17-10-2021, 04:43:22

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Firotti soi itsekseen

Aloittaja massamaahinen, 08-02-2018, 00:13:20

« edellinen - seuraava »

massamaahinen

Ostaa pläjäytin kirppikseltä viallisen Firotti Accordo -merkkisen vermeen. Juu, tykkään haasteista ja olen kuulemma hieman erikoinen. Pianokoskettimet ja 80 bassoa. Kohtuu siistin näköinen, laukku paljon nähnyt joten voi olla ikääkin. Kaikenlaista pientä, kuten koskettimien jumittumista löytyy mutta suurin ihmettelyni on se, että se soi diskanttipuolelta vaikkei paina koskettimia. Kaikki läpät ovat kiinni. Mistä alan etsiä vikaa ja alanko purkaa alkutekijöihin? Ja jos, niin onko jossain hieman ohjetta vai opettaako työ tekijäänsä? On paljon kokemusta mekaniikasta muttei tällaisista soittimista.
Äidin mukaan J Alfred Tannerin Jannen hanuripolkka olisi tehty hänen isästään. Olivat samalla rakennuksella töissä. Tanner rakennusmestari ja Janne kirvesmies.

massamaahinen

Tuossa pari kuvaa sisältä. Lähtikin helposti auki. Kieliä on kovasti viilailtu vireeseen. Ihan kotikutoisen näköinen vehje sisältä mutta aika paljon työtä on varmaan tehty tuonkin eteen.
Äidin mukaan J Alfred Tannerin Jannen hanuripolkka olisi tehty hänen isästään. Olivat samalla rakennuksella töissä. Tanner rakennusmestari ja Janne kirvesmies.

Teme

08-02-2018, 01:44:18 #2 Viimeisin muokkaus: 08-02-2018, 01:48:21 käyttäjältä Teme
Joku diskanttiläppähän siellä sitten varmaan jää joko vähän kantamaan, on vääntynyt sivuun tai ei vaan ole tiivis. Esim. läpän välipohjaa vasten oleva nahka voi olla kovettunut ja falskaa.

Ota häkki irti ja kuuntele minkä läpän tai minkä läppien kohdalta ääni tulee. Voit sen jälkeen painaa kyseistä läppää alaspäin ja kokeilla muuttuuko tilanne. Jos ei löydy noin, avaa haitari, ota diskantin kielipenkit irti, paina master koplari päälle (jos soittimessa on koplareita), laita kirkas lamppu haitarin sisään ja diskanttikoppa takaisin paikalleen. Sammuta huoneesta valot. Liikuta paljetta molempiin suuntiin, vuotavan läpän tai läppien alta pitäisi näkyä valoa. Jos löydät vuotavan läpän, tutki jääkö sen vipu kantamaan vai onko vaan vääntynyt. Voit varovasti vääntää vipua niin että läppä on tiiviisti välipohjaa vasten. Jos läppien nahat ovat niin kovat että vuotaa sen takia, pitää nahat vaihtaa. Josko näillä pääsisit alkuun.
Weltmeister Supita, Paolo Soprani Professional Cassotto, Kouvolan Hopeahäkki casotto -79, Kouvolan 25 maestro -57, Joles Pelle Star -49

massamaahinen

Kiitos neuvoista. Vaikka näyttikin tiiviiltä niin useat läpät olivat aivan hivenen raollaan. Lisäksi koskettimet ovat aivan erikoisen tuntuiset; toiset toimivat normaalisti mutta jotkut jäävät jumiin ja toiset eivät painu alas kuin muutaman millin. No, syykin sitten selvisi kun irrotin rekisterimekanismin. Koskettimiston "kiinnityspuu" (mikä lie oikea nimitys?) on taipunut aivan luokille ja koneisto estää keskellä olevien liikkumista. Lisäksi monet vivut ovat hyvin kankeita. Joku diplomihanurikotikorjaaja on jotain joskus mennä vuosina yrittänyt korjata lisäämällä kuulakärkikynän jousia ja muutaman hieman lujemmankin ilmeisesti saadakseen koneiston nopeammaksi tai korjatakseen vuotavaa läppää.

Nyt kokeilin painaa keskikohtaa alas päin ja kaikki tuntui palautuvan liki normaaliksi. Ajattelinkin asentaa jonkin painamaan keskikohtaa alas ja sitten jätän tämän virittelyn. Ei kannattane sen suurempaa remonttia alkaa työstää.

Äidin mukaan J Alfred Tannerin Jannen hanuripolkka olisi tehty hänen isästään. Olivat samalla rakennuksella töissä. Tanner rakennusmestari ja Janne kirvesmies.

Johan

26-02-2018, 23:26:27 #4 Viimeisin muokkaus: 27-02-2018, 18:17:02 käyttäjältä Johan
Näyttää siltä, että Firotissa on myös pölyä melkolailla sisällä, se kanattaa sieltä siivota pois koska se tuolla läppien, kieliventiilien ja kielinen raoissa on haitaksi.
Nuo jouset ovat kosketuksen kannalta pelkästäään haitaksi, ja siksi soitin on tuon koskettimiston vääntyneen "kampapuun" osalta korjattava jos sillä aikoo soitaa jotenkin asiallisesti.

Koskettimiston toimintaan vaikuttaa varmasti vääntyneen kampapuun lisäksi myös se, että vanhat läppänahat ja huovat on jätetty ilmeisesti paikoilleen, kun uusia nahkoja lisäsätty. Näin kosketiimiston ja vipujen liikerata on jäänyt vähäiseksi ja koskettimet pohjaavat jo ennenkuin läpät ehtivät edes kunnolla avautua.

Syy ongelmiin saattaa olla että soitin on säilytetty kosteassa tilassa, tai sinnne on kaatunut pelimannin kuppi. Kampapuun liimaus on pettänyt ja se on irti kahvasta. Kampapuu on turvotessaan päässyt vääntymään ja kosketinten liike on myös vaikeututnut puuosien turpoamisen johdosta.
Irroita kosketiimet, vetämällä akseli ulos alapäästä, sen pää on sillä ilmeisesti pienen suojuksen alla piilossa, ja kiinnitä kampapuu uudelleen.
Läpät kannattaa samalla irroittaa vivuista ja vaihtaa niihin asialliset nahat. Ennen kokoamista tarkista, että koskettimet liikkuvat vapasti kampapuussa ja koskettimen alla olevat jouset ovat kunnossa.
Kosketinten paikoilleen asettaminen aloitetaan kahvavan alapäästä samalla akselia paikoileen työntäten koketin kerallaan. Ilmeisesti valkoiset ja mustat koskettimet on laakeroitu samalle akselille.
Läppien kiinnitys vipuhin tehdään joko vahalla tai liimalla ja viimeistellään noilla teipinpaloilla.
Työ vaatii kärsivällisyyttä, mutta näin menetellen saat koskettiimiston toimintakuntoon ja läpät tiiviiksi.
Toimenpiteen aikana kanattaa selvittää itselleen ennen kokoonpanoa miten koskettimiston mekaniikka toimii. 
Kysele jos jokin asia mietityttää ja onnea kunnostukseen!

Johan