Suomen Harmonikkaliitto

Vanha antiikkinen hyvin koristeellinen Pietro pianohaitari

Aloittaja Ojiek, 27-02-2011, 17:53:02

« edellinen - seuraava »

Ojiek

Minulla on vanha antiikkinen hyvin koristeellinen 3 äänikert. diskantilla oleva Pietro pianohaitari joka on ilmeisesti 1930 vuosikymmeneltä. Väri sini/valkoinen ja paljon kristallikoriteita häkissä.
Tämän valmistusmaata ei ole varmasti osattu sanoa, mutta arvio on että se olisi Italia.
Äänipenkit on selvästi silloin käsintehty, ja messinkiset sulkijaliuskat ovat penkkien sisäkanavissa kulkevana. Kahvan sivussa koplarilaatta, joka sulkee tai avaa yhtä aikaa keskimmäisen kielipankin
kanavat.
Kiinnostasi saada varmennus ovatko Pietrot tehty Italiassa vai jossakin muualla.

Nuo messinkiset koplarin sulkijaliuskat ( messinkiä) kulkevat niin tahmeasti aivan kuin olisivat
ahtaat, vaikka penkit ovat kyllä suorat. Voisikohan niitä hioa vai miten ne saisi kotikonstein
niin "liukkaasti" liikkuviksi että vivusto jaksaisi niitä käyttää. Uskaltaako puiseen ( ilmisesti pyökki tai muu punertava jalopuu) olevaan kielipenkkien pohjalevyn hahloon, jossa messinkiliuskat liikkuvat - tai pitäisi liikkua, työntää esim. hiontapaperisuikaletta jolla koettasi hangata vähän lisä tilaa, vai onko vaara että se jumittuu sinne?
Voi olla että vahauksissa/ vahakorjailuissa on mennyt joskus vahaa sinne, vai mikä lie tamaa
sen liskan liikkumisen. Ihan saa tosissaan vetää pihdeillä että saa sen liuskan ulos.

Saako kielinahkaventtiileinä käyttää värjattyä najkaa jota esim. nahkatakaissa ja hanskoissa käytetään? Joku varoitti värillillisen pintanahan käytöstä. Minulla olisi ruskeaa ohutta hanskanahkaa josta tekisi mieli uusia tähän käppyräiset nahat, joista osa kuin sian saparo kippuralla.

Olisin kiitollinen vinkeistä - tuollaista ei kuitenkaan ammattikorjaajalle kannata heittää,
sen verran isotöinen se varmaan on. Viritys tuntuu asialliselta ikäisekseen joten sen puolesta pärjäilee.

Kiittelen etukäteen... Terv: Ojiek


Viljo

Jos saat kuvan, niin siitä on kohtuu helposti pääteltävissä soittimen lähtömaa. Usein ainakin on näin.

Nuo rekisterilistat ovat aina hyvin hankalia. Ongelma ei välttämättä ole vaan yhdessä kohdassa, vaan useassa eri paikassa. Tämän takia on hankala antaa mitään ohjeita. Joskus on vaan hyväksyttävä, että ko. listat eivät luista kuten nykypäivän soittimissa. Ne siis voi saada toimimaan, mutta ei täysin kitkatta.

En ole tietoinen miten eri värein parkitut nahat vaikuttavan niiden käyttöikään. Itselläni ei ole värjättyä nahkaa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Hannu S

Tuosta Pietro-sanasta tulee mielleyhtymiä. Pietro Diero ja Pietro Frosiini. Diero ainakin toi USA:han Italiasta pianoharmonikkoja ja edelleen Pietro nimellä viedään Amerikkaan Italialaisia harmonikkoja. Lienee kait myös tehdas nimeltä Pietro s.l.r. olemassa? Liekö ollut mitään tekemistä menneisyydessä Dieron kanssa? Onhan toinenkin Italialainen Pietro Mario merkkinen harmonikka olemassa kylläkin. Siellä Castelfidardossa riittää tekijöitä isompaa jos pienempääkin ja myyntimerkkejä on monenlaisia, joten vaikea tietää millä merkeillä on oma valmistus ja mitkä ovat pelkkiä tuotemerkkejä. Vaatii ainakin melkoista perehtyneisyyttä asiaan.

Ps. yllä oleva on vain minun ajatuksia - ei mitään tekemistä tiedon kanssa, ettei tulisi väärää tietoa.

Viljo

Juttelin tuon Pietro Marion kanssa parisen vuotta sitten Saksassa...  http://www.pietromario.ie/

Pietro Mario accordions are handcrafted in the Bompezzo Giampaolo factory to Pietro Mario specifications, designs and standards.

Eli Bompezzon tehtaalla teetettyjä soittimia tietyllä nimellä ihan samalla tavalla kuten Pigini tekee Lasse Pihlajamaata.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Viljo

Tässä tämä kuva nyt ko. haitarista. On kyllä hieno ulkoasultaan!
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

#5
Tuo on tuttu peli minulle, sain siitä kuviakin nykyiseltä omistajalta noin vuosi aikaa etsiessäni itselleni uutta revisiointikohdetta Settimio Sopranin tultua valmiiksi. Pelissä on tyyliä!

Joissakin jenkkiläisissä hamonikkamuseosivuissa on esiintynyt ko. merkkiä ja muistan tuon maskin muotoilunkin niistä yhteyksistä.
Lisäksi olen joskus törmännyt USA:ssa toimivan "Pietro Accordions" firman sivuille, heidän valmistuksensa tapahtuu Italiassa Castelfidardossa samannimisellä tehtaalla.
Löysin sivuille vieläkin, mutta siellä näkyy olevan vuosiluku 2007, joten en tiedä onko tämä ajantasaista tietoa maailman muuttuessa.

Koitan pistää linkin näkyviin http://pietroaccordions.com