02-08-2021, 01:32:47

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Neuvostoihme

Aloittaja Vasenniplaaja, 22-03-2009, 17:27:35

« edellinen - seuraava »

Vasenniplaaja

Tervehdys!

Ostinpa sokkona kummallisen neuvostoliittolaisen kaksirivisen lasten haitarin, pianosormiolla. Liekö aivan lelu kyseessä, sitä en tiedä. Joka tapauksessa ihan jonkinlaisessa kvinttiympyrässä etenevät bassonäppäimet tuossa on, ja ääntäkin niistä lähtee.
Varsinaisen mysteerin tuossa muodostaakin ilmanäppäimen puuttuminen. Mitään painamatta kurttu päästää siis C-G-kvintin. Olisiko kotikonstein mahdollista askarrellapaskarrella vehkeeseen jonkinlainen ilmanäppäimen virkaa toimittava systeemi? Mitään menetettävää ei ole, peli on halpa.

Viljo

Nyt olisi kiva nähdä kuva - millainen on kaksirivinen pianokoskettimistolla?  :D

Itselleni ei tule nyt ihan heti mieleen, miten kotikonstein voi tehdä ilmaläpän. Tarvitset metallia nk. T-varren, jousen, vähän puuta läpäksi, nahkaa tai nahkaa + huopaa läpän alle ja itse näppäimen / puuvivun, jotta näppäimen käyttäminen olisi mahdollista. Tämän lisäksi tarvitset saranalistan T-varren kiinnittämistä varten sekä pari ruuvia. Tälläisella osakokoonpanolla nuo ilmanäppäimet pääsääntöisesti tehdään.

Yksi vaihtoehto olisi tehdä vähän vastaava ilmaläppä kuin cajun-harmonikoissa. Tarviset tällaiseen nahkaa, vähän puuta, vahvan jousen, metallitankoa ja näppäimen. Ilmanäppäin tulisi tällä kokoonpanolla esimerkiksi rungon sisäpuolelle, jolloin näppäinvarsi kiinnityy läppän keskelle. Oikeastaan läppään kiinnitettäisiin metallitangon pala, johon kiinnitetään tiukka kierrejousi, jonka vapaaseen päätyyn tulisi sitten se varsinainen näppäinvarsi näppäimineen.

Mutta miksi tehdä venäläiseen ilmanäppäin? Nyt peli on ainakin tiiviimpi kuin ilmaläpän kanssa. Jos soitin on samanääninen, niin mahtaako tällaisessa tarvita edes ilmaläppää soiton aikana?

Mitään painamatta soittimesta vingahtaa c ja g-äänet? Jossain jumittaa tai ei ole kohdallaan, koska läppä ei pysäytä ilmavirtaa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!