaan antaa kunnia jostain innovaatiosta paikallisesti. Mm. Marion Jacobson (musiikin tohtori New Yorkin yliopistosta) nimeää Casotton keksijäksi yhdysvaltalaisen Vincent Cirellin sinänsä varsin ansiokkaassa teoksessaan " A Cultural History of the Accordion in America". Tämäkään ei voi pitää paikkansa ihan jo pelkästään tuohon Viljon esittämään vedoten, vaikka Cirelli lieneekin kehittänyt sen ensimmäisenä amerikkalaisiin soittimiin.

Äänikammion nimi "Cassotto" viittaa italialaiseen alkuperään. Kun 1800-luvun jälkipuoliskon / 1900 alkupuoliskon aikaan soitinten kehittäjät ja valmistajat olivat keskenään sukulaisia, naivat ristiin, toisten ideoiden kopiointi oli tavanomaista, keksijä ja ensimmäinen valmistaja saattoivat olla erihenkilöt, jenkeistäkin italialaiset maahanmuuttajat joutuivat jo pelkästään maahanmuuttolupien vuoksi parinvuoden välein palamaan italiaan puoleksi vuodeksi, niin tuskin koskaan selviää äänikammion alkuperäistä keksijää.

Yleisesti esitetään, että Cassotto on italiaa ja tarkoittaa äänikammiota. Onko asia näin vai onko kyse ammattislangista tai murresanasta? Itse en löydä mistään virallista italiankielistä käännöstä sanalle Cassotto muuta kuin vartiokoppi tai katettu suoja, mikä on kaukana äänikammiosta. Sen sijaan lähempänä tarkoitusta kait lienee sana Cassetta, millä tarkoitetaan erityyppisiä laatikoita. Cassotto on kylläkin yleinen italianen sukunimi ja Italiassa on myös Cassotto nimisiä paikkoja, joten saattaisiko itse sana Cassotto viitata keksijäänsä?

TV, Hannu S.

Plus pisteet Jacobsonille annettakoon siitä, että hän on teoksessaan huomioinut Viola Turpeisen saavutukset sivulla 116!
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: htoyryla - 12-09-2012, 12:04:22
Semmoinen huomio että italiankielinen nimi ei välttämättä merkitse sitä että keksintö olisi alunperin italialainen, vaan ehkäpä vain sitä että kun italialaisilla haitareilla on niin merkittävä asema, niin heidän lanseeraamansa termit myös leviävät yleiseen käyttöön.

Tuosta "cassotto"-sanasta oli muuten oma keskustelunsa taannoin:
http://www.vapaalehdykka.net/forum/index.php/topic,622.0.html
(http://www.vapaalehdykka.net/forum/index.php/topic,622.0.html)

Oma huomioni siinä oli että italian pääte -etto on eri asia kuin -otto. Ilmeisesti kuitenkin cassa tarkoittaa (isohkoa?) laatikkoa, jolloin cassotto voisi olla jonkinlainen "laatikkonen". Kun semmoista sanaa ei tunnu olevan muuten käytössä tässä merkityksessä, olettaisin että joku on vääntänyt tämmöisen, italiankielen kannalta mahdollisen johdoksen, nimeksi haitareissaan olevalle ratkaisulle. Ihan niinkuin suomessa ei sanota "laatikkonen" mutta semmoinen johdos on mahdollinen.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Hannu S - 12-09-2012, 13:24:16
Tuossa on ajatusta. Vaikkei tässä nyt ollutkaan keskustelun aiheena sana Cassotto vaan sen keksijä, niin ihmetyttää kuinka alan ammattilaiset selittävät sanan "Cassotto" olevan italian kieltä ja tarjoittavan englanniksi "tone chamber", äänikammio tai sitten "box", laatikko. Kun äänikammio lienee ollut käytössä joissakin instrumenteissa jo ennen eaa. tai eKr., muissa soittimissa ei käytetä Casotto sanaa eikä virallinen italiankieli vieläkään tunne Cassotto sanaa äänikammiona, niin alan ammattilaisten selitys ontuu.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: htoyryla - 12-09-2012, 13:57:04
Lainaus käyttäjältä: C Griff - 12-09-2012, 13:24:16
Tuossa on ajatusta. Vaikkei tässä nyt ollutkaan keskustelun aiheena sana Cassotto vaan sen keksijä, niin ihmetyttää kuinka alan ammattilaiset selittävät sanan "Cassotto" olevan italian kieltä ja tarjoittavan englanniksi "tone chamber", äänikammio tai sitten "box", laatikko. Kun äänikammio lienee ollut käytössä joissakin instrumenteissa jo ennen eaa. tai eKr., muissa soittimissa ei käytetä Casotto sanaa eikä virallinen italiankieli vieläkään tunne Cassotto sanaa äänikammiona, niin alan ammattilaisten selitys ontuu.

Joo, en minäkään usko että cassotto olisi italian sana mille hyvänsä kaikukopalle. Minä luulisin, em. lähteitä näkemättä, että haitarialan kirjallisuudessa vain halutaan antaa sanalle cassotto selitys eikä niinkään sen etymologia. Että kun valmistajat (?) ovat alkaneet kutsua tietynlaista koppaa sanalla cassotto, niin nyt se sitten tarkoittaa sitä. Mutta kun en ole heitä lukenut, niin en tiedä.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: olli - 12-09-2012, 14:32:50
Kiitän mielenkiintoisista tiedoista. ;) Kerron kerhon porukoille ens viikolla.  Voitanee siis todeta, ettei Cassotto ole kouvolalainen keksintö, vaan alkuperä onkin 1900-luvun alkupuolelta (ellei sitten vanhempikin).  Tämä riittää meidän kerholemme! ;D
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Hannu S - 12-09-2012, 15:36:07
No nyt jäi sitten tästä Casotto keskustelusta pyörimään päähän millaisia Casotto ratkaisuja kaikkiaan onkaan. Normaalisti, kun ostaa 4 äk Cassotton, niin lienee itsestään selvää, että clarinetti 8' ja Basso 16' äänet on Cassotto kammiossa, mutta onko aina näin? Miksihän minulla pöyrii ajatus, että olisi sellaisiakin, missä Clarinetin sijaan olisi piccolo 4' Casotto kammiossa? Entä sitten 2 äk ja 3 äk Casotot? Entäs 5 äk Casotto, siinä kait Casotto kammiossa on samat kuin 4 äk:ssakin? En muista missään esitteissä asiaa kerrotun. Taitaahan venäläisillä olla jopa 6 äk Casottoja. Eipä ole tullut asiaa tarkemmin tutkittua. Jos ja kun teistä jotkut tietävät, niin kertokaa, ettei tarvitse lähteä tutkimusmatkalle.  ???
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: ftamt - 12-09-2012, 20:30:21
Olen nähnyt myös 1920-luvun lopulla tehdyn valkoisen  saksalaisen HB-harmonikan, jossa oli casottokammio, mutta yllätys, yllätys se olikin rakennettu matalimpien bassokielien päälle. Diskantti oli normaali, kuten muissakin tasaäänisissä tuon ajan soittimissa. Taitaa alkuperä jäädä arvoitukseksi, mutta vanha keksintö casottokamio joka tapauksessa on.
Toivo
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Viljo - 13-09-2012, 08:32:25
Silloin kun olin Italiassa harmonikkatehtailla töissä, niin kysyin asiaa. Vastaus oli, että cassotto on äänikuilu, -kammio ja casotto on järjestelmällinen kaaos. Tällainen on esimerkiksi täpötäysi jääkaappi.

Varsinaisen sanan historiaa en tunne, mutta voi hyvin olla, että kyse on sanasta, mikä on yleistynyt käyttöön. Onhan accordion-sanakin patentoitu ja lähtenyt lopulta leviämään yleiseksi sanaksi. Tai jos vaikka vaihdan kaikki vapaalehdykän harmonikka-sanat ja sen synonyymit sanaksi hanuri, niin 10 vuoden kuluttua ihmiset puhuvat käytännössä hanurista.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: htoyryla - 13-09-2012, 12:37:54
Telefunken pani tuotenimeksi "magnetofon" ja siitä tuli monella kielellä yleisnimi (kela)nauhurille.  Tuo tietysti rakentuu magneettia ja ääntä tarkoittavista sanoista. Ei tämmöisellä termillä tarvitse olla aikaisempaa taustaa valmiina sanana. Joku luo termin ja jos sattuu niin, se tarttuu käyttöön. Uskoisin että ratkaiseva vaikutus on siinä vaiheessa kun värkki tai ratkaisu leviää laajalti markkinoille. Silloin siitä halutaan puhua ja käyttöön napataan se termi joka on tarjolla.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: kallek - 23-09-2012, 21:06:19
Suomen harmonikkamuseosta (Sysmä) löyty 4äk cassotto jossa kaikki penkit ovat cassottoja. Käykääpä kattomassa, jos ette vielä ole käyneet.Muistakaa varata aikaa. Siellä ei niin vaan "piipahdeta". Omistajalla riittää juttua useaksi tunniksi.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Giulietti - 02-02-2015, 15:42:46
En tiedä onko tuotannossa tällä hetkellä, mutta kyllä ainakin Bugarilla oli vielä joitakin vuosia sitten joissakin malleissa myös bassopuolella tuo cassotto-mutka. Ainakin joissain Jazz-malleissa. Varmasti muillakin valmistajilla löytyy.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Johan - 02-02-2015, 16:06:11
Minulla on jossakin kopio patentista joka on myönetty USA:ssa jonkinlaisesta casotto ratkaisusta ja se tasi olla vuodeltta 1913. Sitä etsiskelessäni löysin kyllä Iorion hieman erikoisemman casottosoittimen pianokoskettiimistolla vuodelta 1930.
Voisi olla meilenkiintoitoinen kokemus päästä käpälöimään ja hakemaan soittotumaa tuollaisen kanssa.

Johan
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: olli - 02-02-2015, 19:01:28
Aloitin uuden keskustelun bassopuolen cassotosta ;)
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: usko - 22-08-2016, 07:30:56
Tunnistatteko cassoton äänestä, näkemättä soitinta ja tietämättä minkä merkkinen se on ja mitkä äänikerrat siinä on päällä? Minä en.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: Teme - 22-08-2016, 09:21:16
En minä ainakaan. Casoton äänen (yleensä) tunnistaa, mutta sen tarkemmin en pysty analysoimaan mikä soitin on kyseessä.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: usko - 22-08-2016, 10:07:45
Sori, kirjoitin vähän epäselvästi, tarkoitin sitä että erotatteko onko äänessä cassotto vai ei-cassotto, kun suljetaan merkki yms pois.

Tässä topikissa puhutaan cassottosta, mutta olisihan mielenkiintoista kuulla tunnistatteko yleensä merkin sokkona? Mä en tunnista yhtäkään, mutta on toki oma mielipide milloin kuulostaa hyvältä tai ei. Ollin Titanosta tykkään, ja Giuliettin vähän sordiino ääni tuntuu hyvältä.

Ja musette on aina musette, siihen ei kukaan pysty väittämään vastaan.

Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: olli - 22-08-2016, 11:31:53
Lainaus käyttäjältä: usko - 22-08-2016, 10:07:45
Ollin Titanosta tykkään, ja Giuliettin vähän sordiino ääni tuntuu hyvältä.
Ja musette on aina musette, siihen ei kukaan pysty väittämään vastaan.
Titano Fire on 3-äänikertainen suora (ei cassotto).  Hienot valssiäänethän siinä on.
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: usko - 29-09-2016, 13:48:32
Sain juuri Giuliettin virityshuollosta. On se hieno soundi ja helppo soittaa nyt. Ja nimenomaan tuo komposiittirunkoinen, eipi faneerit rämise.
Työn teki Voitto Nieminen Jyväskylässä, voin suositella. Ei ollut puhetta millaisen virityksen haluan, mutta siitä tuli justiin sellainen kuin toivoin salaa päiväunissa. Muutenkin asiallinen tuo Nieminen, mutta koiran vois laittaa laulutunneille.  :P
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: ftamt - 29-09-2016, 14:07:57
Kävin Voiton kanssa monet viritys- ja korjauskurssit. Voitto antautui rohkeasti alalle, mutta minä jatkoin tutussa ja turvallisessa  päivätyössä. Hienoa, että peli tuli hyvään soittokuntoon.
Toivo
Otsikko: Vs: Cassotto
Kirjoitti: usko - 29-09-2016, 14:34:18
Sain kuulla että Tornator jo romutettu on... Ittelläki meni yli viiskymppiseksi oravanpyörää polkiessa, ennen kuin älysin hypätä pois. Nyt on vielä vuosi putkea jälellä, ja sitte kiikkutuoli ja haitari.  :)