Suomen Harmonikkaliitto

Lasse Pihlajamaan Stagestar

Aloittaja michel, 02-09-2018, 00:01:53

« edellinen - seuraava »

michel

Kovasti alkanut kiinnostamaan 4-äänikertainen Lasse Pihlajamaan Stagestar - casotto. Keikkapeliksi olisi aika näppärän kokoinen ja aika moni keikkaileva muusikko sitä näyttää käyttävänkin, kuten esim Petri Ikkelä, Sami Hopponen, Kalle Kämäräinen sekä Simo Silmu. Olen kuitenkin kuullut parilta harmonikkamestarilta, että kyseisessä soittimessa olisi paljon ollut laadullisia eroja yksilöissä. Ja että osassa käytetty huonoja kielisarjoja, ilmennyt vire/viritysongelmia. Onko kellään kokemusta kyseisistä soittimista? Hyviä tai huonoja. Onko Viljolla harmonikkahuoltajana kokemusta tai tietoa kyseisestä mallista?

Viljo

On näitä(kin) harmonikkoja ollut huollossa, mutta edellisestä onkin jo tovi. En edes muiwta mikä siinä oli vikana.

Yleistäen voin sanoa, että merkkiin ja malliin katsomatta on aina yksilökohtaisia eroja. Mahdollisista soittimen erityispiirteistä en osaa sanoa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

michel

Okei, kiitos vastauksesta, Viljo.
Kolmea stagestaria olen päässyt kokeilemaan ja ainakin omasta mielestä vaikuttivat ihan hyviltä yksilöiltä ne kaikki.

Periskooppi

Olen soittanut ko. peliä jotakuinkin 17 vuotta. Hankin sen ensimmäisestä erästä, joka tuli maahamme. Ei vikoja, vireongelmia tms. Kyseistä mallia on todella vähän liikkeellä käytettynä, koska näistä ei haluta luopua - en minäkään.

Soittimen hyviin puoliin kuuluvat mm. mahdollisimman pieni paino ja koko, soi laajalla skaalalla niin kauniin hiljaa kuin voimakkaastikin, hyvä kosketus, helppo käsiteltävyys, vähäinen ilman kulutus. Huonoina puolena ostajan kannalta näkisin sen, että pitää hintansa vähän liiankin hyvin, vähän tarjolla ja uutenakaan ei edullinen, kuten ei muutkaan harmonikat. Joissakin malleissa rajoitettu määrä valmiita äänikertasekoituksia, mutta erillisillä "äänikertasekoittimilla" saa ne loputkin yhdistelmät soimaan.

Monesti väitteet huonoista kielisarjoista tai yllättävistä suurista vioista kuulee jonkun toisen harmonikkamerkin soittajalta. Myös niin päin, että LP:n soittajat saattaisivat mollata muita merkkejä, ja asia saattaa kuuluakin lajin henkeen jo pidemmältä ajalta? Väittäisin, että merkkikohtaiset erot ovat paljon pienempiä kuin mitkään huhupuheet antavat ymmärtää. Eroja Soundissa ja soitto-ominaisuuksissa toki on, mutta ei niistä kaikista eroavaisuuksia tai voi aina edes sanoa, onko ero huonompi vai parempi toiseen verrattuna. Itsellänikin on ammattikäytössä kymmenkunta eri merkkistä peliä, enkä niitä oikein paremmuusjärjestykseen merkeittäin osaa laittaa, mutta Stagestarilla selviää kyllä hyvin tilanteesta jos toisesta.

michel

Kiitoksia Periskooppi vastauksestasi. Näin vähän arvelinkin että saattoi olla merkkipuolueellista kommentointia ja omaa vahvaa näkemystään kyseisistä soittimista mestareilla.