Suomen Harmonikkaliitto

Myynti-ilmoituskeskustelu

Aloittaja olli, 25-08-2014, 19:58:57

« edellinen - seuraava »

mahu


Hannu S

No hyvä etten tarjonnut liikaa.  ;) En viitsi yksittäisen myynti-ilmoituksen hintapyyntiä kommentoida. Kallein todellinen hintapyynti, mitä vastaani on tullut on 40 000 €.

olli

Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Teme

Eiköhän tossa ole kyse kuukkelin tai jonkun muun vastaavan kääntäjän käännöskukkasesta  :D
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

Hannu S

On hieman ongelmallista, kun harmonikan äänikerroille ei ole saatu aikaan kansainvälistä standardia niiden merkitsemiseksi tai ilmaisemiseksi. Tuossa ilmoituksessa puhutaan 4-jalkaisesta musettesoittimesta, mikä voi hieman herättää hämmästyttä näin suomalaisena. Kait tuossa on haluttu lyhyesti kertoa, että soittimessa on yksi 16-jalkainen äänikerta, kaksi 8-jalkaista äänikertaa ja yksi 4-jalkainen äänikerta. Joissain maissa ymmärretään museteksi myös, kun käytetään piccolo äänikertaa eli 4-jalkaista äänikertaa + kaksi 8 jalkaista äänikertaa. "Aidossa" musetteharmonikassahan on LMMM äänikerrat, eli yksi 16-jalkainen ja kolme 8-jalkaista äänikertaa. Tuo ilmoituksen sisältö on yksi tapa kertoa mitä myy, eikä yhtään sen enempää väärä tai oikeampi kuin mikään muukaan ilmaisu.

ftamt

Vanhoissa Fazerin Musiikkikaupan 1920-luvun myyntikuvastoissa "puhutaan" 2-, 3- ja 4- kuoroisista
harmonikoista, mikä tarkoittaa äänikertojen määrää. Suomenkieli muuttuu kaiken aikaa. Vanhoja nimityksiä jää pois ja uusia tulee tilalle, kun joku keksii mielestään paremman ilmaisun. Vesterisen
ja Godzinskyn harmonikkakoulussa puhutaan kielipuista, ei -penkeistä. Vähän hassulta kuulostaa tuo nykyinen kielipenkki kuulostaakin, koska se ei millään tavoin muistuta penkkiä, tuolia ja rahia. Ennen pidettiin monenlaisia yleisökilpailuja uuden paremman nimen etsimiseksi johonkin asiaan. Harvoin ne johtivat nimen muutoksiin. Useimmiten nimet tulevat jostakin puskaradiosta. Ennen Ikaalisten harmonikanrakennuskursseja puhuttiin harmonikan häkeistä ja nykyään enimmäkseen maskeista. Muistan tämän hyvin 30 vuoden takaa, kun kävin siellä ensimmäisiä kesäkursseja. Elämme muutosten aikaa.
Toivo

mahu

#166
Samuel Elomaa mainitsee tilauskirjoissaan "urkuääninen harmoikka" jos soittimessa on yksi 4 jalkainen, kaksi 8 jalkaista ja yksi 16 jalkainen äänikerta.

Nimitys jalkahan tulee äänen fysiikasta liittyen aallonpituuksiin. Lähemmin tunnettu urkujen pillien pituuksissa.

Hannu S

Ai jaa. Minulla oli käsitys, että jalka tulee urkujen maailmasta ja urkupillin pituudesta. Uskoisin edelleen niin, koska ymmärrykseni mukaan urkuja on ollut paljon aiemmin kuin ääniaallon amplitudeja on mittailtu. Eli urkupilli pituudeltaan 8 jalkaa soi siinä oktavissa kuin nuotit on kiroitettu. 16 jalkaa pitkä urkupilli soi oktaavia matalammalta kuin nuottiin on kirjoitettu. Vastaavasti 4 jalkaa pitkä pilli soi oktaavia korkeammealta. Mutta enpä tuota tiedä mikä tulee mistäkin.

mahu

#168
Voi olla että urkupillien pituudet on "löydetty" ensin ja myöhemmin ymmärretty äänen fysikaaliset ominaisuudet. C äänen aamlonpituus määritteled kyseisen äänikerran jalkaluvun. En muista kaavaa miten se laskettii.

huru.ukko

Nyt minä näytän oman tyhmyyteni, En ymmärrä oikein musiikinteorioista mitään, Mutta olen itsekseni pähkäillyt noista jaloista, On 16 jalkaisia ja 8 jalkaisia kielipenkkejä /äänikertoja, esim. 16 jalkaisessa kielipenkissä on usempia oktaaveja, Ja niinollen myös samoja ääniä kuin 8 jalkaisessa kielipenkissä,
eli, jos 16 jalkaisessa penkissä ja 8 jalkaisessa penkissä on sama ääni/ sama korkeus, onko 16 tai 8 jalkainen ??  Siis voiko yksittäistä kieltä määritellä minkä jalkainen,, ?? Nää menee meikäläiseltä vähän yli hilseen :O)

mahu

Yksittäistä kieltä ei voi jalkaistaa. Yleisesti se on kai soittimen keskimmäisen C-äänen äänikerran aallonpituudesta johdettu mitta. Siksi 8, 4 ja 16 jalkaisista kielipenkeistä löytyy samoja ääniä, johtuen harmonikan laajasta oktaavimäärästä. Jokaisella kielellä on kuitenki oma aallonpituutensa joista voi tuon mitan laskea, mutta näyttäisi tämä C olevan vakiintunut.

Hannu S

En oikein ymmärrä tuota käsitystä, että jalka olisi jostain c-äänen aallonpituudesta johdettu mitta. Jalka sinänsä mittana on niin vanha, ettei edes aallonpituuksista ole silloin ollut mitään tietoa. Meidän ymmärtämämme jalkamitta on lähtöisin Roomasta, joka taasen on peräisin Kreikasta, joka on edelleen lähtöisin Egyptistä jne. Jo ammoisina aikoina lähes 1000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua kuningas Salomon Temppeliä rakennettaessa Jarusalemiin Jalkamitta oli jo tunnettu ja käytössä.
Tietty yleinen viritystaso on vain yhteinen sopimus - taitaa olla ajalta Talvisota, kun sovittiin jotain että a:n viritystaso olisi jotain 440 Hertsiä ja tulleneko siitä, että Markon mainitsema yksiviivainen c on sitten jotain n. 260 Hertsiä. Jo satoja vuosia aiemmin viritystaso on siitä poikennut aikaan ja paikkaan sopivammaksi sekä säveltäjän mieltymysten mukaan ja uskon, ettei se tule oleva pysyvä, vaan tulee muuttumaan musiikin ja instrumenttien muuttuessa ajan oloon. No onhan jalankin pituus eri maissa ja kulttuureissa eri.

mahu

#172
Onko uruissa 8 jalkainen pilli tasan 8 jalkaa? Epäilen että se on vain suuntaa-antava mitta ilmaisemaan äänikerran c äänen pillin pituuden. Kyllä pillin pituus määräytyy nimenomaan aallonpituuden ja äänennopeuden mukaan. Pillin rakenne määrää myös sen monenko-osaisen aallonpituuden se ääniaallosta heijastaa.

Vapaalehdykän teoriasivulta löytyikin Viljon vastaus aiheeseen:
"
Harmonikan äänikertojen nimikkeet tulevat uruista, joissa äänikerrat ilmoitetaan jaloissa. Merkinnän perustana on äänikerta, joka kuullaan soitettuna samalta äänenkorkeudelta kuin mihin se on nuotistossa kirjoitettu. Mittailmaisu "kahdeksanjalkainen" tulee kyseisen äänikerran pisimmän pillin (todella suuren oktaavin c = n. 65 Hz) suurpiirteisestä pituudesta jaloissa ilmoitettuna. Kahdeksan jalkaa on noin 2,4 metriä. Uruissa käytössä olevat perusäänikerrat ovat jaloissa ilmoitettuna: 64', 32', 16', 8', 4', 2', 1', ja 1/2'. Todellinen 64-jalkainen äänikerta on erittäin harvinainen ja yleensä tätä äänikertaa imitoidaan erilaisilla pilleillä ja niiden yhdistelmillä."

Esim. Tällä sivustolla http://www.rwgiangiulio.com/math/pipelength.htm
olevan ohjeen mukaan voi laskea 8 jalkaisen c äänen taajuudesta aallonpituuden . 13543 / 65Hz = 208 tuumaa eli noin 510 cm. Pillin pituus on näin puolet aallonpituudesta eli 255cm eli noin 8,36 jalkaa.

Hannu S

Niin, siis historiallisesti Herz eli 1800 luvun loppupuolella ja urkupillejä on valmistettu jo satoja vuosia aiemmin. On siis historiallisesti väärin sanoa, että jalkamitta tulisi jonkun sävelen Herziluvusta. Tieteen kehittyessä on vain kyetty parempiin mittauksiin ja tarkennuksiin ja otettu käyttöön uudenlaiset tarkemmat määritteet jo käytössä olevalle mittayksikölle. 8-jalkainen pilli on ollut olemassa ennen kuin olemme tienneet mitään herzeistä. Samoin kuin nykyisin tiedämme cesuim atomin värähtelyt ja sitä kautta on voitu tarkentaa ja standardisoida ajan määrettä, niin aikaa on mitattu puukepeillä on yli 3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

mahu

Lainaus käyttäjältä: Hannu S - 10-03-2016, 10:54:33
8-jalkainen pilli on ollut olemassa ennen kuin olemme tienneet mitään herzeistä.


Joo, näin se varmasti on, vaikkakin en tiedä onko tuolloin jalka-nimitystä niistä käytetty. Jos urut keksittäisiin tällä vuosituhannella, tuskin tuota jalka-yksikköä enää käytettäisiin kuvaamaan pillin pituutta. Olisko kenties vain vanha jäänne ajalta jolloin on pitänyt erotella äänikerrat toisistaan.

mahu

Lainaus käyttäjältä: Hannu S - 10-03-2016, 10:54:33
On siis historiallisesti väärin sanoa, että jalkamitta tulisi jonkun sävelen Herziluvusta.


Joo ei kai tätä kukaan näin ole väittänytkään. Jalkamittahan on alunperin tullut yksinkertaisesti jalan pituudesta. Sitä on sitten hyödynnetty esim. ilmaisemaan urkupillin pituus. Tätä kautta esim. harmonikoissa ja uruissa esiintyy äänikerroille merkinnät esim. 4', 8' ja 16', ja sitä voidaan soveltaa mihin tahansa soittimeen. Jo tuhansia vuosia sitten urkupillien pituudet ei ehkä osattu laskea, mutta ne on osattu määritellä oikean pituisiksi. Myöhemmin sitten on löydetty teoria miksi piduutet ovat mitä ovat.

olli

Lainaus käyttäjältä: olli - 08-03-2016, 13:08:11
Mikä on nelijalkainen peli? :D
http://www.keltainenporssi.fi/search/search.mec?pob_post_id=76974415&pob_action=show_post
Mielenkiintoinen keskustelu "jaloista" ;)  Eiköhän tyydytä tähän nykyiseen terminologiaan ilman lisäfilosofointia menneiltä ajoilta :P
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Hannu S

#177
No joo, vaikka kyllä nuo vanhat mitat joskus tuntuu ihan sopivilta. Ajattelin juuri järjestellä hankasellisen irtonuotteja, mutta täytynee kait oikein todeta ja mitata. Ajattelin järjestellä (mittasin) 9,85 mm:n paksuisen nipun irtonuotteja.

Kyllä minusta nuo vanhat poronkusemat, peninkulmat, virstat, syli, kyynärät, korttelit, vaaksat, kynnet - mitä niitä nyt onkaan - ovat ihan riittävän käyviä käytännön mittoja nykypäivänäkin monessa kohtaa.

Nykyäänhän pitää ranteessa olla joku ihmeen mustalaatikko, joka kertoo montako askelmaa olet päivän mittaan ottanut, GPS laskee montako metriä olet kävellyt ja illalla voit sykemittarista tulostella päivät pulssisaldot ja energian kulutuksesi - tieteellisen tarkasti. Itse en oikein ole noihin innostunut, riittää, kun illalla tuntuu kropassa onko sitä tullut jotain tehtyä tai sitten ei.

Itse olen huomannut noita metsänraivaustöitä tehdessäni, että nykyihmisille on sellainenkin käsite kuin manttaali usein täysin tuntematon käsite.

Teme

http://www.tori.fi/etela-pohjanmaa/Hanuri_25525455.htm?ca=18&w=3

On kyllä välillä hauskoja nuo haitareitten nimet miten ne muuttuu käyttäjien kielessä, tämä on mun mielestä yksi hauskimmista muunnoksista...Lanelo diosa  :D

Ei taida myyjä tässäkään tapauksessa ihan tietää mitä myy kun tekstin mukaan myy neliäänikertaista, koplareissa kun ei näy kun 4'+8'. Vai onko vaan myyntikikka  :o

Tulee mieleen eräs tarina ulkomaalaisten pitämästä kebab-pizzeriasta jonka pihassa oli mainos että kaikki kebabit 5e. Kaveri meni mainoksen houkuttelemana syömään ja tilasi tiskiltä kebabin. Myyjä otti tilauksen vastaan ja sanoi hinnaksi 7,5e. Kun ostaja sanoi että ulkonahan oli mainos että kaikki kebabit 5e, niin myyjä tähän huonolla suomenkielellä että: "Muta sehan olla vain mainos."
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Lasse Pihlajamaa Notes cassotto, Accordiola Camerano mussette, Kukkolan peli 50-luvulta, Sv Kujanen 50-luvulta, Joles Pelle Star -49

ftamt

Koplareista päätelle melutoosa on 3-äänikertainen.
Toivo