Suomen Harmonikkaliitto

Harmonikkakilpailuvisailu

Aloittaja Hannu S, 16-10-2012, 13:35:40

« edellinen - seuraava »

Hannu S

Jatketaan tuota visailua. Mistä kisoista kyse, milloin, missä, kuka voitti ja ketä soittajia on kuvassa? No soittajien tunnistaminen ei liene kovin vaikeaa, kun lukee hanurista, mutta on siinä pari vaikeammin tunnistettavaakin.  ;)

Ai niin, Toivo T, anna muiden vastata ensin, kun taitaa olla sinulle liian helppo.

olli

Vaikeaa on, vaikka on noita historiakirjojakin kertynyt.  Veikkaisin Onni Laihasen lisäksi kuvassa olevan Jorma-haitarin kanssa joko Jorma Juselius tai Jorma Torttila.  Arvaan vielä, että laitimmainen nuori poika on Paul Norrback.  Vuosilukua veikkaisin 1940-luvulle,  siis sota-aikaan. :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

poikkikulma

Kuvasta tunnistan ainakin Paul Norbag Jorma Juselius Aarre Lievonen Onni Laihanen Toivo Manninen ja arvelen Paavo Tiusanen kahta en muista tai tunne näöltään . Satavarma en ole mutta veikkaan Harmonikan suomen mestaruuskilpailua v. 46 jonka on voittanut Aarre Lievonen koska se on ainoa kerta kun Lievonen on voittanut Suomen Mestaruuden .  :o

olli

Kun tarkemmin katsoo, niin lukeehan siellä haitareissa nimet Toivo Mannin ja Lievonen.  Eipä muita tunnistakaan :D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Hannu S

Hyvin olette jäljillä kyllä. Oikealta alkaen on, kuten olette tunnistaneetkin Paul Norrback, Jorma Juselius, Aki Lievonen, Onni Laihanen ja Toivo Manninen. Loppuja en vielä kerro, koska ainakin yksi heistä täytyisi vielä tunnistaa. Kyllä, kyseessä on harmonikan soiton Suomen mestaruuskilpailut. Vuosikymmenkin on oikein, mutta vuosi ja voittaja vielä puuttuu. Olli on oikeilla jäljillä ajankohdan suhteen, mutta hieman vielä tarkennusta. Tässä kuvassa on muuten samanaikaan kilpailemassa opettaja ja hänen oppilaansa, arvatkaa ketkä.  ;)

poikkikulma

En vieläkään tunnista noita loppuja tuosta kuvasta mutta opettaja ja oppilas samassa kuvassa Toivo Manninen ja oppilaana Jorma Juselius ja Vastaan uudestaan vuosi 44 ja Voittaja Toivo Manninen . ::)

Hannu S

#6
Hyvin tiedetty. Vuosi on 1944 ja voittaja / opettaja on Toivo Manninen ja oppilas Jorma Juselius. Kisat pidettiin Helsingin työväentalolla. Loput tunnistamattomat soittajat oikealta edeten olivat Matti Viljanen, Pauli Salonen ja Aimo Känkänen, joista kahta viimeistä en itse tiedä. Kuva tuli eteeni, kun kävin läpi noita Toivo Mannisen hienoja sävellyksiä teoksesta, minkä julkaisuun Toivo T on ollut vaikuttamassa, minkä vuoksi pyysin Toivoa olemaan vastaamatta kisaan.  :)

ftamt

Kuvaan liittyen vielä. Pauli Salonen kunnostautui myöhemmin monien venäläisaiheisten laulujen tekstien tekijänä. Joukosta ei taida olla enää elossa kuin Jorma Juselius.En osallistunut kisaan - enhän?
Toivo

poikkikulma

Muistelen jostain lukeneeni joskus että näissä kisoissa tuomarina olisivat olleet Viljo Vesterinen Matti Jäppilä Geog de Godzinsky ja Sulho Ranta , varma en ole kyllä , kappaleista ei kyllä taida löytyä tietoa en ainakaan ole kuullut koskaan tai lukenu mistään . Joku kokeneempi voipi tietää  ::) Ne kilpailukappaleet olivat niin vaikea nimisä ettei niitä muista hienoja nimiä  :o

Hannu S

Ai, kyse oli samasta Salosesta kuin esim Moskovan Valot sanoittaja. En osannut asioita yhdistää, näin sitä oppii aina jotain uutta. Kiitos Toivo. Pietrodeiro voisi antaa vastauksen tuohon jatkokysymykseen, kun tuskin tuota kukaan tietää. Poikkikulman vastaus voisi olla aika hyvä. Martti Jäppilä lienee varma, loppuja voi veikata. Leander Norrbackia pitäisin hyvänä vaihtoehtona. Godzinsky ja/tai Ranta ainakin toinen heistä lienee todennäköinen.

Esityskappaleet lienevät sisältäneet mm Pietro Deiron ja Pietro Frosinin sävellyksiä, joten veikataan vaikka Pietron paluu Deirolta ja Venetsian karnevaalit Frosinilta. Veikataan vielä Johannes Bramsin Unkarilainen tanssi nro 5.  ??? No niin, pieleen meni, joten mikä on oikea vastaus?

ftamt

#10
Jos kysymyksessä on useita kilpailuja tuomaroinut sama porukka, niin annetaan vinkkinä se, että neljäs tuomari ei ole välttämättä suomalainen.
Toivo

olli

#11
Enhän minä näitä tunnista, mutta aloitetaan arvaaminen.
Yläkuvassa vasemmalta Eugen Malmsten, Topi Kärki enkä muita arvaa.  Olisko joku ravintolaesiintyminen ;)
Alakuvassa vasemmalta Eugen Malmsten, kyykkysillään en arvaa, oisko oikeanpuolimmainen Onni Laihanen, takana Repe Helismaa, sitten Vili Vesterinen, Esa Pakarinen oikeanpuolimmaista en arvaa.  Oliskos joku iltamakiertueen tauko :D

Muokkaus:  Yläkuva voisikin olla "Rytmi-poikien" radioesiintyminen tai sitten levytysstudiohomma - kun on toi mikrofoni vasemmassa yläkulmassa.  Alakuvan oikeanpuoleinen lienee Lasse Pihlajamaa.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Helari

Tutun näköisiä herroja mukana..

Yläkuvassa:
Eugen M., Toivo K., ? , Pauli G., ?

Alakuvassa:
Eugen M., ?, ?, Repe, Vili V., Esa P., Lasse P.

Jostain muistelmakirjasta löytyis varmaan kuvat, ja kaikkienkin nimet,
mutta ensisilmäyksellä tuli tällaiset nimet mieleen...

Hieno idea laittaa näitä kiertuekuvia katseltaviksi ja tunnisteltaviksi :)

terv.  Helari

poikkikulma

Katsoin minäkin noita kuvia  ::)
Alakuvassa Lasse Pihlajamaa Esa Pakarinen Viljo Vesterinen Onni Laihanen Eino Katajavuori Reino Helismaa Toivo Kärki .
Yläkuvasta en tunnista kun Eugen Malmstenin ja Pauli Granfeltin Yläkuvassa on jokin äänitys varmaankin menossa ja alakuvassa luulisin oltavan jossain keikalla tai kiertueella tauolla matkan varrella .

Hannu S

Se edellisen kuvan keikkapeli on Ford Custom Tudor Sedan vm 1949 tai1950. Kuka sitten porukasta lienee omistanutkaan. Ei oikein saa selvää onko 4- vai 2-ovinen, ilmeisesti 4-ovinen. 3,7 litran suora 6-sylinterinen moottori, tehoja 90 hv.  ;) / Hannu

olli

#15
Arvataan: piippumies Lasse Pihlajamaa, ryhmäkuvassa vasemmalta Lasse Pihlajamaa, Vili Vesterinen, Eugen Malmsten ja Einari Ketola.  Vuosiluku voisi olla "tasan2 1950 :D

Lisäys; ryhmäkuva löytyy Pihlajamaan elämäkerran sivulta 83.  Muusikot ovat edellä mainitut, mutta tuon Einari Ketolan otan pois, kuvatekstin mukaan äärimmäisenä oikealla on tuntematon autonkuljettaja, aika mainitaan suurpiirteisesti 1940-luv.. ;)

Toisessa Pihlajamaan kirjassa "Harmonikka elämäntyönä" kerrotaan sivulla 46, että näiden herrojen kiertue alkoi vuonna 1949 ja jatkui noin 7 vuotta.  Siis kuvan vuosiluku voisi ollakin 1950 ;D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

olli

Lainaus käyttäjältä: pietrodeiro - 27-08-2013, 07:40:02
Laitetaanpas muutamia muita aiheeseen liittyviä kuvia näytille. Kukas tässä on ja miltä vuodelta? Kyseessä luultavasti "hääsoittojen" tauko ja taitaa olla hiukan otettu muutakin kuin "henkoset".
Haitarissa näkyy lukevan Könönen, etunimi on epäselvähkö.  Veikkaan soittajaa kuitenkin Esko Könöseksi.  tupakkimies on tuntematon.  Vuosi lienee 1954? ;)
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

olli

Lainaus käyttäjältä: pietrodeiro - 27-08-2013, 08:21:34
Tämä kuvan henkilöt eivät ole "tuttuja suurelle yleisölle", mutta muuten tilannekuvana se on aika mainio, joten siitä voisi kysyä vain että miltä vuodelta? Taitaa olla ns. " treenaustauko" tanssilavan (aitan) takana ja nuoren soittajanalun pelinä on ensimmäinen (luultavasti osamaksulla hankittu) "oikea soitin". Kuten kuvasta näkyy, niin soittajille oli useimmiten tarjolla "soppaa" joten "absoluuttinen" asenne oli varmaan hyvä lähtökohta seuraavien vuosikymmenien keikkailuhommille.
Outoja ovat ihimiset.  Soittajalla näyttää olevan Harmonikka Oy:n Romopiano, jota valmistettiin vuosina 1936-1939, joten veikkaan ajankohdaksi vuotta 1937? ;D
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Seppo

Eiköhä tuota Kouvolan peliä soittele Eino Könönen, niinkuin hanurissa kai lukeekin.
Eli vanhin veljes , josta sanovat aikalaiset , että oli heistä paras soittaja ?

Hannu S

#19
Aha, hyvä Seppo, mietinkin onko Eino Könönen Eskon ja Lassen veli vai isä. Soitin on Kouvolan kuningasmallin alkukauden tuotantoa 1948 - 1950, joten sinne 50-luvun vaihteeseen kuva sijoittunee. Kun Esko on syntynyt 1930 ja Lasse 1938, niin kuvasta päätelleen Eino voisi olla syntynyt 20-luvun alkupuolella? kun ei hän tuossa kuvassa enää ihan poikonen ole. Siksi mietin, että voisiko Esko olla Isä? Toisesta henkilöstä ei osaa muuta sanoa kuin samanlaiset ovat silmälasit kuin Topi Kärjellä ja Harry Bergströmillä aikoinaan oli. Mutta Topilla oli jakaus keskellä päätä ja Harry oli siloposkinen, joten eipä kumpikaan sovi kuvaan. Alkaa mennä vaikeiksi Pietrodeirolla nämä visailukysymykset.