17-10-2021, 05:02:35

Uutiset:

31.7.2021 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Kirjautumisessa on ilmennyt ongelmia. Pääset kirjautumaan sivustolle vapaalehdykka.net/forum/index.php?action=login


Suomen Harmonikkaliitto

Kielien viritys niitä irroittamatta?

Aloittaja rm_wispila, 09-06-2010, 18:36:22

« edellinen - seuraava »

rm_wispila

Ehkä tämä kuuluisi tuonne tyhmät kysymykset osioon, mutta täysamatöörinä pitää kysyä...

Siis pitääkö kielet irrottaa kielipenkistä viritykseen, ja sitten myöhemmin vahailla kiinni?

Vai pystyykö kielen vireen tsekkaamaan/säätämään kiinnitettyinä?


Itsellä olisi  lähinnä "työn alla" tulossa tuollaisia pikkupelejä, 1- 2,5 rivisiä, joissa vahaukset on ihan ok, mutta nahkat ja vireet vinksin vonksin.
Kielipenkeissä on varsin isot reiät, joista sisäpuolen kielen näkee hyvin. Pystyykö sieltä tekemään myös huoltotoimenpiteitä?
Kapulakieli - rumpalien oma kieli.

Viljo

Kieliä ei kannata ottaa missään nimessä irti viritykseen. Kun kieli otetaan irti, niin se ei ole enää autenttisessa soimisympäristössään, joten äänentaso muuttuu välittömästi. Niin ikään kielien viritys soittimen ulkopuolella – siten, että äänentaso kuunnellaan ilman runkoa - on mielestäni aika rajatapaus. Osa kuulemma tekee näin, mutta itse en lähtisi tekemään. Pitää aina pyrkiä mahdollisimman autenttiseen ja oikeaan ympäristöön.

Jos nahkat ja vireet ovat todella vinksin vonksin, niin kannattaa ne vahat katsoa kunnolla... Ja tuohon kielipenkkien aukon kautta työskentelemiseen: kyllä voi. Sieltä alta voi tehdä korjauksia venttiileihin, mutta jos on paljon venttiilejä ihan diibadaaba, niin voi olla jopa nopeampaa vaihtaa kaikki vahat ja venttiilit yhdellä kertaa. Toki vahojen kunto ratkaisee tässäkin kohtaa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

rm_wispila

Näissä pikkumalleissa, mitä mulla on hyllyssä fiksattavana, on pääsääntöisesti noi kielipenkit pieniä ja ne irtoaa kääntämällä sen hakasen auki. Siinä sitä sitä voi sitten ihmetellä..

Olen yrittänyt myös jonkinlaista virityspaljettakin väsäillä, jolla saa kieliä soimaan.

Nämä ovat toiminnaltaan niin simppeleitä, että insinööripohjalta pärjää. Työtekniikat ovat vielä hieman hakusassa  :)

Hyvä kuitenkin tietää, että olen oikealla tiellä.
Nyt pitää sitten tutkia tuota virityspuolta.Teidän ammattilaisten ilohdutukseksi voin todeta tekeväni tätä täysin omasta mielenkiinnosta vanhoihin soittimiin ja musiikkiin. Nämä aihiot kun ovat sitä luokkaa, joita ei kannata korjauttaa.
Minulle kuitenkin riittää, että tuollaisen ikivanhan pelin saa edes soimaan ja siitä ulos tunnistettavia sävelmiä. 

On mulla pari vireessä olevaa pianopeliä metsäkukkia varten, toinen jopa ihan oikeassa huollossa käynyt ;D


Ja täytyy sanoa, mitä enemmän näihin perehtyy, arvostus soitinrakentajiin ja -korjaajiin vaan kasvaa. On näissä simppeleissä peleissäkin niin hienoja yksityiskohtia.

Kapulakieli - rumpalien oma kieli.

ftamt

Kysele pois vaan, niin me Viljo kanssa vastailemme entisöinnissä vastaan tuleviin ongelmiin.
Toivo

rm_wispila

Juu, mitä enemmän noitten kanssa pelailee, sitä enemmän tulee kysymyksiä
(=tieto lisää tuskaa).

Mitä liimaa pitäisi käyttää purkaantuneen kielipenkin uudelleenkasaamisessa?
Toi on sellainen "pystymalli(?)", jossa kielten väleihin on liimattu kapeat soirot.
Käykö tuossa kohtaa ihan normaalit puuliimat vai pitäisikö käyttää jotain perinneliimaa?


Kapulakieli - rumpalien oma kieli.

Viljo

Itse käytän pääosin sitä liimaa, mitä on soittimessa aikaisemmin käytetty. Kuumaliima tosin on ongelmallinen, koska se kovettuu ajan saatossa ja halkeilee. Sen käyttö vaatii myös hieman treeniä.

Puuhun kannattaa käyttää jotain PVA-liimoja eli perus valkoisia puulimoja. Titebondin liimoilla myös hyvät ominaisuudet. Erikeepperiä sen sijaan ei kannata käyittää. Se sopii hyvin askarteluun, mutta ei raksailuun. Ko. liiman saumat menevät niin koviksi, että ne murtuvat helposti kohtuu pienestäkin liikkeestä. (okei, ei välttistä halkeile puun liimauksessa puuhun, mutta esim. kankaan tai nahkan liimaus ei kannatta)

Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

riha

Sen verran kysyisin tarkennusta että kun tuo Eri Keeper ymmärtääkseni on myös PVA-liimaa (korjatkaa nyt jos väärässä olen) niin liekö muita merkkejä joita ei kannata käyttää? Suurimman osan askarteluistani olen itse liimannut Cascon sisäkäyttöön tarkoitetulla puuliimalla ja mietin että kelpaakohan se tähänkin tarkoitukseen.

squeeze

Lainaus käyttäjältä: riha - 20-06-2010, 17:35:43
Sen verran kysyisin tarkennusta että kun tuo Eri Keeper ymmärtääkseni on myös PVA-liimaa (korjatkaa nyt jos väärässä olen) niin liekö muita merkkejä joita ei kannata käyttää? Suurimman osan askarteluistani olen itse liimannut Cascon sisäkäyttöön tarkoitetulla puuliimalla ja mietin että kelpaakohan se tähänkin tarkoitukseen.

Kyllähän noi kaikki valkoiset ns puuliimat on PVA-liimaa. B3, eri keeperi, casco etc.
Titebond taitaa olla hieman erillaista liimaa, ainakin soitin rakentajat käyttää.
Itsekkin käytän vain puun liimaukseen kyseistä liimaa, kun tarvitaan lujaa saumaa sekä se on helpompaa käyttää.
Luukinen Accordions offers a full line of fine handcrafted custom made accordions.