17-09-2021, 11:09:27

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikan kielilaatan pituus (tai leveys)

Aloittaja Periskooppi, 20-01-2020, 19:40:58

« edellinen - seuraava »

Periskooppi

Olen huomannut, että kielitehtailla on saman korkuiselle äänelle useammanpituisia kielilaattavaihtoehtoja.

Onko näille olemassa jotain eri nimiä? Eli jos etsisin kielilaattasarjaa, joka olisi kokonaisuudessaan mahdollisimman lyhyistä kielilaatoissa kasattu, niin onko tuollaisella kielisarjalla joku erityinen nimi?

Onko joku kielivalmistaja, jolta voi tilata tällaisia "mini"-kieliä?

Miten normaalia lyhyemmän kielilaatan (kielen pituus) pituus vaikuttaa sointiin, jos sitä vertaa normaalimittaiseen kielilaattaan tai normaalia suurempaan?

Ainakin Tsekeistä on mahdollisuus tilata kielisarja messinkilaatoilla. Miten tällainen laatan materiaali valinta vaikuttaa / muuttaa äänen sointia, jos sitä vertaa perinteisiin alumiinisiin kovalaatta- tai erikoiskovalaattakieliin?

Jotkut kielivalmistajat valmistavat kielisarjoja, joissa kielet kapenevat kärkeä kohden. On myös olemassa kielisarjoja, joissa kielet eivät vaikuttaisi kaventuvan kärkeä kohti mentäessä eli ovat tasaleveitä niittauskohdasta lähtien. Onko näissä jokin selkeä soinnillinen ero tai onko ero esim. ilman kulutuksessa tms?