Suomen Harmonikkaliitto

Tunnistamistehtävä

Aloittaja Viljo, 31-08-2013, 15:40:25

« edellinen - seuraava »

Viljo

Oheisen linkin takana löytyy vanhoja kuvia eri musiikkikaupoista. Tehtävävisailu kuuluukin, että:

- mistä kuvat ovat otettu?
- mikä yritys on kyseessä?
- ketä kuvissa olevat henkilöt ovat?
- milloin kuvat ovat otettu?

Bonuksena pohjalle - miten nämä kaikki kuvat liittyvät toisiinsa?

www.vapaalehdykka.net/musiikkikauppoja.zip
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Hannu S

No nyt Viljo heitti pahan. Liittyisivätköhän nuo jotenkin Ville Pakariseen?
TV+, Hannu

htoyryla

#2
Heh, sisäkuvassa on ylähyllyllä virsikannel, siis semmoinen yksikielinen mitä soitetaan jousella. Enpä muista koskaan nähneeni semmoista myynnissä missään, olisin varmaan ostanut pois kuljeksimasta.

Pakarisen liike oli Televisioapu, ainakin 70-luvulta lähtien. Miehen aikaisemmista vaiheista en tiedä. Ja nämä taitavat olla vanhoja kuvia nämä. Itse asioin Pakarisen kanssa 70-luvulla radioamatöörilaitteiden ostomielessä. Radioamatöörit kävivät paljon ostoksilla "hanurikaupassa" Runeberginkadulla.

Kuvat näyttäisivät olevan muualta kuin Helsingistä, ainakin ne jotka onnistuu paikantamaan.

Johan

#3
Kyseessä mitä ilmeisemmin kuvia liikkeistä, joissa on myyty harmonikkoja ja tehty harmonikka huoltoja ja virityksiä.
Kuvat ovat vanhoja, sanoisin jostakin -50 luvun alusta, osa ehkä aikaisempia, tuo Lounan liike saattaa olla -60 alusta.
Toinen kuva on Turusta Humalistonkadulta, tuosta samasta liikeestä olen ostanut ensin Noble merkisen harmonikan -64 ja sitten Kouvolan kultahäkki Maestron -65, noihin aikoihin liikeen nimi oli Soitntupa ja omistaja Tamminen. Veikkaan, että kuva on otettu aikaisemmin, ei näy Soitintuvan kylttiä, ja auton mallikin viittaa siihen.
Myöhemmin Otto Savimäki jatkoi samassa huoneistossa Sointintuvan toimintaa, kunnes siirsi sen kotiinsa Nunnan kylään Piikkiössä.
Aivan tuon Soitintuvan lähituntumassa, seuravassa talossa joelle päin sijaitsi myös Piano-Radio niminen liike, jossa myytiin myös harmonikkoja, liike toimi ainakin vielä -60 luvulla.

Olisiko tuo Lounan liike ollut sitten Soitintuvasta hieman rautatieaseamalle päin kadun toisella puolella. Muistelen, että siinä sijaitsi liike, jossa myytiin harmonikkoja, mutta toiminta ei tainnut olla kovin pitkäaikaista, enkä muista myöskään liikkeen nimeä, mutta jotenkin tuo rakennus on tutun tuntuinen.
Tarkistin asian myöhemmin tänään "visitoimalla" kohteessa Googlella, olen Lounan liikkeen osalta väärillä jäljillä, rakennus ei ole sama.

Mututuntumalla sitten, Soitinaitta kuva 0022, liike sijaitsi Helsingissä, kuva otettu joskus
-40 luvun puolivälissä ja oliko tuo sikariherra Viljo Vesterinen?

Johan

Hannu S

#4
Niinpä niin. On radiohuoltoa, Horsma Sähköä ja Elektroniikka, Vaasan musiikkikauppaa, Karfon musiikkikauppaa, Soitin aittaa. Ties sun mitä.

Mutta ehkä avain ongelman ratkaisuun löytyy Keijo Lounasta. Keijo Louna on harmonikan soiton Suomen mestari vuodelta 1955. On Raumalta lähtöisin, mutta vaikutti kait Turussa päin ja sittemmin ja siis edelleen kait Liedossa. Oli kait joskus jonkin aikaa jenkeissäkin. Hänhän on myös harmonikansoiton opetuksen ohella tehnyt työkseen monia eri töitä - oliko hänellä oma liike joskus 50-/60-luvulla, en tiedä? Keijo on iältään edesmennyttä isääni vanhempi, joten omakohtaisia kokemuksia näin kainuulaisena minulla ei ole. Ehkä joku tietää tarkemmin. Siis nyt asiaa tarkemmin tietävät laittakaa tietonne jakeluun, niin saadaan tuo Viljon arvoitus ratkaistua!
/ Hannu

Johan

#5
Tuossa liikkeen sisällä kuvatussa kuvassa huomio kiintyy pariin asiaan, joista voi vetää jotain johtopäätöksiä siitä mitä aikaa eletään.

Hyllyssä on punainen näppäinharmonikka, Kouvolan Maestro 25, juhlamalli, jota valmistettiin -57...-62, olettaa sopii, että peli on uusi ja se auttaa ajankohdan määrittelyssä.

Alahylyllä on pieni Royal Standard pianoharmonikka, punainen, jonka häkin leikkaukset ovat nykyisten Sunrise Giuliettien kaltaiset, ja jonka ajoittasin tuonne vuodelle -57.
Sitten hyllyillä on useita Frontalini harmonikkoja, joita tuohon aikaan toi maahan Harmonikkamyynti Kommandiittiyhtiö K. Koski & kumpp.

Veikkaan, että tuossa sisäkuvassa eletään vuotta -57 ja Maesro 25 on juuri saatu markkinoille

Lisäksi voisi ihmetellä sitä, että harmonikkoja on hylyillä 14 kpl ja niistä 10kpl on pianoharmonikkoja ja vain 4kpl näppäinharmonikkoja.
Myös valokuvissa muutaman liikkeen ikkunissa on selkeästi esillä painopelejä, ja kun muistelee niitä aikoja, jolloin oma kiinnostus pelihin syttyi tulee mieleen, että tuo pianoharmonikkojen runsas tarjonta johtuu siitä seikasta, että niitä oli edullisesti tarjolla valmistajilla, ja toisaalta "suomijärjestelmällä" olevia näppäinpelejä ei ollut ehkä niin helposti ja edullisesti tuotavissa maahan, vaan ne vaativat hieman enemmän "vääntöä" tuontiponnisteluissa.

Nykyisin tilanne liikkeiden ikkunoissa ja hylyissä on päinvastoin piano- / näppäinkahvaisten osalta.

Johan

htoyryla

#6

Viljo

Hienoa! Alkaa jo avautua - hieman edes.

Siis tämä visailu on oikeastaan ihan oikea ongelma. En tiedä missä nuo kaupat ovat sijainneet - edes kaupunkeja. Eripuolilta Suomea kuitenkin. Kuvassa 0012 ja 0017 saattaa esiintyä sama mies (ehkä, en varma). Jos tunnistaa tämän miehen ja osaa yhdistää hänen toimintansa Keijo Lounaan toimeen, ollaan lähellä yhdistävää tekijää. Jännätään vielä hetken aikaan, niin voin tämän vastauksen sanoa tuonnempana. Saattaa myös olla, että tämän linkin saatuanne, alkaa aivot toimia eri kantilta ja liikkeet saavat nopeasti tarvittavat detaljit.

ps. jos on vanhoja soitinesitteitä, niistä saattaa olla apua...
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

#8
Lainaus käyttäjältä: C Griff - 31-08-2013, 18:47:06
Niinpä niin. On radiohuoltoa, Horsma Sähköä ja Elektroniikka, Vaasan musiikkikauppaa, Karfon musiikkikauppaa, Soitin aittaa. Ties sun mitä.

Olisiko tuo "Karfon musiikkikauppa" Kärjen musiikkikauppa? Hieman vaikeasti tulkittva teksti minusta, vaikka kuvaa suurentaa.
Kuopiossa on ainakin joskus ollut Kärjen musiikkikauppa, nykyisyydestä en sitten tiedä.
Veikkaan, että kuva on siitä ja ajankohdaksi ehdotan -60 lukua.

Johan

Viljo

Kylläse minusta Kärjen musiikkikauppa on. Mutta missä se oli?

Siinä sisäkuvassa se kiharapäinen on mielestäni soittaja. Olen nähnyt kuvan hänestä jossain harmonikkalehdissä tai muussa vastaavassa, mutta en tunnista häntä. Viereinen mies saattaa olla sama kuin aikaisemmin ulkokuvissa mainitsemani henkilö(t).
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!


Johan

#11
Tuon Lounan liikeen sijainti on Turussa Ursininkadulla ja ajan kohta on välillä -56 -57- 58.
Samoissa tiloissa toimi myös kumppani joka teki äänilevykauppaa Lounan keskittyessä harmonikkoihin.
Tarkennuksia tähän kuvaan tulee vielä tänään.

Tässä alkaa tuntua siltä, että voisko kyseessä olla Harmonikkamyynti K. Koksi & kumpp. jälleenmyynti yhteistyökumppanien liikeet Suomessa -50 luvulla?

Johan

Viljo

Tuo vaasan liikkeen osoite lienee Bouchtinkuja? Fonecta oli tässä Googlea tarkempi.

Ja Johanille aplodit. Vastaus on niin lähellä, että voitto taisi tulla. Kyseessä on Oy Harmonikan jälleenmyyntiverkosto. Sitä en tiedä onko tämä täysin koko ketju, vai osa sitä. Haastattelujen perusteella tämä oli nimen omaan Oy Harmonikan tuotteiden myyntiketjua, mutta K. Kosken ja kumppaneiden jälleenmyynti lienee jollakin tapaa kuvioissa. Tällä yritysnimellä tuotiin harmonikkoja Suomeen, tehtiin tukku- ja vähittäismyyntiä. Se on perustettu 1957. Kuvissa epäilemäni henkilö lienee Jouko Koski.

Jatketaan vielä hetki yritysten etsimistä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: Johan - 01-09-2013, 13:10:38
Tuon Lounan liikeen sijainti on Turussa Ursininkadulla ja Ajan kohta on välillä -56 -57- 58.

Katselin Ursininkadun päästä päähän googlemapsillä, ja sadattelin mielessäni että kyseessä on Turku, kaikki talot uudempia, mutta löytyihän tämä aivan kadun toisesta päästä https://maps.google.fi/maps?q=Ursininkatu,+Turku&hl=fi&ll=60.449869,22.254546&spn=0.002857,0.009463&sll=60.288609,24.675858&sspn=1.470268,4.844971&oq=turku+ursinin&t=m&hnear=Ursininkatu,+20100+Turku&z=17&layer=c&cbll=60.449969,22.254389&panoid=u8SII7aUo8q8jTIRDl7TEw&cbp=12,12.14,,0,0


htoyryla

#14
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 01-09-2013, 13:34:46
Tuo vaasan liikkeen osoite lienee Bouchtinkuja? Fonecta oli tässä Googlea tarkempi.

Korjaan itseäni, löysin Bouchtinkujan. Siinä se on ollut Horsma-sähkö.

Viljo

Lainaus käyttäjältä: htoyryla - 01-09-2013, 13:42:46
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 01-09-2013, 13:34:46
Tuo vaasan liikkeen osoite lienee Bouchtinkuja? Fonecta oli tässä Googlea tarkempi.

Tarkoitat varmaan tuota puutalossa olevaa? Minä googlasin tuota Horsma-sähköä.

Kuva 26  Horsma-sähkö, Bouchtinkuja, Kauppapuistikko 10 kohdalta kuvattuna. Näin minä tämän tulkitsin.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

Johan

#16
Katselin tuota liikkeen sisäkuvaa ja sitten Kouvolan 50v julkaisussa olevaa kuvaa, jossa ovat Jouko ja Kalevi Koski.
Vaikuttaa siltä, että tuo kuvassa oleva keskimmäinen henkilö on Jouko Koksi, ja kun tutkii tarkemmin hänen ja tuon nuorimman henkilön yhdennäköisyyttä alkaa näyttää siltä, että samoja geenejä voisi kavereissa olla. Olisiko siis kyseessä edellisen poika?

Johan

htoyryla

Olikos tuota Kulmaporrasta vielä kommentoitu. Sen niminen musiikkikauppa näyttää olleen Savonlinnassa:

"'Kulmaporras', sijaitsi lähellä Savonlinnan Lyseota 50-luvulla. Pieni musiikkiliike puutalon kivijalassa"


Viljo

Tässä tähän astiset johtolangat koottuna:

0007 - Keijo Louna, Ursinkatu 15. (n.1957)
0009 - Humalistonkatu 14, 1960-luvulla kauppa oli nimeltä Soitintupa ja omistaja Tamminen. Myöhemmin tiloissa jatkoi Otto Savimäki, joka siirsi toiminnan Nunnankylään Piikkkiöön
0010 - Soitinaitta
0011 - (Radiohuolto) Kulmaporras
0012 - Kärjen Musiikkikauppa
0013 - Ehkä kuva otettu vuosien -57-62 välissä. Muut mallit viittaavat myös vuoteen 1957 tienoille. Oikeanpuoleinen mies Jouko Koski
0017 -
0019 - Mannerheiminkatu 2, Loviisa
0022 - Soitinaitta
0023 - Soitinaitta
0025 - Horsma-sähkö, Bouchtinkuja
0026 - Horsma-sähkö, Bouchtinkuja, Kauppapuistikko 10 kohdalta kuvattuna
0027 - oy Vaasan musiikkikauppa vasa musikhandel ab
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 01-09-2013, 13:44:47
Lainaus käyttäjältä: htoyryla - 01-09-2013, 13:42:46
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 01-09-2013, 13:34:46
Tuo vaasan liikkeen osoite lienee Bouchtinkuja? Fonecta oli tässä Googlea tarkempi.

Tarkoitat varmaan tuota puutalossa olevaa? Minä googlasin tuota Horsma-sähköä.

Kuva 26  Horsma-sähkö, Bouchtinkuja, Kauppapuistikko 10 kohdalta kuvattuna. Näin minä tämän tulkitsin.

Joo, hoksasin heti postattuani ja korjasin, mutta ehdit näkemään mun alkuperäisen viestin.