28-10-2020, 11:03:25

Uutiset:

17.5.2020 - Vapaalehdykän galleria ja foorumi toimivat nyt kunnolla. Liitteiden lähettäminen ja yläpalkin valikot toimivat


Suomen Harmonikkaliitto

Ensimmäinen harmonikkasolisti sinfoniaorkesterin säestyksellä?

Aloittaja Tetopa, 24-05-2010, 04:22:05

« edellinen - seuraava »

Tetopa

Harmonikka-wikipedia-artikkelia kehitellessäni törmäsin siihen, että Norsk pop- og rockleksikon sanoo norjalaisen Toralf Tollefsenin olleen ensimmäinen sinfoniaorkesterin kanssa konsertoinut harmonikkasolisti (http://www.mic.no/nmi.nsf/doc/art2006053014053669464408). Konsertti tapahtui maaliskuussa 1947. Weilin + Göösin musiikkitietosanakirjassa puolestaan sanotaan Vili Vesterisen soittaneen Helsingin kaupunginorkesterin solistina jo vuonna 1944! (ilman, että Vilin väitettäisiin olleen ensimmäinen).

Eli hyvä Suomi siinä mielessä, että norjalaiset näyttäisimme päihittäneen tuolla harmonikkarintamalla.

Tuli vain mieleen, että ovatkohan amerikkalaiset tuon ajan suuret nimet soittaneet jopa ennemmin sinfoniaorkesterien solisteina, kuin Vili tai Toralf?

Tetopa

...ja itse itselleni vastaten, näyttäisi tuo Galla-Rini tempaisseen säveltämänsä harmonikkakonserton Oklahoma City University Symph. Orchestran kanssa jo marraskuussa 1941. (http://free-reed.net/history/classic2.html)

...eli ei Vili ollutkaan sitten tällä rintamalla eka :-( ... mutta norskit näyttäisi olevan kovimpia mainostamaan (tosin Albert Hall lienee areenana sitten...)

ftamt

Itselläni on Pietro Frosinin äänityksiä, joissa hän soittaa 1930-luvulla Arturo Toscaninin johtaman
NCB-sinfoniaorkesterin kanssa. En muista tuota kirjainyhdistelmää tarkasti, mutta kysymys on
New Yorkissa toimineesta maailmankuulusta orkesterista, jossa oli 1940-luvuvulla suomalaissyn-
tyinen Ilmari Rönkäkin ykköspasunistina. Ehkä Frosini oli ensimmäisiä?
Toivo

waltsu

Tästä ei saa kukaan pahastua. mutta mitkähän sinfoniat ovat olleet esitettävinä, joissa varsinkin tanhubassolla varustetut hanurit, ovat olleet sinfonikkojen soolosoittimina.Veikkaan, että kuitenkin kevyemmänluokan yksittäiset sävellykset, ei sinfoniat.Ne viihdekonsertit joissa hanuri on ollut jonkin isomman pändin solistina (esm. juuri kaupunginorkesterin,en sano minkä kaupungin)ei useinkaan ole ollut parasta harmonikkamusiikkia,vaikka esitettävä musiikki muuten on ollutkin kepeämpää viihdettä.
Hanuri on edelleenkin( tosin vain minun mielestäni) parhaimmillaan pienissä kokoonpanoissa soitetussa ns. tanssimusiikissa ja jossa osaavat pelimannit, heittää myös vähän omasta elämäkerrastaan.Ehkäpä se on sen maanläheinen sointi, joka harmonikssa puhuttelee.Sekin taitaa jo tosin olla katoavaa kansanperinnettä.