Suomen Harmonikkaliitto

Kravatti!

Aloittaja olli, 05-04-2011, 17:41:53

« edellinen - seuraava »

olli

Kun käytät Viljon verstaalla Naantalissa, niin kaikki asiat selviävät ;)  Hieno homma tuo, että pyrit vielä selvittämään pelin historiaa :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

fox

Velipoika muisti että oli käyttänyt harmonikkaa 80-luvun puolivälissä harmonikan soittajalla, joka oli ollut muuten kiinnostunut näkemään ja kokeilemaan soitinta. Silloin se toiminut hyvin, ja soittaja oli tuuminut että soittimessa on "vanhan harmonikan soundit".

fox

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 15-06-2015, 13:56:36
Itse voin arvioida soittimen teknisen kunnon. Soitin vaan pitäisi tässä tapauksessa saada tänne Naantaliin verstaalleni.

Kuinka arvokasta tuo teknisen kunnon arviointi olisi? Saattaisin onnistua saamaan soittimen aika nopealla aikataululla sinne.

Viljo

Soittimien arviointi on aina ilmaista minun luonani. Laitan laskurin päälle, jos alan korjata, huoltaa tai virittää soitinta.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

fox

Hieno hommeli! Olen yhteydessä jahka saan tuon soittopelin ihmeteltäväksi.

fox

Sarjanumero on 1480, ja tässä muutama lisäkuva:








olli

Mielenkiintoinen väri ;)  On numeron perusteella uudempi kuin minulla ;D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Viljo

Näyttäisi tämä yksilö olevan sarjan ulkopuolella tehty yksilö. Varsinainen Virtaviivan valmistus oli loppunut jo 1940 ja tämä soitin menee vuodelle 1941. Väri on niin ikään omaa lajiaan, niin se lisää uskoani siihen, että soitin on täysin asiakkaan toiveen mukaan tehty. Mielestäni väri on vaalearuusupunainen.

Kankaat ovat alkuperäiset, bassossa näyttää muutama näppäin olevan halkeamispisteessä ja diskantista on yksi pala irti. Helmiä näyttäisi olevan myös vähän vähemmän kuin muissa Virtaviivoissa. Materiaalipula varmaankin iskenyt ja kaikessa vähän säästettiin. Muutoin näyttää hyvältä!
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

ftamt

Minulla oli aivan samanvärinen Kravatti ruotsalaisella järjestelmällä, mutta oli niin palasina ja palkei-
siin oli oksennettu, että käytin sen varaosina. Viimeksi otin siitä apuvarsia siniseen Taskulan peliin.
Kun kunto ja hinta selviää, niin täällä voisi olla kiinnostusta. Ainakin pinnat ovat tässä paljon paremmat kuin omassani oli. Televisioavussa Helsingissä oli aikoinaan myynnissä samanvärinen pyöreillä kulmilla. Tilausvärihän tämä oli. Perusvärit olivat loimunharmaa ja loimunvalkoinen. Muita
värejä sai tilaamalla. Aika paljon tilattiin kultabrokadin värisenä. Kravatteja olen nähnyt laskujeni mukaan yhdeksällä eri värillä, mutta voi olla enemmänkin.
Toivo

fox

Vielä muutamia kuvia:












olli

Kovia on kokenut peli ;)  Lieneekö ollut jopa sodissamme mukana :P
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

poikkikulma

Erikoinen väri on ainakin minusta tuo väri on hieno takaa näyttäisi olevan Helakampi väriltään etupinnat lienee ajan patina tummentanut . Jospa sisäpuolella kunto on entisöitävissä tästä saapi vielä hyvän varmasti . Äänistähän ei varmaankaan vielä eikä kielipenkkien kunnosta ole tietoa , luulisin tuo väri ainakin on harvinainen  bassokansi on myös erikoisen näköinen väritykseltään .  Näitä isien ja pappojen Harmonikkoja on varmasti laukuissaan kotien kätköissä vielä monia tämäkin lienee jo 40 vuotta laukuissaan uinaillut. :)

Hannu S

Mutta sanokaapa mikä soittimen käypä myynti-/ostohinta on tuossa kunnossa?

ftamt

Valokuvien perusteella näkemättä kieliä ja koneistoja on paha sanoa mitään. On tullut vastaan harmonikkoja, jotka ovat hienoja ja lähes virheettömiä päälle päin, mutta joku tee-itse-mies on tehnyt täydellistä tuhoa konehuoneessa ja kielissä. On myös tullut vastaan myönteisiä yllätyksiä.
Viimeksi näin Kouvolan kukkamallin, joka oli melko pahan näköinen päätä, mutta sisukset lähes uuden veroiset ja koneistot kulumattomat sekä virityskin lähes kohdallaan. Koiraa ei ole siis karvoihin katsominen. Mielestäni kunto ratkaisee puolet hinnasta ja parhaiten sen voi todeta soitinta tutkimalla. Kannattaa siis tehdä pitkäkin ostosmatka, vaikka kalliiksi tuleekin. Vielä kalliimmaksi tulee jos
ostaa näkemättä niin huonon pelin, josta on vain enää hyllyn koristeeksi. Useimmiten tarjotut soittimet ovat vastanneet odotuksia, mutta joskus on ollut ikäviä poikkeuksia, jolloin kauppaa ei synny. Erityisesti  kannattaa varoa kovin hiljaa soivia ja pahasti vuotavia haitareita. Niissä on suuri
korjauksen tarve, jos niistä sittenkään saa kunnollista soitinta. Puhun tässä nyt yleisellä tasolla, enkä
tarkoita täällä myytäviä harmonikkoja. Jos itse ei pysty arvioimaan kuntoa, niin kannattaa kysellä pitkään alalla toimineilta soitinkorjaajilta ja luotettavilta kauppiailta.
Toivo

poikkikulma

Kyllä tuo Toivon kunto/hinta , tieto asiantuntemus pitkäaikainen kokemus Harmonikoista on ihan oikea asiantuntijan arvio ,tarviiko tuota enää tarkemmin määritellä . Itse en ainakaan tuohon enempää osaa sanoa :)  . No vastailkaahan että kuullaan muidenkin mielipiteitä .  ??? Mauno  ::)

Viljo

Virtaviivamalli tuli aamulla näytille ja tein soittimelle kuntoarvion. Lyhyesti sanottuna soitin on hyväkuntoinen, mutta huoltamaton: pinnoite on alakulman soittokulumia lukuun ottamatta ehjä. Yksi pieni murtuma bassonäppäimien yläpuolisessa kulmassa. Pelkkä liimaus riittää. Kosmeettisia vaurioita oli oikeastaan ihan muutama ja nekin ihan minimaalisia. Muutamasta kohdasta puuttuu ihan pieniä paljoa selluloidia tai selluloosa-asetaattia. Kyseisiä värejä pitäisi löytä minun varastostani (jostain..). Häkistä puuttuu yksi pala, johon ei välttämättä löydy sopivan väristä selluloidia, mutta tämä ei kokonaisuutta haittaa. Diskanttihäkin kangas on vaihdettava, mutta bassopuolen kankaat täysin ehjät ja alkuperäiset - saavat myös olla näin.

Kielet ovat kotimaiset tarkkuuskielet eli Harmot. Valitettavasti kielinahkat, kielivahat ja muutamat vuotokohdat estivät sellaisen soittamisen, että havaitsisi kielien laadun. Se, mitä sain irti, viittaisi mielestäni parempaan laatuun. Palkeessa oli joitain vuotokohtia (helppoja korjata) ja diskantin koneisto vuoti yhdestä kohtaa selvästi.

Ehdottomasti kehut annan soittimesta siitä, että diskanttikoneistossa ei ole paljoa välystä, puukampa on yllättävän suora ja värit ovat pysyneet käytännössä alkuperäisenä. Haalistumista ei siis havaitse. Bassokoneisto täytyy putsata ja säätää. Muutama näppäin on myös syytä vaihtaa. En tohtinut irroittaa kaikkia diskantin kielipenkkejä, mutta yhden otettuani irti, totesin, että kielipenkkien pohjat ovat lähes suorat (hieno homma!) ja välipohjaan liimattu nahka oli käytännössä puhdas. Se on alkuperäinen, sillä diskantin läppien nahka oli samaa väriä.

Eli lyhyesti: perushuolto ja vähän korjausta. Kielipenkkiremontti on ehdoton kuten myös basson koneiston korjaus. Noin 1500 euroa, suuntaan ja toiseen on huollon hinta-arvio. Läppien vahaukset ovat alkuperäiset, joten iän perustseella joutaisivat vaihtaa, mutta läpät olivat niin hyvin kiinni varsissa, että voi hyvin olla, että ei tarvitse paljon läppiin koskea. Kaikki riippuu oikeastaan kuinka ilmatiiviiksi läpät osoittautuvat, kun isoimmat vuodota saadaan korjattua.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

fox

Tuhannet kiitokset asiantuntevasta teknisen kunnon arvioinnista! Myyntipäätös on tehty ja laitoinkin myynti-ilmoituksen tuonne myyntiosioon. Toivottavasti soitin löytää paikkansa vielä kunnon soittajan sylistä!

ftamt

Niinhän siinä sitten kävi, että lähdetään Poikkikulman kanssa tänään hakemaan tuota violetin väristä Kravattia. Olenkin ollut vuosia ilman kunnollista Virtaviiva-mallia, joten eiköhän tästä sellainen saada.
Toivo

Viljo

Ainakin meni hyvään kotiin :-)
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

#59
Lainaus käyttäjältä: ftamt - 11-07-2015, 08:25:58
Niinhän siinä sitten kävi, että lähdetään Poikkikulman kanssa tänään hakemaan tuota violetin väristä Kravattia. Olenkin ollut vuosia ilman kunnollista Virtaviiva-mallia, joten eiköhän tästä sellainen saada.
Toivo

Onnittelut Toivo! Hieno soitin ja toivottavasti koneistot ja kielet ovat ulkopintoja vastaavassa kunnossa.

Minäkin tein tarjouksen tuosta -30 luvun NM:stä ja sain juuri tiedon, että tarjoukseni on hyväksytty joten kotiutan pelin maanantaina palattuani mantereelle.
Se ei nyt ihan ole samaa tasoa, kuin Sinun hankintasi mutta ehkä hieman harvinaisempi näillä leveysasteilla;-)

Johan