20-04-2021, 09:17:21

Uutiset:

1.11.2020 - Vapaalehdykän foorumi päivitetty uusimpaan versioon. Mikäli havaitset ongelmia, ole yhteydessä ylläpitoon.


Suomen Harmonikkaliitto

Tuoreimmat viestit

Sivuja1 2 3 ... 10
1
Harmonikkapöytä / Vs: Virittäminen
Viimeisin viesti käyttäjältä bazz - eilen kello 22:46:21
Tämä viritysasia nousi itselläni mieleen lähinnä siitä syystä, koska jokin aika sitten hommasin soittimen, johon on (ainakin mielestäni) viilattu oikein reipas musettevire. Moiselle sirkkelinterän vingutussoundille ei mulla ole käytännössä mitään käyttöä ja haavena olisi saada soittimeen sellainen perinteisempi "vanhan ajan" valssiääni.

Soitinhan ei siis itsessään ole mikään vanha (no 25 vuotta kuitenkin) ja viisiäänikertainen (16c+8+8c+8+4). Tokihan tuohon ei ole mahdollista saada mitään autenttista vanhanajan ääntä, koska osa äänikerroista on cassotossa, mutta se ei ole tarkoituskaan. Kunhan joku nätimpi kuin tuo nykyinen. Onneksi rekisterivaihtoehdoista löytyy myös normi 8c+8, joten se perinteinen valssicassotto on käytettävissä. Tuo 8+8c+8 ei vain käy mun korvaan.

Lähinnä mietityttää se, kuinka paljon kieliä yleensäotten kärsii viilata? Ajan takaa lähinnä sitä, kun tuossa soittimessani on siis alasviritetylle 8' äänikerralle näytetty viilaa aika reilusti (ainakin omaan silmääni). Matalimmilla äänillä viritysmittari näyttää "pahimmillaan" noin 25 senttiä alle. Vai onko se paljon, en tiedä kun en ole ammattilainen? Nythän se pitäisi viilata takaisin ylös (jos mahdollista). Kieli varmaankin "menettää" jotain ominaisuuksia, kun sitä viilataan? Vireessä pysyminen?

Olen jonkun verran treenaillut virittämistä itsekin, joten tiedän periaatteen ja vähän käytäntöäkin aiheeseen liittyen.
2
Harmonikkapöytä / Vs: Virittäminen
Viimeisin viesti käyttäjältä Jambalaya - eilen kello 12:45:37
Kun näitä viritykseen liittyviä asioita kyselee, niin yleensä saa epämääräisiä vastauksia. Virittäjät  ovat halunneet pitää menetelmänsä salaisuutena. Nykyaikana kun kaikki voidaan mitata hyvinkin tarkasti, tietojen panttaaminen lienee turhaa. Kysyttäessä eksaktia tietoa vaikkapa vanhan ajan kouvolalaisten vibraatoista, sitä ei löydy keneltäkään.

Uusista haitareista ei saa vanhojen kouvolalaisten (16+8+8+8) soundia vaikka mihin suuntaan viilaisi. Esimerkkinä vaikkapa kouvolalainen uustuotantokravattimalli aikanaan.
Jos ylä- ja alapuolen vibraatot ovat yhtä suuret, niin sieltä kuuluu soitettaessa vain yksi vibraatto, joten niihin pitäisi saada jonkinlainen ero.

Minulta saat matemaattisen tarkan kravattimallin virityskaavion, kun lähetät sähköpostiosoitteesi vaikkapa yksityisviestinä. Sen oivaltamiseen piti mitata vuosien varrella monen vanhan haitarin viritys ja saada se matemaattisesti järkevän taulukon muotoon. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, vibraattojen välisen suhteen löytää luonnosta vaikkapa  männyn kävyn päätä tarkastellen! Avainsana on Fibonaccin lukujono. Tuskinpa vanhan ajan virittäjän matemaattiset tiedot ylsivät kovinkaan pitkälle, mutta korva sanoi sen mikä matematiikalla pystytään todistamaan.
Kaikki on matematiikkaa. Musiikki on pelkästään sitä.
3
Harmonikkapöytä / Vs: Virittäminen
Viimeisin viesti käyttäjältä Viljo - eilen kello 10:14:41
Vireys on aina suhteellinen, joten jos mittarilla katsoo kaikki äänet erikseen, voi mennä metsään. Esimerkiksi, jos viritys on tehty vaikkapa a=441 Hz ja mittaat soittimen vähän lämpimämpänä päivänä, viritys on noussut hieman. Usein sangen tasaisesti, mutta noussut kuitenkin. Pitää siis kuunnella kokonaisuutta, ei mitata yksittäisiä kieliä. Mitään sellaista tarkkaa senttimäärää on hankala sanoa epävireisyydelle, mutta hyvä neuvo on, että jos oktaavi pysyy 3 sekuntia huojumatta, niin silloin on riittävän hyvässä vireessä. Isoissa kielissä korva antaa anteeksi isommat heitot kuin pienissä kielissä, joissa epävireys kuuluu korvaan jo 1-2 centin heitossa.

Suurin yksittäinen tekijä virityskorkeuteen on ilmavirran määrässä. Toisin sanoen painemittarilla saadaan valvottua viritysolosuhteet mahdollisimman tasaisiksi.

Vanhan ajan virityksissä on eri versioita aika paljon. Kouvolalaiset ovat erilaisia kuin viipurilaiset ja nämä ovat erilaisia ulkomaisiin aikalaisiinsa verrattuna. Ylä- ja alapuolelle viritetyt äänet ovat vanhan ajan virityksessä epäsymmetrisesti suhteessa toisiinsa. Nykyisissä musettevirityksissäkin käytetään tällä tavalla, jotta saadaan "kiva valssiääni" ja "voimakas valssiääni" eri koplareilla. Älkää kuitenkaan halutko skottilaista mussettea, sillä se on jo kova epävire meikäläisten korvaan - myös puolikuuroille.
4
Harmonikkapöytä / Virittäminen
Viimeisin viesti käyttäjältä bazz - 17-04-2021, 22:12:15
Hei.

Lähinnä Viljolle ja muille virittäjämestareille kysymys. Kuinka tarkkaan harmonikan saa viritettyä? Lähinnä tarkoitan, että montako senttiä mielestänne saa heittää, että soittimen voi sanoa olevan vireessä. Tokihan tuo riippuu myös sävelkorkeudesta, mutta noin yleensä ottaen.

Lisäksi toki olen itsekin huomannut, että virehän heittää myös lämpötilan ja kosteuden (auringon pilkkujen määrän ja kuun asennon) mukaan. Vai onko loppujen lopuksi tärkeintä miltä se kuulostaa korvaan?

Toinen kysymys liittyen virittämiseen. Miten nuo vanhat 16+8+8+8 äänikertaiset on tyypillisesti viritetty? Ja oikeastaan uudemmatkin, esim. Traviata. Eli paljonko 8' äänikertojen ero toisiinsa nähden on? Onko alle ja yli viritetyt äänikerrat viritetty yhtä paljon ylös ja alas, vai onko toista viritetty enemmän ylös tai alas?
5
Nuottiteline / Yhteinen tie
Viimeisin viesti käyttäjältä pelimanni - 16-04-2021, 21:20:27
Etsin nuotteja Kari Piiroisen esittämään tangoon YHTEINEN TIE. Alussa tosi hieno alkusotto ja laulu alkaa sanoin "Polkuja elomme kuljetaan"...

Hieno kappale ja nuotit olisi hyvät varmistamaan että soitto lähtee oikein.

Nuotteja kaipailee

[email protected]
6
Nuottiteline / Kukkais-svingi
Viimeisin viesti käyttäjältä miksos461 - 16-04-2021, 16:38:42
Löytyykö keltään nuottia "kukkais-svingi" Olisin kiitollinen:[email protected]
7
Nuottiteline / Pariiseja - Souvarit nuotti ha...
Viimeisin viesti käyttäjältä PP-Casotto - 13-04-2021, 22:14:02
Lainaus käyttäjältä: PP-Casotto - 04-03-2020, 20:00:42Löytyykö joltain Kaunisveera palladin nuottia muussa sävellajissa kuin H:mollisssa. Esim,,D. A. G. E tai C. molliin kirjoitettuna.
8
Nuottiteline / Vs: Vuosien jälkeen
Viimeisin viesti käyttäjältä miksos461 - 11-04-2021, 20:43:05
Laita s-posti osoite
9
Nuottiteline / Vs: "Armaani silmät" ja "Kevät...
Viimeisin viesti käyttäjältä miksos461 - 11-04-2021, 16:34:02
Tuliko armaani silmät? Yritin laittaa suoraan for scoresta,sitä toista mulla ei ole.Jos saat sen kevätyö valkenee,voisitko laittaa minulle.Terv.Jouko.
10
Nuottiteline / "Armaani silmät" ja "Kevätyö v...
Viimeisin viesti käyttäjältä Pihlajarinne - 10-04-2021, 13:29:55
Olisiko kenelläkään nuotteja Maritta ja Hanka-Humppa /Armaani silmät ja Kevätyö valkenee?
[email protected]
Sivuja1 2 3 ... 10