28-10-2020, 10:53:03

Uutiset:

17.5.2020 - Vapaalehdykän galleria ja foorumi toimivat nyt kunnolla. Liitteiden lähettäminen ja yläpalkin valikot toimivat


Suomen Harmonikkaliitto

Wilhelm Lanka

Aloittaja olli, 10-06-2010, 00:32:06

« edellinen - seuraava »

olli

Tein kaupat otsikon nimisestä viisrivisestä, näkemättä.  Peli ei ole vielä tullut.  Kuka oli tämä Wilhelm Lanka?  Hanuri on vuodelta 1917.  Kun saan pelin, pistän kuvan näytille.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Viljo

Gerasta, Saksasta. Samasta kaupungista ovat nämä kuuluista Dix-kielitehtaan kielet. Ilmeisesti ollut aikoinaan jonkinlainen / jonkinasteinen haitariteollisuuskeskittymä. Tämän enempää en oikein osaa sanoa.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

olli

Kiitokset tästä, nimestä päättelin aluksi, että suomalainen, mutta ei.  Googlesta löytyi yksi linkki, mutta siitä ei paljon tietoa herunut.  No tämä riittää tällä erää.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: olli - 10-06-2010, 14:37:37
Kiitokset tästä, nimestä päättelin aluksi, että suomalainen, mutta ei. 


Taidettiin muut mennä samaan halpaan  :)  Mutta taitaa tuo -ka -pääte ollakin slaavilaista perua.

olli

Hain pelin tänään postista.  Panen kuvan liitteeksi.  Jäänee hyllynkoristeeksi.  Palkeet vuotavat niin... ;D.  Jokainen kieli kuitenkin soi sekä diskantissa että bassossa.  Bassopuolella joku sointunappula jää "kiinni" soimaan.  Järjestelmä on myyjän mukaan C.  Antiikkipeleistä kiinnostuneet voivat tehdä ostotarjouksia, yhteys löytyy profiilista.
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

Viljo

Taitaa kyseessä olla nk. Norjalainen järjestelmä. C ja A ovat toiseksi uloimmalla rivillä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

Minkä kokoinen tuo peli on? Antaisitko vähän rullamitalla mitattuja päämittoja? Entä toimiiko bassopuoli?

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 14-06-2010, 21:06:05
Taitaa kyseessä olla nk. Norjalainen järjestelmä. C ja A ovat toiseksi uloimmalla rivillä.


Oliko se norjalainen systeemi venäläisen tapaan peilikuva? Jos oli niin miten se eroaa venäläisestä?

Viljo

Norjalainen ei ole peilikuva venäläisestä. Ei minun mielestäni. Se on samanlainen kuin meidän järjestelmä, mutta eri rivimuunnos:

CA ulkorivillä = "italialainen"
CA toisella rivillä = "norjalainen"
CA keskirivillä = "suomalainen".
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

htoyryla

16-06-2010, 13:03:58 #9 Viimeisin muokkaus: 16-06-2010, 13:25:57 käyttäjältä htoyryla
Lainaus käyttäjältä: Viljo - 16-06-2010, 02:57:23
Norjalainen ei ole peilikuva venäläisestä.


Venäläisen peilikuvasta en sanonut mitään. Kirjoitin että
"Oliko se norjalainen systeemi venäläisen tapaan peilikuva? Jos oli niin miten se eroaa venäläisestä?"

Käsitykseni, että norjalainen on B-systeemi perustuu nettilähteisiin, äkkipäätä löysin niistä tämän http://www.accordionpage.com/treble.html , katson löytyykö niitä lisää.

Norjalainen sivu: http://www.balmusette.com/trekkspill.htm
I dag er det tre klaviatursystemer som er i bruk på kromatiske trekkspill: piano-, og to knappesystemer, nemlig:
- B-system, også kalt "norsk" system er mest brukt i Norge, Russland og på Balkan.
- C-system, kalles også "svensk" system og er speilvendt i forhold til B-systemet.


Ja toinen norjalainen sivu: http://www.freewebs.com/trekkspilljoffe/megsomtrekkspiller.htm
Jeg spiller på Norsk System (B-system, eller russisk system som det også kalles) Men kan spille en melodi eller to på svensk system (C-system) også!

Ja vielä yksi http://www.toradermartin.com/trekkspilletshistorie.html
De mest brukte Kromatiske trekkspillene i Scandinavia er: Pianotrekkspill, Knappespill Type B (norsk system) og Knappespill Type C (svensk system) . Norsk og Svensk system er speilvendt på discant-siden. Bass-siden er lik på alle tre systemene.

Mutta jos nuo pitävät paikkansa, niin tosiaankin, norjalainen systeemi ei ole venäläisen peilikuva  :) vaan justiinsa se venäläinen.

Lainaus
Ei minun mielestäni. Se on samanlainen kuin meidän järjestelmä, mutta eri rivimuunnos:

CA ulkorivillä = "italialainen"
CA toisella rivillä = "norjalainen"
CA keskirivillä = "suomalainen".


Onkohan noita kaksikin norjalaista systeemiä sitten?

risto

Jep, minäkin olen kyllä monesta paikasta lukenut, että enimmäkseen samaa B-systeemiä käytetään Norjassa kuin Venäjällä ...


Mutta mihis se Olli katos, haluaisi vähän tietää noista mitoista....

Viljo

Vänkää. Pitäisi vaan olla soittimellamme ikää yli 500 vuotta, niin olisi "ylimääräiset" järjestelmät tippuneet pois käytöstä ajan saatossa. Vähän niinkuin pianon kohdalla...
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

risto

16-06-2010, 16:22:37 #12 Viimeisin muokkaus: 16-06-2010, 16:25:17 käyttäjältä risto
Tuossa Lankassa on muuten Rolandin manuaalin kuvan mukaan D Griff 1 layout, joka on näitä länsimaisen järjestyksen variaatioita. Mustien bassonappien rivien suunnasta näkee heti onko venäläisen B systeemin variaatio vaiko C-systeemin variaatio.  Tuotakin voi siis suomalaisen järjestelmän osaaja soittaa transponoimalla.

EDIT: Edelleen kiinnostaisi tietää mistä nuo nimet C-, B- tai D-griff ym. oikein tulevat, kun suomalainenkin järjestelmä on Rolandin manuaalin nimeämänä B-griff Fin.

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: risto - 16-06-2010, 16:22:37
EDIT: Edelleen kiinnostaisi tietää mistä nuo nimet C-, B- tai D-griff ym. oikein tulevat, kun suomalainenkin järjestelmä on Rolandin manuaalin nimeämänä B-griff Fin.Muualla olen kyllä nähnyt suomalaista pidettävän C-systeemin varianttina. Ei tuossa B-griff Fin tunnu olevan mitään logiikkaa.

Viljo

Olemme juuri standardittomuuden ytimessä.
Otsa kurttuun ja kädet hanuriin!

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: Viljo - 16-06-2010, 18:25:59
Olemme juuri standardittomuuden ytimessä.


Niin tai käsitteistön. B- ja C-systeemien määritelmät menevät mielenkiintoisiksi jos suomalaista pidetään B-systeemin varianttina. Rolandiltahan voisi noita määritelmiä kysellä. Veikkaisin että heillä on sattunut kömmähdys.risto

16-06-2010, 18:43:49 #16 Viimeisin muokkaus: 16-06-2010, 18:52:31 käyttäjältä risto
Voisi kysellä joo, mutta ihan helposti ei löydy sp-osoitetta josta kysyisi. Suomen edustajalta voisi tietysti ensin yrittää. Noita laitteita kun on maailma väärällään tulisi (roska)postia tietysti valtavasti.

Voi se hyvin olla virhekin, mutta sekin mahdollisuus on olemassa, että nuo isot aakkoset eivät liitykään näppäiten järjestykseen vaan johonkin ihan muuhun (C=continental?, B=? D=?) Joskus yritin vähän katsella näkyisikö jotakin logiikkaa kirjainten ja leiskojen kesken, vaan en kyllä mitään silloin huomannut.

olli

Lainaus käyttäjältä: risto - 15-06-2010, 19:36:28
Minkä kokoinen tuo peli on? Antaisitko vähän rullamitalla mitattuja päämittoja? Entä toimiiko bassopuoli?

Ei voi vuorokauttakaan olla pois koneelta! :D No käväisin mökillä tarkistamassa kunnon sekä soittelemassa rannalla "Kouvolan Kravatilla" kaihoisia valsseja. ;)
Wilhelm Lanka:n mitat: korkeus 33,5 senttiä, leveys diskanttikahvan kanssa 38 senttiä.  Kaikki nappulat toimivat, äänet soivat (vireestä en mene sanomaan).  Bassopuolella joku sointubassonappula hiukan juuttuu.  Palkeet vuotavat kuin seula (tai jostain sieltä bassopuolen päästä ilmaa virtaa taivaalle! :)
Ellei tiedä minne on menossa, joutuu todennäköisesti jonnekin muualle!

htoyryla

Lainaus käyttäjältä: risto - 16-06-2010, 18:43:49
mutta sekin mahdollisuus on olemassa, että nuo isot aakkoset eivät liitykään näppäiten järjestykseen vaan johonkin ihan muuhun (C=continental?, B=? D=?) Joskus yritin vähän katsella näkyisikö jotakin logiikkaa kirjainten ja leiskojen kesken, vaan en kyllä mitään silloin huomannut.Että kun ollaan valitsemassa näppäinjärjestystä, niin tuo C ja B eivät liittyisikään siihen vaan johonkin muuhun, varsinkin kun eikös siinä esiinny sana Griff (saks. ote, musiikissa sormio). Voi olla että Rolandin suunnittelijan mielestä niin. Joo, siis minusta on todennäköisintä että Rolandilla nuo nimennyt kaveri ei ole mieltänyt noissa mitään logiikkaa, ja siksi on nimennyt suomalaisen B Griffiksi vaikka maantieteellisin perustein.

risto

Lainaus käyttäjältä: htoyryla - 16-06-2010, 21:58:59
Lainaus käyttäjältä: risto - 16-06-2010, 18:43:49
mutta sekin mahdollisuus on olemassa, että nuo isot aakkoset eivät liitykään näppäiten järjestykseen vaan johonkin ihan muuhun (C=continental?, B=? D=?) Joskus yritin vähän katsella näkyisikö jotakin logiikkaa kirjainten ja leiskojen kesken, vaan en kyllä mitään silloin huomannut.Että kun ollaan valitsemassa näppäinjärjestystä, niin tuo C ja B eivät liittyisikään siihen vaan johonkin muuhun, varsinkin kun eikös siinä esiinny sana Griff (saks. ote, musiikissa sormio). ...


Niin, mitäs epäloogista siinä nyt sitten olisi, jos esim C-griff tarkoittaisikin  C(ontinental) - sormio, ja jos B tarkoittaisikin Bayan, niin B(ayan)-sormio (ajatellen että Rolandissa on virhe Suomen osalta).

Toinen vaihtoehto lienee sitten, että C, B ja D tarkoittavat nuotteja. Onko tuo B sitten saksalaisittain alennettu H vai amerikkalainen H? Mistä tuo B nimitys on lähtöisin, Saksasta vai jostain Venäjältä vai mistä?