17-09-2021, 00:40:20

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Pienen 4-rivisen rakennusprojekti - tekniset kysymykset

Aloittaja risto, 24-04-2010, 15:05:32

« edellinen - seuraava »

risto

Teen tästä oman topikin ja toivoisin, että tähän vastattaisiin vain teknisiin kysymyksiin, ei siis muita kommentteja please. Tämä syystä, että kysymykset katoavat useiden keskustelupostien sekaan. Tuossa vanhassa topikissa voi sitten jatkaa turinoita.

risto

Mielessä on se Saltarella puuhaitari ja sen bassosoundi. osaisitko yhtään kuunnella ja sanoa montako äänikertaa siinä on? Tässä linkki:

http://domriviere.over-blog.com/article-17856285-6.html#comment25616179

Sitten toinen juttu bassoissa on, että modaalinen kansanmusiikki kyllä ehdottomasti vaatisi vitossointujen olemassaoloa. Painamalla vierekkäisiä nappeja yhtä aikaa se tietysti onnistuu, mutta silloin alempi basso-oktaavi soi mukana. Onko tullut vastaan haitareita, joissa tätä on ajateltu? Duursoinnusta (tai mollisoinnusta) pitäisi siis kadota terssi. Ilma-aukkoja sulkemalla rekisterivivulla ei taida onnistua koska se vaikuttaa muihinkin sointuihin. Tätä täytyy vielä miettiä, ideat tervetulleita.

Tämä kasettibassomekanismi on kyllä aika selkeä kun sitä aikansa ihmettelee. Nyt pitää ruveta mallintamaan ja katsoa onnistuuko modifiointi sellaiseksi, että mitään peltiosia ei tarvitse kantata. Silloin saisin kaikki osat itse tehtyä jyrsimällä. Tämä mekanismi myös rohisee ja kolisee aika paljon kun metallia on metallia vasten. Taidan käyttää duralumiini vasten muovia aina kun voi, jolloin pitäisi olla hiljaisempi. Pitäisi tietysti nähdä enemmän erilaisia mekanismeja ja saada niistä ideoita, mutta menee se kai tästäkin modifioimalla.

risto

Kysymys: Sain Viljolta mitaksi 5-rivisten kielten leveydelle 15 mm. Kielten pienintä jakoväliä haen, paljonko on pakko jättää rakoa kielten väliin Ts. haen pienintä järkevää jakoväliä korkeudelle jos kielipenkit näyttävät esittävän tässä ratkaisevaa osaa.


Kysymys: Bassonäppäinten rasterijakoväli on tässä Hohner Concerto II päädyssä digitaalisella työntömitalla mitattuna 14.7 mm. Käytetäänkö eri haitareissa yleensä samaa jakoväliä ja onko se tuo?

Viljo

No - vastasin tohon toiseen topickiin joi näihin kysymyksiin.

Mitä tulee tuohon soundiin, niin en sano mitään. Sen verran soundia miksattu. Jos ettisi netistä valmistajan sivulta vastaavan pelin ja sieltä sitten kattoisi ne tekniset ominaisuudet?
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 24-04-2010, 17:49:30
No - vastasin tohon toiseen topickiin joi näihin kysymyksiin.

Mitä tulee tuohon soundiin, niin en sano mitään. Sen verran soundia miksattu. Jos ettisi netistä valmistajan sivulta vastaavan pelin ja sieltä sitten kattoisi ne tekniset ominaisuudet?

Okkei, pitää varmaan yrittää katsoa uudestaan. Aika vähän antavat teknisiä tietoja, edes soittimien mittoja en silloin nähnyt valmistajan sivuilla.

risto

24-04-2010, 19:18:58 #5 Viimeisin muokkaus: 24-04-2010, 20:28:41 käyttäjältä risto
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 24-04-2010, 18:31:37
Sointubassokielet ovat se 16 mm. En nyt ihan tiedä tarkkaan noiden isojen kielien mittoja. Pitäisi mitata tai kysyä tehtaalta. Tuossa virityksessä olleesta haitarista mittasin toiseksi matalimman kielien leveydeksi 20,5 mm ja matalimman 23 mm.

Okkei kiitos. Tässä Hohnerissa bassopuolella reikien jakoväli on 25 mm, sitä jos käyttäisi niin mahtuisikohan tuo 23mm leveä kielikin?

Korjausta taas: jakoväli on 22 mm, mistähän tempaisin tuo 25 mm. Pitää siis löytää sellaiset kielet a'la Saltarelle, että pääsee samaan kokoluokkaan haitarin korkeudessa kuin tuo Saltarelle. Theolta täytynee kysyä.